SUMAR


LIVE UPDATE. SUA au atacat Siria joi noapte

UPDATE ora 08.04, ora 08.50: Statele Unite cercetează dacă Rusia a fost implicată sau nu în atacul cu arme chimice de la început săptămânii, care a dus la bombardamentul american din noaptea de joi spre vineri. Ambasadorul american la ONU a avertizat că ar putea avea loc alte raiduri similare, ceea ce a inflamat spiritele în Consiliul de Securitate al ONU. Rusia, la rândul său, a anunţat că îşi va întări sistemele de apărare antirachetă din Siria.


UPDATE ora 22:40. Baza aeriană siriană atacată de SUA este parțial operațională, iar avioanele militare au reînceput să decoleze pentru a lansa atacuri aeriene asupra rebelilor.

UPDATE ora 22.05. Rachetele americane au fost lansate în timpul cinei lui Donald Trump cu președintele chinez Xi Jinping, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer.

Schimbările climatice afectează turismul de iarnă în România. „În viitorul apropiat nu vor mai exista pârtii sub 1.800 de metri”
Recomandări
Schimbările climatice afectează turismul de iarnă în România. „În viitorul apropiat nu vor mai exista pârtii sub 1.800 de metri”

UPDATE ora 22.00. Ambasadorul Siriei la ONU, Bashar Jaafari, acuză SUA de „act barbar flagrant“, care încalcă dreptul internațional.

În urma atacului și-au pierdut viața mai mulțu „martiri, inclusiv femei și copii”.

Cu toate acestea, rămâne neclar ce pagube și victime au fost cauzate de atacul american. În timp ce Casa Albă a declarat că toate cele 59 de rachete și-au atins țintele, autoritățile ruse au afirmat că doar 23 de rachete au ajuns la țintă.

Jaafari a acuzat apoi SUA că este „un partener al Isil și Jabhat al-Nusra“, prin sprijinul său pentru rebelii care se opun regimului Assad.

UPDATE ora 21.50. Reprezentantul Regatului Unit, Matthew Roycroft, a spus înainte de şedinţa Consiliului că Londra „susţine pe deplin acţiunea” americană. În timpul lucrărilor, el a arătat că dacă Rusia nu ar fi blocat prin veto şapte rezoluţii ale ONU, regimul preşedintelui sirian Bashar Al-Assad ar fi fost sancţionat, adaugă Reuters. Safronkov i-a replicat: „Vă temeţi de o anchetă cu adevărat independentă”.

Şi ambasadorul francez la ONU a apreciat că loviturile aeriene americane au fost „adecvate”. El şi-a exprimat speranţa că astfel se va marca o schimbare şi se vor relansa negocierile politice privind Siria.

„Chiar și strategiile de luptă împotriva plagiatului sunt plagiate de universități”
Recomandări
„Chiar și strategiile de luptă împotriva plagiatului sunt plagiate de universități”

UPDATE ora 20.20: Grupul internaţional de sprijin pentru Siria (ISSG) s-a întrunit de urgenţă vineri la sediul ONU din Geneva, la cererea Moscovei. Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a declarat că SUA „sunt pregătite să acționeze mai departe, însă speră că nu va fi necesar”.

Vorbind în calitate de ambasador și nu ca actualul șef al Consiliului de securitate, Haley a condamnat Siria, Rusia și Iran pentru acțiunile lor din ultimii șase ani.

Președintele sirian Bashar al-Assad și-a „terorizat“ propria țară, a spus Haley, „a ucis sute de mii de oameni și a obligat milioane să se refugieze“. Ea a adăugat că Assad a încălcat legile internaționale și a „șocat conștiința“ lumii.

Marți, Assad a lansat „încă un atac chimic, a ucis bărbați, femei și copii în modul cel mai inspaimantator“, spune Haley.

„Assad a făcut acest lucru pentru că a crezut că poate să scape cu asta. El a crezut că Rusia îl va sprijini”, a adăugat ambasadorul SUA la ONU.

Haley spune că lucrurile se schimbă.

Copiii diasporei. Povestea românului care a inventat masca inteligentă. „Nu sunt mai deștept ca alții, dar în Italia am avut șansa să fac cercetare”
Recomandări
Copiii diasporei. Povestea românului care a inventat masca inteligentă. „Nu sunt mai deștept ca alții, dar în Italia am avut șansa să fac cercetare”

„În cazul în care comunitatea internațională nu reușește în își facă datoria de a acționa în mod colectiv, există momente în care statele sunt obligate să ia acțiunea pe cont propriu“, a spus Nikki Haley.

