Brexit. Britanicii și-au decis soarta

UPDATE 24 iunie, 1.30: Au apărut mai multe informații despre sondajul realizat de YouGov, care indică un avans de patru puncte procentuale pentru tabăra pro-UE. Astfel, potrivit cercetării, 75% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani s-au pronunțat pentru rămânea Marii Britanii în Uniunea Europeană. La polul opus, se află cei care au vârsta peste 65 de ani. 39% dintre aceștia au votat pentru un Brexit.

UPDATE 24 iunie, 1.02: Avansul taberei pro-UE este confirmat de un alt sondaj. Potrivit unei cercetări realizate de Ipsos MORI, 54% au votat pentru menținerea țării în Uniunea Europeană, în timp ce 46% au ales părăsirea blocului comunitar.

”Am efectuat un sondaj, potrivit căruia rezultatele sunt 54% pentru rămânere, faţă de 46% pentru ieşire”, a anunţat directorul Ipsos MORI, Ben Page.

Când șeful Poliției Capitalei nu spune adevărul: 33 de accidente grave au provocat șoferii băuți în București și 3 au făcut șoferii aflați sub influența drogurilor
Recomandări
Când șeful Poliției Capitalei nu spune adevărul: 33 de accidente grave au provocat șoferii băuți în București și 3 au făcut șoferii aflați sub influența drogurilor

Acesta este cel mai mare avans estimat în ultimele zile de sondajele companiilor britanice, scrie Sky News.

UPDATE 24 iunie, 00.57: Aproximativ 30 de milioane de britanici din cei 46 de milioane înscriși pe liste au votat la referendum, relatează ziarul The Sun, care subliniază că este cea mai ridicată prezență la vot din ultimele decenii.

UPDATE 24 iunie, 00.45: Primele estimări indică faptul că rezultatele referendumului sunt foarte strânse, iar ambele tabere au fost rezervate în a revendica victoria. Cu toate acestea, imediat după închiderea secțiilor de vot, 84 de parlamentari conservatori eurosceptici, care au făcut campanie pentru un Brexit, au publicat o scrisoare prin care îi cer premierului David Cameron să rămână în fruntea Guvernului indiferent de rezultatele finale, transmite Sky News. Citește mai multe informații AICI

REPORTAJ. Libertatea a mers în satul Gârcini, unde curierii nu îndrăznesc să intre, şi l-a întâlnit pe Adrian, tatăl a șapte copii: „Vreau să scap de aici”
Recomandări
REPORTAJ. Libertatea a mers în satul Gârcini, unde curierii nu îndrăznesc să intre, şi l-a întâlnit pe Adrian, tatăl a șapte copii: „Vreau să scap de aici”UPDATE 24 iunie, 00.30: În urma publicării primelor estimări, care indică faptul că Marea Britanie va rămâne în UE lira sterlină s-a ridicat pe piața financiară. Mai precis, lira sterlină a crescut față de dolar la cel mai ridicat nivel din decembrie 2015, transmite The Guardian.

UPDATE 24 iunie, 00.25 Fostul ministru al muncii și al pensiilor, Iain Duncan Smith, care este un susținător al Brexitului, a afirmat că este prea devreme pentru a anunța un câștigător, relatează The Guardian. De astfel, oficiali din ambele tabere, atât cea pro-UE, cât și cea pro-Brexit, refuză să revendice victoria, având în vedere rezultatele extrem de strânse. Până în acest moment, singurul care a anunțat un câștigător a fost liderul UKIP, Nigel Farage. Liderul partidului eurosceptiv a afirmat că victoria ar putea să revină celor care au votat pentru rămânerea în UE.

UPDATE 24 iunie, 00.15: Premierul britanic David Cameron a publicat un mesaj pe Twitter, la scurt timp după închiderea urnelor, în care le mulțumește alegătorilor care au ales să voteze pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

„Mulțumesc tuturor celor care au votat pentru a păstra Marea Britanie mai puternică, mai sigură și mai bună în Europa”, a scris premierul David Cameron.

