„Din păcate ne vom despărți de colegii ale căror sarcini în lumea digitală pot fi realizate de inteligența artificială sau de procesele automate”, se arată în e-mailul primit de angajați din partea companiei Axel Springer, proprietarul ziarului.
E-mailul a fost semnat de patru manageri de top, inclusiv redactorii-șefi Marion Horn și Robert Schneider.
În mesaj se arată că „editorii, angajații din tipografii, corectorii și editorii foto” vor fi afectați, ca parte a unei strategii de reducere a costurilor cu 100 de milioane de euro.
Mesajul vine după ce, în februarie, Mathias Döpfner, directorul ziarului fondat în 1952, a anunțat că publicația va deveni „o companie media pur digitală”.
Programele de inteligență artificială precum ChatGPT vor face „jurnalismul independent mai bun decât a fost vreodată sau îl va înlocui”, a precizat el.
El a declarat că inteligența artificială va fi mai eficientă la „agregarea informației” și a adăugat că doar gazetarii care produc „conținut original”, precum articole de investigație sau de opine vor mai supraviețui în domeniu.
Döpfner a făcut deja schimbări radicale de personal la tabloid, unde vânzările au scăzut de la 4,5 milioane acum 20 de ani la puțin peste un milion anul trecut, cifră care plasează, încă, Bild în fruntea celor mai vândute ziare din Europa.
Bild nu a precizat câți angajați își vor pierde slujbele, însă, potrivit unor surse, ar fi vorba de 200 de persoane.
Bild a declarat că „va încerca să evite concedierile forțate acolo unde este posibil”, însă va reduce numărul de ediții regionale pe care le tipărește de la 18 la 12.
Aceste planuri au fost criticate de Asociația Jurnaliștilor Germani, care a avertizat că măsura este „nedreaptă, antisocială și lipsită de sens din punct de vedere economic”.
Bild nu este singura publicație care apelează la programe de inteligență artificială.
Platforma americană BuzzFeed a anunțat, anul acesta, că va folosi inteligența artificială pentru a „îmbunătăți” conținutul și chestionarele online, în timp ce publicațiile britanice Mirror și Express au anunțat că analizează folosirea unor astfel de programe.
Programele de inteligență artificială precum ChatGPT pot genera texte sofisticate în baza unor comenzi simple, însă au existat cazuri în care softurile au „fabricat” informații.
Chatbot-ul ChatGPT, bazat pe modelul limbajului rețelei neuronale GPT-3.5, a fost lansat pe 30 noiembrie 2022.
La începutul acestui an, de exemplu, publicațiile Mens Journal și Cnet au folosit programe de inteligență artificială pentru a genera articole. Însă după ce acestea au fost verificate de editori umani, s-a constatat că peste jumătate din ele aveau greșeli și trebuiau să fie corectate.
În aprilie, săptămânalul german Die Aktuelle a publicat un interviu cu fostul pilot de Formula 1 Michael Schumacher care s-a dovedit ulterior a fi generat în întregime de un program de inteligență artificială. Familia pilotului a dat publicația în judecată, iar redactorul-șef a fost demis.
Influentul cotidian Bild, ale cărui reportaje senzaționaliste, sunt adesea comparate cu cele ale tabloidului britanic The Sun din Marea Britanie, a fost forțat să-l concedieze pe fostul său șef Julian Reichelt, 43 de ani, pe fondul acuzațiilor de hărțuire sexuală.
Foto: Profimedia