Un astfel de moment este reprezentat de folosirea armelor chimice împotriva civililor, a spus ambasadorul SUA, și reprezintă cauza pentru care „forțele noastre militare au distrus aerodromul de la care au plecat atacurile chimice din această săptămână”.

Atacul SUA „a fost pe deplin justificat în acest sens. Pata morală a regimului Assad nu mai putea continua fără răspuns. Crimele împotriva umanității nu mai puteau fi combătute cu cuvinte goale“.

„Bashar al Assad nu trebuie să folosească arme chimice din nou, niciodată“, a conchis Haley.


UPDATE ora 19.40: Grupul internaţional de sprijin pentru Siria (ISSG) s-a întrunit de urgenţă vineri la sediul ONU din Geneva, la cererea Moscovei. Adjunctul ambasadorului rus la Naţiunile Unite, Vladimir Safronkov, a declarat furios că Statele Unite ar trebui să oprească orice acțiune militară împotriva forțelor președintelui sirian Bashar al-Assad.

„Facem apel la Statele Unite să înceteze imediat agresiunea, să se alăture eforturilor de a găsi o soluție politică în Siria și să lucreze împreună pentru a combate amenințarea terorismului“, a spus Safronkov, conform The Guardian.

Ambasadorul a adăugat că a auzit „multe cuvinte jignitoare“ cu privire la utilizarea de către Rusia a drepturilor sale de veto în Consiliul de Securitate al ONU și a apărat comportamentul Rusiei.

„Noi le folosim în astfel de circumstanțe în care SUA se folosesc de Consiliul de Securitate al ONU pentru a-și impune proiectele geopolitice iresponsabile”, a mai spus oficialul rus.

De asemenea, în opinia lui Safronkov, Consiliul trebuie să acorde o mare atenție atacurilor aeriene ale coaliției conduse de SUA împotriva ISIS, în Mosul, care a ucis zeci de civili.

„Tragediile din Mosul trebuie să fie făcute publice, oamenii trebuie să știe despre ele“, a spus Safronkov. „Nimic nu a fost spus despre Mosul“, a adăugat acesta.

„Nu vrem să atragă atenția departe de Siria“, a adăugat el.

UPDATE ora 18.58: Casa Albă a făcut publică o fotografie cu Donald Trump imediat după ce a avut loc atacul din Siria. Imaginea a fost surprinsă în momentul în care președintele SUA, aflat în Florida, primea informații cu privire la atacul ordonat asupra bazei militare siriene.

VIDEO LIVE / SUA au atacat o bază militară din Siria. Întâlnire de urgență la sediul ONU. Reacțiile Rusiei și SUA

UPDATE ora 18.37: Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit în această seară la solicitarea Rusiei pentru a discuta atacurile din Siria.

Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU a spus că Statele Unite insistă ca întrunirea de urgență a Consiliului de Securitate să se țină public pentru ca ”întreaga lume să afle dacă o țară  alege să apere atrocitățile regimului din Siria”.

UPDATE ora 16.05: Bashar al-Assad a declarat, vineri, că atacul Statelor Unite a fost unul nesăbuit și pripit, fiind înșelați de o falsă campanie de propagandă.

UPDATE ora 15.40: Un avion militar a bombardat, vineri, orașul Khan Sheikhoun, din regiunea Idlib, afectată de atacul cu arme chimice de marți, la scurt timp după ce americanii au lansat atacul asupra bazei militare Shayrat, transmite Reuters.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că la doar câteva ore după atacul american, un avion militar a bombardat orașul Khan Sheikhoun și că nu au fost înregistrate pierderi de vieți omenești.

OSDO nu deține informații dacă avionul care a lansat bombele era unul sirian sau rusesc.

UPDATE ora 15.15: Pentagonul a reacționat după ce Rusia a transmis că doar 23 de rachete și-au atins ținta și a transmis că în urma atacului au fost distruse mai multe echipamente ale armatei siriene.

”Încă evaluăm rezultatele atacului, dar datele inițiale arată că atacul a produs pagube însemnate și au distrus aeronave siriene și infrastructura de suport, reducând capacitatea guvernului sirian de a lans arme chimice”

UPDATE ora 14.30: Ministerul Apărării rus a anunțat că apărarea aeriană siriană va fi întărită după ce rachetele de croazieră lansate de aviația SUA au lovit baza aeriană din vestul Siriei.

UPDATE ora 14.00: Rusia are instalate sisteme de apărare antiaeriană S-400 (cel mai performant echipament rusesc de interceptare a țintelor aeriene – n.r.) la baza sa de la Hmeimim (provincia siriană Latakia), dar niciun sistem antiaerian din lume nu este capabil să detecteze obiecte la o altitudine atât de joasă precum cea la care au zburat rachetele americane, care au lovit țintele în Siria în noaptea de joi spre vineri, a declarat vineri publicației Vzgliad expertul militar Viktor Murahovski, redactor-șef al revistei „Arsenalul patriei”.

UPDATE ora 13.44: Nouă civili, inclusiv copii, au murit în urma atacului cu rachete lansat de Statele Unite vineri dimineață, anunță agenția de știri siriană, Sana, citată de BBC.

Aceștia susțin că civilii au mirit într-un sat aflat în vecinătatea bazei militare atacată, și că alte șapte persoane sunt rănite.

Nu se știe încă dacă acest număr include și cele șase victime anunțate de dimineață de armata siriană.

[libgallery id=”1799694″]

UPDATE ora 13.02: Ministerul Apărării din Rusia susține că atacul Statelor Unite a fost neeficient, deoarece doar 23 și-au atins ținta.

„Potrivit monitorizării efectuate de Rusia, doar 23 de rachete au atins baza militară siriană. Nu se știe unde au ajuns celelate 36 de rachete”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konashenkov, potrivit BBC.

Acesta a adăugat că sistemul de apărare al Siriei va fi reîntărit pentru a-i ajuta să își apere cele mai importante obiective de infrastructură.

UPDATE ora 12.59: Kremlinul a fost informat de atacul Statelor Unite înainte ca acesta să fie lansat, dar nimeni nu l-a anunțat pe președintele Vladimir Putin.

”Rusia a fost informată de viitorul atac asupra Siriei prin intermediul canalelor de comunicație existente, dar nimeni nu l-a sunat pe președintele Putin”, a anunțat purtătorul de cuvânt al președinției, citează agenția TASS.

UPDATE ora 12.41: Numărul victimelor în urma atacului cu rachete a crescut la 10 morți, anunță presa siriană citată de Tass.

UPDATE ora 12.28: Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a susținut o conferință de presă în care a declarat că Moscova va cere explicații Statelor Unite pentru atacul cu rachete asupra bazei militare Shayrat.

Șeful diplomației ruse a afirmat că loviturile aeriene americane îi amintesc de atacul Occidentului asupra Irakului, în anul 2003, efectuat fără aprobarea Organizației Națiunilor Unite.

UPDATE ora 12.00: Un reporter Rusia 24 a publicat pe contul său de Instagram primele imagini de la baza militară atacată de Statele Unite vineri dimineață.

În imagini se poate vedea un avion militar salvat de rachetele americane, dar și hangare distruse de atac. De altfel, Evgeny Poddubnyy susține că nouă hangare au ars în urma bombardamentului.

UPDATE ora 11.32: Rusia susține că atacul militar de vineri dimineața a fost pregătit dinainte și atacul chimic din Idlib a fost folosit doar ca o scuză.

Este evident că atacul cu rachete al Statelor Unite a fost pregătit dinainte. Este clar pentru orice specialist că Washingtonul a luat decizia de a ataca înainte de evenimentele de la Idlib, care au fost folosite doar ca un pretext pentru folosirea forței”, a declarat miistrul de Externe rus, citat de BBC.

UPDATE ora 11.15: Bilanțul pagubelor provocate de atacul SUA în Siria.
După atacul cu cele 59 de rachete Tomakawk asupra bazei aeriene Shayrat au fost distruse cel puțin 15 bombardiere, un hangar și depozite de combustibil, ceea ce a condus la declanșarea unor explozii și a unui puternic incendiu.

UPDATE ora 10.45: Ministrul de Externe rus a anunțat că Rusia a decis să suspende Memorandumul bilateral ruso-american privind prevenirea incidentelor și asigurarea siguranței zborurilor pe durata operațiunilor din Siria, transmite agenția TASS.

UPDATE ora 10.36: Reprezentanții armatei siriene au confirmat într-o declarație de presă că bilanțul victimelor este de șase morți și susține că în ciuda atacului american vor continuă ”să strivească terorismul pentru a restabili pacea și ordinea în Siria”, citează BBC.

UPDATE ora 10.33: Ultimul bilanț indică 6 morți și 7 răniți după atacul SUA asupra bazei siriene Shayrat.

