Mergi direct la conținut »
Bashar al-Assad susține că atacul chimic din Siria este “o fabricație 100%” Galerie foto
2imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Bashar al-Assad susține că atacul chimic din Siria este “o fabricație 100%”

Președintele Bashar al-Assad susține că atacul chimic asupra unui oraș rebel din țara sa este o “fabricație 100%”. Liderul de la Damasc consideră că acest atac, soldat cu peste 80 de morți, dintre care zeci de copii, a fost “un pretext” pentru a justifica atacurile americane asupra armatei sale, relatează AFP.

Într-un interviu acordat în exclusivitate agenției France Presse, Bashar al-Assad a vorbit despre atacul chimic de la Khan Sheikhoun, în provincia Idleb, care a fost urmat de represalii americane. ”Este vorba, pentru noi, de o fabricaţie 100%”, a declarat liderul de la Damasc.

”Impresia noastră este că Occidentul, în principal Statele Unite, este complicele teroriştilor şi că a montat toată această poveste pentru a servi ca pretext” atacului american de pe 7 aprilie împotriva bazei aeriene de la al-Shaayrat, a continuat Bashar al-Assad.

SUA și țările occidentale au acuzat regimul lui Assad de atacul chimic, iar SUA au lansat 59 de rachete asupra unei baze militare a regimului, fiind primul atac de acest fel de la începutul războiului din Siria, în urmă cu șase ani.

În total, 87 de oameni, dintre care aproximativ 30 de copii, și-au pierdut viața în urma atacului, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Imagini din urma atacului au făcut înconjurul lumii – victimele erau cuprinse de convulsii, aveau spume la gură, iar pielea lor părea să ardă.

”Singurele informaţii de care dispune lumea până în prezent sunt cele publicate de aripa Al-Qaida”, a mai afirmat Bashar al-Assad, referindu-se la gruparea jihadistă Fateh al-Sham, care deţine controlul asupra oraşului Khan Sheikhoun împreună cu rebelii.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

Al-Assad a dezminţit orice implicare în atac, argumentând că regimul său nu mai deţine armament chimic din 2013. ”Noi nu deţinem arme chimice (…). În urmă cu mai mulţi ani, în 2013, am renunţat la tot arsenalul nostru (…). Şi chiar dacă am fi posedat asemenea arme, nu le-am fi folosit vreodată”, a spus el.

Preşedintele sirian a declarat că vrea o anchetă cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Khan Sheikhoun, dar cu condiţia ca aceasta să fie ”imparţială”.

”Vom acţiona (împreună cu Rusia) în vederea unei anchete internaţionale. Dar ea trebuie să fie imparţială. Putem permite o anchetă doar dacă şi numai dacă ea este imparţială şi ne asigură că ţări imparţiale vor lua parte la ea, pentru a fi siguri că ea nu va fi folosită în scopuri politice”, a declarat al-Assad.

Citește și:

 

Close
Închide
  Close