MENIU CAUTĂ
17 Noi. 2017 16:28 , de Daniel Ionașcu

Black Friday la ROBOR. Indicatorul de referință al dobânzilor la creditele în lei a ajuns la 2,18%, un nou record al ultimilor trei ani

Distribuie

Indicele ROBOR la trei luni a ajuns vineri la 2,18%, un nou maxim al ultimilor trei ani, după ce miercuri bătuse alt record, de 2,06%, potrivit datelor afișate de către Banca Națională a României (BNR). Creșterea acestuia este de rău augur pentru românii cu credite în lei, care se văd în situația de a plăti rate mai mari. Indicele ROBOR la trei luni și-a dublat valoarea în ultimele două luni.

De ce variază ratele în funcție de ROBOR

ROBOR reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele. Creditele în lei variază în funcție de ROBOR. Cele mai afectate sunt creditele acordate prin programul 'Prima Casă', la care dobânda se calculează prin însumarea ROBOR la trei luni plus o marjă internă a băncii.

Pe lângă cei cu credite în lei, care vor plăti mai mult la credite, și statul va plăti dobânzi mai mari la împrumuturile de pe piața românească, adică la titlurile de stat emise în lei către băncile din România.

'Injecția' BNR nu a dat rezultate

Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, declara în urmă cu două luni la BNR că majorarea ROBOR este o problemă de lichiditate. Acest termen înseamnă cantitatea de bani disponibili în sistemul financiar.

Ulterior, BNR a injectat 9 miliarde de lei în sistemul financiar, dar această injecție financiară nu a calmat creșterea dobânzilor. BNR nu poate injecta la nesfârșit bani în sistemul financiar pentru a calma creșterea dobânzilor pentru că acest lucru ar afecta cursul leului. Adică leul ar scădea în fața principalelor monede internaționale.

Leul, afectat de 'revoluția fiscală'

De altfel, leul a înregistrat la rândul său luni cel mai slab curs din istorie, iar la băncile comerciale și casele de schimb valutar un euro se vinde acum cu mai bine de 4,7 lei.

Scăderea a venit după ce Guvernul a adoptat săptămâna trecută o serie de modificări la Codul Fiscal, între care cea mai importantă o constituie trecerea contribuțiilor la salariat. Sindicaliștii se opun măsurii și acuză că va duce la scăderea salariilor în mediul privat.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Antonella sau drumul de la un corp de băiat la o femeie liberă
Comentarii