STENOGRAME. În pandemia COVID a apărut jobul de mituitor în contractele cu statul
Recomandări
STENOGRAME. În pandemia COVID a apărut jobul de mituitor în contractele cu statul

UPDATE 24 iunie, 00.05: Potrivit unui sondaj realizat de YouGov, tabăra pro-UE s-a impus cu 52% în fața celor care susținea ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Sondajul YouGov este singurul care a prezis cu exactitate rezultatele ultimelor alegeri legislative din Marea Britanie, atunci când nimeni nu se aştepta la o victorie imensă a conservatorilor, subliniază Reuters.

Totodată, un sondaj realizat de susținătorii Brexitului, Leave.UE, arată că lucrurile ar sta de fapt invers. Astfel, în acest caz, rezultatele indică faptul că 52% dintre alegători au votat pentru părăsirea Uniunii Europene, iar 48% pentru continuarea drumului european. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de peste 10000 de oameni, în perioada 21-23 iunie, relatează The Telegraph.

UPDATE 24 iunie, 00.00: Secțiile de votare s-au închis, însă rezultatele oficiale sunt așteptate abia după nouă ore. Mai precis, decizia britanicilor privind apartenența la UE va fi anunțată în jurul orei 9.00, ora României.

UPDATE 23.45: Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, un susținător al Brexitului, a ajuns la secția de votare cu doar 25 de minute înainte de închidere. Acesta a declarat că nu a fost deloc îngrijorat că nu va ajunge la timp. Totodată, întrebat despre consultarea populară, el a răspuns „Să vedem, să vedem. (Decizia -n.r.) este în mâinile oamenilor acum”, relatează The Independent.

UPDATE 23.21: 61,6% dintre alegătorii tineri ar fi optat pentru rămânea Marii Britanii în Uniunea Europeană, potrivit unui studiu realizat de Oxford și Universitatea din Manchester în perioada martie-iunie. Răspunsurile au venit din partea a 7.444 de alegători cu vârstele sub 40 de ani.

UPDATE 23.15: A mai rămas mai puțin de o oră până la închiderea secțiilor de votare, iar în mai multe zone afectate de inundațiile provocate de ploile torențiale, oamenii nu au reușit să-și exprime încă opțiunea, relatează The Independent. Comisia electorală a anunțat însă că cei care se vor afla la coadă în momentul în care se vor închide secțiile, la ora 00.00, ora României, vor reuși să voteze.

UPDATE 21.40. Un incident a avut loc în fața unei secții de votare. Un bărbat a fost înjunghiat, iar secția de votare a fost închisă pentru jumătate de oră, pentru ca polițiștii să poată interveni. Rănile suferite de victimă nu îi pun viața în pericol. Un tânăr de 19 ani a fost reținut în legătură cu acest incident, însă autoritățile spun că atacul nu are legătură cu referendumul.

UPDATE 21.10. Mai mulți votanți au venit la urne cu stilouri de acasă, după ce au început să circule zvonuri potrivit cărora voturile pro-Brexit ar urma să fie șterse de cei care vor ca rezultatul referendumului să fie în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE. Citește mai multe informații AICI

UPDATE 19.30: Vremea le dă încă bătăi de cap locuitorilor din sud-estul Angliei. Oamenii au fost sfătuiți de autorități să plece mai devreme de la serviciu, deoarece ploile torențiale ar putea să afecteze transportul feroviar.

De astfel, mai multe secții de votare din regiune au fost mutate din cauza furtunilor. În unele cazuri, oamenii au fost nevoiți să treacă prin băltoace pentru a ajunge în secție, relatează The Telegraph.

Totodată, oamenii din zonele afectate de furtuni au fost sfătuiți să nu aștepte până în ultimul moment pentru a-și exprima votul.

 

UPDATE 18.00: Jurnaliștii de la Independent au realizat portretul alegătorilor care sunt în favoarea unui Brexit sau împotriva ieșirii țării din Uniunea Europeană. Citește mai multe informații AICI

UPDATE 15.40: Cancelarul german Angela Merkel a declarat că, indiferent de rezultatul referendumului britanic, consultările UE începând de vineri vor include toate cele 28 de state membre, ceea ce include și Marea Britanie. „Noi vom discuta împreună calea care trebuie urmată, într-un mod calm”, a spus Merkel, potrivit DPA. Totodată, cancelarul german a afirmat încă o dată că își dorește ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană.