UPDATE ora 9.48: CNN relatează că trupele ruse au fost informate cu privire la atacul asupre bazei Shayrat, dar nu au vrut să părăsească baza. Printre victimele atacului american nu există soldați ruși.

UPDATE ora 9.03: Vladimir Putin a avut prima reacție după ce SUA au atacat Siria. „Este un atac asupra unui stat suveran”, a spus președintele rus, care nu a fost notificat personal în legătură cu operațiunea americană.

UPDATE ora 8.50: Ultimul bilanț indică 5 morți și 7 răniți după atacul cu rachete lansat de americani asupra bazei Shayrat. Informația a fost anunțată de guvernatorul provinciei Homs, unde se află baza Shayrat.

UPDATE ora 8.32: Presa rusă relatează că patru persoane au murit în urma atacului cu rachete lansat de americani. Victimele sunt patru soldați sirieni ai bazei bombardate de SUA.

UPDATE ora 8.12: CNN relatează că prețul pe barilul de ţiţei a crescut cu 2% ca urmare a atacului din noaptea trecută.

UPDATE ora 8.05: Prima reacție a Rusiei vine din partea lui Viktor Ozerov, președintele comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus. Acesta a spus că atacul asupra Siriei este un atac asupra unui membru ONU și că operațiunea ar putea afecta eforturile de a combate terorismul din Siria.

Potrivit acestuia, Rusia va cere o reuniune de orgență a Consiliului de Securitate ONU.

UPDATE ora 7.45: Atacul asupra bazei Sharyat a fost confirmat de Donald Trump, care a făcut apel către toate națiunile să acționeze „pentru a pune capăt masacrului din Siria”. Președintele american anunțase cu o zi înainte că atacul chimic nu va rămâne nepedepsit. Trump a spus că fotografiile cu copiii care au murit l-au marcat și că atitudinea sa față de Siria s-a schimbat radical.

UPDATE ora 07.09: Televiziunea de stat siriană a calificat, vineri dimineața, drept „agresiune” loviturile americane contra unei baze aeriene a regimului Bashar al-Assad.

Statele Unite ale Americii au lansat noaptea trecută 59 rachete asupra bazei aeriene, aceeași din care ar fi pornit atacul chimic în care au murit 86 de persoane. Atacul a fost lansat de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva bazei Shayrat, regiunea Homs.

Baza Shayrat (FOTO: EPA)

Potrivit CNN, atacul a vizat cu precădere pistele, avioanele și depozitele de combustibil ale bazei.

SUA au atacat Siria. Armata rusă a fost notificată înainte

Potrivit agenției de presă siriene SANA, atacul lansat de american s-a soldat cu victime, însă nu există nicio confirmare oficială. Atacul a fost lansat la ordinul președintelui american Donald Trump, iar armata rusă a fost notificată înaintea operațiunii. Președintele rus Vladimir Putin, pe de altă parte, nu a fost notificat personal în legătură cu acest atac.

În schimb, președintele american, Donald Trump, l-a informat personal pe omologul său chinez, Xi Jinping, de lovitura punitivă pe care a ordonat-o joi (ora locală) contra regimului sirian, potrivit unui responsabil american. Donald Trump și președintele chinez s-au întâlnit joi pentru prima dată față în față, la reședința din Florida a miliardarului american. Discuțiile între cei doi lideri vor continua vineri.

Membrii ai Congresului american susțin că atacul lansat joi noapte de SUA este ilegal, pentru că nu a avut aprobarea Congresului.

SUA au atacat Siria după ce 86 de persoane au murit, marți, într-un atac chimic care a avut loc în Siria. 30 dintre victime sunt copii, iar 20 sunt femei. Atacul a provocat un val de indignare la nivel mondial, iar Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență pentru a examina circumstanțele atacului, care ar putea să fie al doilea cel mai sângeros ”atac chimic” de la începutul războiului sirian, relatează AFP.

Urmărește-ne pe Google News
O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
PARTENERI - GSP.RO
O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
"Vai de viaţa mea! Unu-i mort aici!" S-au întrecut în liniuţe spre moarte. Trupurile tinerilor au fost aruncate pur şi simplu pe câmp
Observatornews.ro
"Vai de viaţa mea! Unu-i mort aici!" S-au întrecut în liniuţe spre moarte. Trupurile tinerilor au fost aruncate pur şi simplu pe câmp
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
După Ucraina, încă o țară se teme de un posibil atac al Rusiei. Reacția unui înalt oficial
Știrileprotv.ro
După Ucraina, încă o țară se teme de un posibil atac al Rusiei. Reacția unui înalt oficial
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale