Mergi direct la conținut »
BNR reacționează la acuzațiile lui Tudose privind deprecierea leului. Daniel Dăianu: BNR nu poate apăra leul concomitent cu a menține dobânzile jos
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > BNR reacționează la acuzațiile lui Tudose privind deprecierea leului. Daniel Dăianu: BNR nu poate apăra leul concomitent cu a menține dobânzile jos

BNR reacționează la acuzațiile lui Tudose privind deprecierea leului. Daniel Dăianu: BNR nu poate apăra leul concomitent cu a menține dobânzile jos

Banca Națională a României (BNR) reacționează la acuzațiile făcute de către premierul Mihai Tudose cu privire la deprecierea leului. Daniel Dăianu, membru în consiliul de administrație al BNR, a declarat că o bancă centrală nu poate apăra leul concomitent cu a ține dobânzile jos.

De Daniel Ionașcu,

Dăianu a spus, într-o intervenție la Realitatea TV, că un astfel de scenariu ar putea avea loc doar dacă România ar avea surplus, așa cum este cazul Cehiei.

Însă România are deficit comercial, adică importă mai mult decât exportă, iar intrările de fonduri europene nu mai sunt la același nivel cu anii anteriori, a afirmat Dăianu.

Acesta a făcut referire la minutele ședințelor consiliului de administrație al BNR și a spus că percepția investitorilor este că situația financiară a României se deteriorează.

Leul, la minime istorice

Reamintim, leul a atins zilele trecute un nou minim istoric în fața euro, ceea ce duce la scumpirea importurilor, așa cum este cazul alimentelor, dar și la creșterea ratelor pentru românii cu credite în euro.

Indicele ROBOR este în creștere

Concomitent, indicele ROBOR a atins de curând un nou maxim al ultimilor trei ani. La rândul său, acest lucru duce la creșterea ratelor pentru cei cu credite în lei, dar și la creșterea costurilor cu dobânzile pentru Guvern, care trebuie să se împrumute pentru a finanța deficitul.

Majorarea dobânzilor are și alt efect nedorit: restrângerea creditării către companii, care mai apoi își reduc investițiile.

Close
Închide
  Close