Pe masa ministrului de Interne, Carmen Dan, este acum o adresă în care liderul de sindicat Lincu își argumentează intenția ca baremele sportive să fie egale atât pentru femeile cât și pentru bărbații care aspiră la un loc în Poliția Română. Cu alte cuvinte, la examen, toți să alerge la fel de  mult și la fel de repede, toți să facă, contra cronometru, același  număr de exerciții fizice și toți să arunce cu același greutăți la distanțele minime impuse pentru a putea fi notați. De ce?

” Fișa posturilor lor (n.r. femei și bărbați) e identică. Dar sunt foarte mulți șefi din Poliție care se feresc să trimită femei polițist în tura de noapte sau la intervenții cu violență de teamă să nu li se întâmple ceva. Dar pe bărbați îi trimit. Atunci unde este egalitatea? Bărbații polițiști sunt astfel discriminați. Nimeni nu are nimic cu femeile, dar cine vine în poliție trebuie să-și asume niște riscuri, mai ales aceia care lucrează în operativ, pe stradă, unde violențele sunt ceva normal. De aceea, femeile nu ar trebui să fie avantajate față de bărbați la examenul de admitere. În Poliție nu e o competiție sportivă organizată pe sexe! Pe cetățean nu-l interesează vârsta sau sexul polițistului, ci ca acesta să-și îndeplinească misiunea”, ne-a explicat Vasile Lincu, liderul sindicatului ProLex.

Polițiste care au fugit din calea infractorului sau care au privit impasibile atacuri asupra partenerului lor

Surse din cadrul Poliției Române spun că inițiativa liderului de sindicat Lincu ar avea la bază și anumite informații legate de modul de acțiune al unor femei-polițist trimise împreună cu partenerul ei să intervină în situații-limită, de violență extremă. Polițiste care ar fi privit cu agenda în mână cum colegul încearcă să facă față cu greu unui agresor dezlănțuit sau polițiste aflate în postura de…fugar care s-ar fi adăpostit și blocat în mașina de serviciu de furia unor indivizi lăsându-și astfel colegul baltă, în mijlocul evenimentelor….Cazuri care par să se fi aflat printre motivele care au stat la originea declanșării campaniei de uniformizare baremelor de admitere în Poliție.

Mai multe femei decât bărbați pe stradă, la Ordine Publică, în județul Alba

Sunt județe, precum Alba, unde la Ordine Publică  din cei 55 de polițiști care lucrează pe stradă 28 sunt femei

”O situație în care cu greu ai putea să ocolești formarea unor patrule mixte pentru că mai mult de jumătate din agenții operativi, de teren, sunt femei care trebuie să răspundă, normal, la orice fel de apel, chiar și la  intervențiile considerate a fi extrem de periculoase. La Constanța, o doamnă a devenit la 50 de ani agent de stradă, tot la Ordine Publică, vârstă la care polițiștii deja se pensionează”, au adăugat aceleași surse din Poliția Română.

 În alte state situațiile sunt diverse, dar impuse de specificitatea fiecărei țări.

Belgia are teste comune și se discută trecerea la unele diferențiate deoarece baremele impuse sunt prea scăzute pentru bărbați. Rata de admitere este de 95% în cazul bărbaților și 65% în cel al femeilor

Canada are teste comune și separate. Polițiștii trebuie să treacă patru probe fizice, dintre care trei sunt comune și una este separată. Astfel în cazul probelor de rezistență, cursa cu obstacole și înot bărbații și femeile susțin aceleași probe, în timp ce la cel de forță, greutățile pe care le au de ridicat sunt diferite.

Marea Britanie a trecut la teste diferențiate în 2013. Până atunci atât femeile cât și bărbații care doreau să intre în Poliție susțineau același probe fizice, dar dat fiind numărul mic de femei polițist s-a luat decizia trecerii la bareme diferite.

Franța are bareme diferențiate între femei și bărbați, dar o parte dintre exercițiile pe care le efectuează sunt comune

Statele Unite au standarde diferite de la un stat la altul și există cazuri, Ohio și Illinois în care nu se susțin deloc teste fizice pentru admitere. State precum Alaska și Florida au probe comune și bareme identice pentru femei și bărbați, în timp ce altele au scăzut baremele pentru femei.

În România, probele sportive pentru admiterea în școlile de poliție constau în alergare viteză, alergare rezistență și aruncarea mingii medicinale. Comparând cu alte țări, pare o joacă de copii.

Probe sportive în alte țări:

Franța: Candidații au de efectuat un traseu cu 10 puncte cât de repede pot

 • Căratul sacului. Femeile cară un sac de 25 kg, bărbații unul de 40kg, pe o distanță de 20 de metri
 • Flotări. Femeile trebuie să facă 3, bărbații 5
 • Cursă cu obstacole. Obstacolele au 61 cm înălțime pentru femei și 71 cm pentru bărbați
 • Mersul pe bârnă. Este comun pentru ambele sexe
 • Mersul printre cercuri. Comun pentru ambele sexe
 • Ridicări pe suport. Cinci încercări cu fiecare picior pe un suport de 46 cm înălțime. Comun femei și bărbați
 • Capra. Concurenții trec peste două capre. Probă comună
 • Scară de tracțiune. Comună pentru ambele sexe
 • Alergat în zig-zag. Probă comună
 • Cățărat. Probă comună

Statele Unite – Florida. Proba fizică este una extrem de practică și întregul circuit trebuie realizat în 6 minute

 • Ieșirea dintr-unui vehicul / deschiderea portbagajului
 • Alergarea pe o distanță de 200 yarzi (182 m)
 • Cursă cu obstacole
 • Târârea unui manechin de 68 kg
 • Cursă cu obstacole
 • Alergarea pe 200 de yarzi
 • Plasarea elementelor în portbagaj și urcarea înapoi în mașină

EXCLUSIV. Scandal sexual la vârful unei instituții de stat. Secretarul general a fost reclamat la Comisia de Etică, dar concluziile sunt secrete


Benny Adegbuyi, declarație curajoasă despre Antonia: „Velea, să nu te superi pe mine!”
PARTENERI - GSP.RO
Benny Adegbuyi, declarație curajoasă despre Antonia: „Velea, să nu te superi pe mine!”
IREAL! Alina Pușcaș, agresată în public. A fost la un pas să sune Poliția. Ce i-a putut face o femeie
PARTENERI - PLAYTECH
IREAL! Alina Pușcaș, agresată în public. A fost la un pas să sune Poliția. Ce i-a putut face o femeie
Horoscop 16 ianuarie 2021. Gemenii încearcă marea cu degetul, zicând că nu au cum să strice ceva
HOROSCOP
Horoscop 16 ianuarie 2021. Gemenii încearcă marea cu degetul, zicând că nu au cum să strice ceva
Scandal MONSTRU în familia Vlăduţei Lupău. Bătaie ca-n filmele de acţiune în centrul Clujului
Telekomsport
Scandal MONSTRU în familia Vlăduţei Lupău. Bătaie ca-n filmele de acţiune în centrul Clujului
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)
PUBLICITATE
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)