Mergi direct la conținut »
Parlamentul European a votat în favoarea aderării României în spațiul Schengen!
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Parlamentul European a votat în favoarea aderării României în spațiul Schengen!

Parlamentul European a votat în favoarea aderării României în spațiul Schengen!

Membrii Parlamentului European au votat pentru adoptarea rezoluției Comisiei pentru Libertăți Civile, care cerea aderarea de urgență a României și Bulgariei în spațiul Schengen. Votul eurparlamentarilor este unul consultativ, ultimul cuvânt urmând să-l aibă Consiliul Uniunii Europene.

Eurodeputaţii au aprobat raportul privind aderarea României și a Bulgariei la Schengen cu 514 voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri.

Hotărârea finală cu privire la aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen este luată prin vot – cu unanimitate – de către miniştrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.

Comisia pentru libertăți civile din cadrul Parlamentului European a cerut, la începutul lunii noiembrie, miniștrilor UE să ia măsuri pentru admiterea de urgență a României și Bulgariei în spațiul Schengen, susținând că o aderare în două etape ar prezenta prea multe riscuri.

O abordare în două etape (suprimarea controalelor la frontierele interne maritime şi aeriene, urmată de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre) ar prezenta anumite riscuri şi ar putea avea un efect negativ asupra viitoarei extinderi a spaţiului Schengen.

Decizia ar trebui să ia forma unui act juridic unic, au afirmat eurodeputaţii, care au solicitat, de asemenea, miniştrilor UE să mai ia o decizie în privinţa aderării Croaţiei în spaţiul Schengen de îndată ce Zagrebul va îndeplini criteriile cerute.

Gestul făcut de misterioasa ”fată din cort”, după ce a fost găsită de polițiștii din Brașov. VIDEO
Recomandări

Gestul făcut de misterioasa ”fată din cort”, după ce a fost găsită de polițiștii din Brașov. VIDEO

Comisia Libertăţilor Civile a reafirmat că Bulgaria şi România ar trebui să devină membre cu drepturi depline ale spaţiului Schengen şi a respins perspectiva unei aderări parţiale, mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime şi apoi cu frontierele terestre”, a declarat atunci raportorul Serghei Stanişev, din cadrul grupului parlamentar european al socialiştilor şi democraţilor (S&D).

„Această abordare în două etape creează un precedent periculos, care nu doar că nu are nicio bază juridică solidă, dar care implică totodată inconveninete economice, sociale şi politice asupra UE”, a adăugat eurodeputatul bulgar.

PE a mai dat odată undă verde aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în iunie 2011 şi şi-a reiterat poziţia în mai multe rânduri, în urma acestei rezoluţii legislative.


Citește și: Schimbările Codului Rutier italian pe înțelesul tuturor. Ce trebuie să știe românii din Italia cu mașini înmatriculate în țară, pentru a nu risca amenzi usturătoare


 

Close
Închide
  Close