Liviu Pop, în vârstă de 37 de ani, a mers miercuri să cerceteze un posibil caz de exploatare ilegală într-o regiune muntoasă a Maramureșului, iar la puțin timp după aceea colegii săi s-au îngrijorat pentru că nu a mai răspuns la telefon.

Trupul bărbatului, căsătorit și tată a trei copii minori, a fost găsit de polițiști în aceeași seară într-o râpă.

O anchetă a fost deschisă, a declarat procurorul de caz, Bogdan Gabor, pentru BBC, precizând că este posibil să fi fost împușcat cu propria armă.

Suspecții audiați în acest caz au fost lăsați liberi, aceștia afirmând că pădurarul s-a împușcat singur, din greșeală.

„Ucis pentru că a încercat să salveze cele mai vechi păduri din Europa”

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns în presa internațională. BBC: "Încerca să salveze cele mai vechi păduri din Europa"

„Ucis pentru că a încercat să salveze cele mai vechi păduri din Europa”, titrează BBC, precizând că țara noastră găzduiește mai mult de jumătate din pădurile vechi ale Europei, ecosisteme valoroase care adăpostesc urși, lupi, râși și multe alte animale sălbatice.

Există o îngrijorarea considerabilă față de nivelul crescut de violență, la care sunt dispuși să recurgă exploatatorii ilegali pentru a fura lemn.

Acest lemn poate ajunge oriunde în Europa, pentru mobilă, hârtie sau materiale de construcții.

Liviu Pop este cel de-al doilea pădurar român, omorât în mai ​​puțin de o lună, iar cele două decese au sporit temerile pentru siguranța celor a căror misiune este să protejeze pădurile din această țară a estului Uniunii Europene (UE).

Un alt pădurar a fost găsit mort în mașina sa, la Pașcani

Raducu Gorcioaia, un pădurar în vârstă de 50 de ani, a fost găsit mort în mașina sa, luna trecută, în apropierea unui șantier ilegal de exploatare din districtul forestier Pașcani, în județul Iași.

Bărbatul a suferit răni grave la cap cauzate de un topor. Trei persoane, inclusiv doi adolescenți, sunt suspecți în acest caz.

„Hoții au încercat să mă omoare”

Jurnaliștii britanici au stat de vorbă cu Gabriel Păun, șeful grupului de mediu Agent Green, despre care spun că știe totul în legătură cu violența asociată exploatării ilegale, după ce a petrecut zeci de ani încercând să salveze pădurile, fiind și el amenințat.

Mafia forestieră a încercat să mă omoare de mai multe ori.

Gabriel Păun, pentru BBC:

„În urmă cu patru ani, am investigat un caz aproape de Parcul Național Retezat, atunci când câțiva hoți de lemne m-au atacat și au încercat să mă omoare. Mi-au rupt mai multe coaste, mi-au spart capul și mi-au rupt o mână, înainte să reușesc să fug, alergând”, a povestit el.

„Suntem profund îngrijorați că pădurarii și activiști ca noi sunt uciși în timp ce investighează exploatarea ilegală din România”, a adăugat el.

Deși există suspecți în cazul său, urmărirea penală a fost lentă și nimeni nu a fost condamnat până acum. Aceștia ar urma, însă, să apară în fața instanței luna aceasta.

În tot acest timp au fost liberi și m-am temut pentru viața mea.

Gabriel Păun, șeful grupului de mediu Agent Green:

Compania de stat Romsilva, care are în grijă 48% din pădurile din ţară, a condamnat cele două crime recente şi a oferit cifre alarmante cu privire la numărul atacurilor asupra angajaţilor săi.

Numai în acest an au fost atacați 16 pădurari, șase dintre ei pierzându-și viața.

Șeful Federației Sindicale Silva, Silviu Geana, se plânge că pădurarii nu se pot apăra în fața agresorilor.

„Pădurile din România devin PAL pentru mobilă”

Pădurile României sunt tăiate într-un ritm alarmant, iar atacarea și chiar uciderea lucrătorilor forestieri care încearcă să le protejeze poate agrava și mai mult situația, dacă nu se iau măsuri.

Conform unui raport Greenpeace România, se estimează că în fiecare oră sunt tăiate trei hectare de pădure, din cauza vârstei copacilor sau a defrişărilor, legale şi ilegale.

„Există multe mize în joc, deoarece România este cea din urmă țară cu suprafețe mari de pădure, dar care devin pur și simplu PAL pentru mobilă”, a afirmat Gabriel Păun.

Luna trecută, trei organizaţii non-guvernamentale, ClientEarth, EuroNatur și Agent Green, au depus o plângere la Comisia Europeană împotriva Guvernului României, pentru faptul că practicile de tăiere a pădurii contravin legilor UE cu privire la protecţia naturii.

Guvernul de la București susține că a sporit eforturile pentru combaterea exploatării forestiere ilegale, prin inspecții pe teren și monitorizări mai bune ale situațiilor de acest gen, dar UE avertizează că urmează provocări și mai mari la acest capitol al defrișărilor pădurilor.

Citeşte şi:

Un pădurar din Suceava a fost bătut și amenințat cu moartea, la o zi după ce un altul a fost ucis de hoții de lemne

Silvicultorii au adus capace de sicriu în faţa Parlamentului, pentru a aminti de pădurarii ucişi. Cer arme şi statut de poliţişti

NATO plantează pomi în România, Ministerul Apărării Naționale îi taie. Au retezat un copac și pun în loc un monument dedicat … NATO

Urmărește-ne pe Google News
Uluitor cât câștigă Roxana Ciuhulescu la Survivor. Salariul este uriaș, de 20 de ori mai mare decât cel pe care îl are la Ministerul Sportului
PARTENERI - GSP.RO
Uluitor cât câștigă Roxana Ciuhulescu la Survivor. Salariul este uriaș, de 20 de ori mai mare decât cel pe care îl are la Ministerul Sportului
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale