Mergi direct la conținut »
Bitcoin a depășit pentru prima oară în istorie nivelul de 5.000 de dolari
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > Bitcoin a depășit pentru prima oară în istorie nivelul de 5.000 de dolari

Bitcoin a depășit pentru prima oară în istorie nivelul de 5.000 de dolari

Moneda virtuală Bitcoin a depășit pentru prima oară nivelul de 5.000 de dolari, în ciuda avertismentelor bancherilor că ar fi o ”fraudă” sau o bulă, scrie Reuters.

De Daniel Ionașcu,

Valoarea Bitcoin este acum de cinci ori mai mare față de nivelul înregistrat în luna decembrie 2016. În luna august aceasta depășea 4.000 de dolari.

Bitcoin a tot crescut, însă, în ciuda faptului că Jamie Dimon – șeful băncii JPMorgan – a avertizat că aceasta este o ”fraudă”.

De asemenea, un alt veteran de pe Wall Street a avertizat recent că planeta se apropie de o criză majoră, dând ca exemple aprecierile puternice ale Bitcoin, prețul imobiliarelor dintr-o serie de state și creșterea acțiunilor de pe bursele mondiale.

Rusia și China au interzis Bitcoin

Mai mult, Rusia a decis să interzică Bitcoin pentru a proteja populația. În urma veștii, valoarea Bitcoin a scăzut, dar a urcat imediat la loc, iar acum a trecut de pragul psihologic de 5.000 de dolari pe unitate. Anterior, și China a decis interzicerea Bitcoin.

Totuși, valoarea Bitcoin a crescut puternic din decembrie până acum deoarece tot mai mulți utilizatori folosesc moneda ca investiție alternativă, din cauza valorii foarte scăzute a dobânzilor la depozitele bancare.

Ce este Bitcoin?

Bitcoin este prima monedă digitală lansată în lume, în anul 2009, iar aceasta folosește elemente de criptografie. Acesta a fost ”inventat” de cătreenigmaticul Satoshi Nakamoto. Nemulțumit de faptul că băncile centrale din întreaga lume scădeau dobânzile și depreciau monedele naționale în toiul crizei economice, Nakamoto a venit cu ideea de a inventa o monedă care să nu fie sub controlul băncilor centrale pentru a nu fi ”sărăciți” cei cu economiile în depozite bancare.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Mai exact, toate tranzacțiile sunt înregistrate în așa-numitul ”blockchain”, care reprezintă un ”lanț” ale cărui ”zale” consemnază toate tranzacțiile efectuate.

Acestea sunt verificate de o rețea de calculatoare, care trebuie să rezolve o serie de calcule complexe. Calculatoarele nu se află într-o locație centrală, ci fiecare utilizator își poate folosi propriul calculator. Rezolvarea de probleme matematice previne frauda.

De asemenea, cantitatea de monede este limitată, tocmai pentru a prezerva valoarea, spre deosebire de băncile centrale din întreaga lume, care pot porni oricând ”tiparnița” de bani. Cantitatea totală de Bitcoin este limitată la 21 de milioane de unități, din care 16,5 milioane erau deja ”minate” până acum. Cantitatea finită face ca prețul Bitcoin să crească cu timpul, din cauza ”tipăririi” de bani de către băncile centrale din întreaga lume.

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic
Recomandări

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic

 

Tranzacții sunt anonime, infractorii folosesc și ei Bitcoin

De asemenea, în cazul Bitcoin este că tranzacțiile sunt anonime, adică nu se știe între cine și cine se fac.

Cine este Satoshi Nakamoto nu a putut fi stabilit niciodată în mod clar. Mai multe persoane au afirmat că ei sunt creatorul Bitcoin, dar nu au adus niciodată dovezi.

Bitcoin au fost arătate cu degetul pe motiv că prin intermediul tranzacțiilor, care sunt anonime, sunt finanțate grupuri de traficanți de droguri, de arme și chiar teroriști, și pot avea loc și fraude. Un alt exemplu îl constituie faptul că hackerii care au blocat baza de date a Astra Asigurări cer răscumpărare de 15-25.000 de dolari, plătiți în Bitcoin.

Bitcoin este, în esență, un fel de PayPal cu valoare proprie, fără a avea bănci ca intermediari. Practic, este, în același timp, atât o monedă, cât și un mijloc de tranzacționare, dar ”scăpat” de orice fel de control al vreunui stat sau autorități.

Close
Închide
  Close