Mergi direct la conținut »
Bebeluș din Cluj cu malformație gravă la inimă, salvat de medicii britanici. Singurii specialiști din România care-l puteau opera sunt în concediu
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Bebeluș din Cluj cu malformație gravă la inimă, salvat de medicii britanici. Singurii specialiști din România care-l puteau opera sunt în concediu

Bebeluș din Cluj cu malformație gravă la inimă, salvat de medicii britanici. Singurii specialiști din România care-l puteau opera sunt în concediu

Venit pe lume în urmă cu cinci zile la Cluj-Napoca, un băiețel ar trebui operat de urgență pentru s-a născut cu o malformație gravă la inimii. Singurii medici din România, care fac astfel de intervenții chirurgicale, sunt plecați în concediu. O fundație umanitară a găsit la timp o soluție pentru a salva viața bebelușului.

Micuțul Ștefan Zoltan a fost diagnosticat cu transpoziția vaselor mari si defect septal, o gravă malformație a inimii. Părinții copilașului au fost informați de medicii neonatologi de la Spitalul Stanca din Cluj-Napoca despre faptul că doctorul Chira și doctorul Suciu, singurii medici din Transilvania capabili să opereze acestă malformație, sunt în concediu.

Cazul băiețelului a fost semnalat de către deputatul USR Emanuel Ungureanu, care a publicat pe contul său de Facebook detalii despre problemele copilului, notează Adevărul.

Apelul lansat de Ungureanu, care este vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a stârnit numeroase reacții. Ministrul Sănătății a promis că va găsi o soluție, însă cei de la fundația Polisano au găsit o soluție înaintea autorităților.

Prin intermediul fundaţiei, băieţelul va fi operat de o echipă de medici britanici de la British Royal Children Hospital din Bristol, la Clinica Polisano din Sibiu.

„Noi colaborăm de trei ani cu medicii de la Bristol, în fiecare an au venit în ţară şi au salvat copii. Acum, aşteptăm în acest weekend o echipă de nouă medici şi asistente, care îl vor opera încă de luni pe băieţelul din Cluj”, a explicat Cătălina Costache(foto, jos), directorul fundaţiei Polisano, conform sursei citate.

Zeci de copii cu diverse afecțiuni cardiace se află pe lista de așteptare. Cele mai urgente cazuri vor fi operat de specialiștii din Bristol.

„Medicii britanici operează pro bono în România, noi le asigurăm doar biletele de avion, cazarea şi consumabilele necesare pentru intervenţiile chirurgicale. Printre ei se află şi un medic român stabilit în Marea Britanie. Practic, ei vin în timpul lor liber ca să ne ajute. În plus, la operaţii vor asista mai mulţi tineri medici români. În acest moment, în ţară avem doar doi specialişti, unul la Cluj şi altul la Târgu Mureş, dar ca o coincidenţă nefericită, ambii se află acum în concediu. Evident, nu este vina lor, normal ar fi ca într-o ţară întreagă să avem mult mai mulţi specialişti”, a precizat Costache.

De asemenea, la Sibiu urmează să ajungă în acest an și o echipă de medici din Stuttgart, Germania, pentru a ajuta la tratarea cazurilor dificile.


Citește și Mărturia tulburătoare a lui Vladimir Găitan: „Simt că sfârșitul îmi e aproape”. Marele actor suferă de o boală rară


 

Close
Închide
  Close