Mergi direct la conținut »
Brexit a fost amânat pentru 31 octombrie, la finalul unui summit tensionat
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Brexit a fost amânat pentru 31 octombrie, la finalul unui summit tensionat

Brexit a fost amânat pentru 31 octombrie, la finalul unui summit tensionat

Liderii UE au acordat Marii Britanii cea de-a doua amânare pentru ieșirea din Uniune, au anunțat miercuri seară premierul Theresa May și președintele Consiliului European, Donald Tusk. Decizia a fost luată la capătul unui Consiliu European tensionat, în care Macron a fost singurul lider care s-a opus acestei prelungiri atât de mari. La final, Brexitul a fost amânat pentru 31 octombrie, dar Marea Britanie are dreptul să iasă din UE înaintea datei.

De Octavian Cojocaru,

Astfel, liderii europeni au stabilit o evaluare a situaţiei în luna iunie, pentru a determina dacă este cazul ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană chiar pe 30 iunie, data solicitată iniţial de premierul britanic Theresa May, relatează Mediafax.

„UE-27 a convenit asupra unei prelungiri a art. 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red). Mă voi întâlni acum cu premierul Theresa May pentru acordul guvernului britanic”, afirmă Tusk într-un mesaj pe Twitter, postat la finalul unui summit extraordinar al Consiliului European, care s-a prelungit târziu în noapte în contextul în contextul disputelor între liderii UE privind durata amânării Brexit.

Tusk a anunţat ulterior, după aproximativ o oră, că Theresa May a acceptat oferta UE privind o amânare flexibilă a procesului Brexit până pe 31 octombrie.

„UE-27/Marea Britanie au convenit asupra unei amânări flexibile până la 31 octombrie. Asta înseamnă alte şase luni în care Marea Britanie să găsească cea mai bună soluţie posibilă”, a scris oficialul european pe Twitter.

Theresa May: „Cred că trebuie să părăsim UE cât mai curând posibil”

Premierul britanic Theresa May a declarat că îşi doreşte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană cât mai curând posibil, însă cu un acord.

„Şi în mod vital, UE a fost de acord că amânarea poate lua sfârşit odată cu ratificarea acordului de retragere – ceea ce a fost principala mea solicitare către ceilalţi lideri”, a declarat May, la finalul summitului, potrivit sursei citate.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

„De exemplu, aceasta înseamnă că dacă vom reuşi să adoptăm o înţelegere în primele trei săptămâni ale lunii mai, nu va mai trebui să participăm la alegerile europarlamentare şi vom părăsi UE în mod oficial pe 1 iunie”, adăugat premierul britanic.

Concluziile formale ale Consiliului European arată că dacă Marea Britanie este încă membru UE până la 23 mai și nu a semnat acordul de ieșire, trebuie să organizeze alegeri europarlamentare.

Dacă Marea Britanie nu va respecta această obligație, retragerea acesteia din UE ar urma să aibă loc pe 1 iunie.


Politica i-a învrăjbit pe Vladimir Găitan și pe Tudor Chirilă! Veteranul actor nu mai vrea să joace pe aceeași scenă cu tânărul său coleg

Close
Închide
  Close