UPDATE 15.05  Liderul formațiunii eurosceptice UKIP, Nigel Farage, susține că tabăra Brexit are „şanse foarte mari” să câştige referendumul privind aparentența la UE. În plus, Farage, care a fost unul dintre liderii campaniei anti-UE, este de părere că „totul depinde de rata de participare”, asta în condițiile în care ploaia torențială riscă să ducă la o rată de participare scăzută, relatează The Independent. Anterior, jurnaliștii britanici au punctat că o prezență scăzută la vot ar putea să aducă victoria celor care își doresc ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană.

UKIP Leader Nigel Farage arrives at polling station to cast vote in EU Referendum

Londra aşteaptă joi, în doar câteva ore, un nivel de precipitaţii echivalent cu cel dintr-o lună. Vijelii au avut loc în noaptea de miercuri spre joi, iar pe unele străzi au fost inundate firme şi case. De asemenea, naveta în regiunea capitalei a fost perturbată.

Pompierii din capitala britanică au primit sute de apeluri telefonice în legătură cu intemperiile, inclusiv despre descărcări electrice şi vehicule blocate. Totodată, Agenţia pentru Mediu a emis patru avertismente de inundaţie şi 22 de alerte de inundaţie în întreaga parte de sud-est a ţării.

UPDATE 14.30: Ziarele din Marea Britanie îi îndemnă pe britanici să iasă la vot. Totodată, jurnaliștii au prezentat pozițiile pe care le-au adoptat privind referendumul din Marea Britanie. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 14.10: Un nou sondaj dat publicității astăzi arată că tabăra pro-UE are un avans de zece procente în fața taberei Brexit. Consultarea a fost realizată ieri, înainte de începerea votului, relatează The Independent.

UPDATE 13.30: 52% dintre britanici își doresc ca țara să rămână în Uniunea Europeană, în timp ce 48% sunt în favoarea unui Brexit, arată cel mai recent sondaj, realizat de Ispos MORI și dat publicității în ziua referendumului crucial. Citește mai multe informații AICI.

Citește și: Ce se va întâmpla în următoarea săptămână, în cazul în care britanicii aleg să iasă din UE

UPDATE 13.05: Chiar dacă rezultatele oficiale ale referendumului crucial vor fi anunțate oficial abia mâine, tabăra care s-a impus în această consultare istorică ar putea să fie cunoscută de astăzi. Mai multe exit-polluri ar urma să fie publicate astăzi și ar urma să arate dacă britanicii au ales un Brexit sau să rămână în continuare în Uniunea Europeană. Cei de la The Independent au realizat o hartă cu preferințele celor 46,5 milioane de britanici, care s-au înregistrat pe listele electorale, potrivit unor sondaje.
harta Brexit, cum ar putea să voteze britanicii
Foto: Independent.co.uk

Foarte importantă va fi însă prezența la vot. Britanicii care vor ca țara să părăsească blocul comunitar sunt mult mai determinați și motivați să iasă la vot. Europarlamentarul Alyn Smith, care reprezintă Partidul Național Scoțian și care își dorește ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, susține că principala îngrijorare în cazul acestui referendum este prezența la vot. „Este destul de clar că oamenii care își doresc ieșirea (din UE – n.r.) vor merge chiar și târâș pentru a ajunge la secțiile de votare”, a declarat politicianul.

UPDATE 12.46: Un eventual Brexit ar deschide drumul către o perioadă de incertitudine politică majoră, relatează agenția Reuters. Jurnaliștii au prezentat evenimentele din prima săptămână de după votul de astăzi, în cazul în care britanicii vor alege să părăsească blocul comunitar. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 11.56: Secretarul general al NATO a lansat un avertisment în caz de Brexit. Jens Stoltenberg a declarat că lupta împotriva terorsmului va avea de suferit în cazul în care Regatul Unit decide să părăsească blocul comunitar.

UPDATE 11.20: Premierul britanic, David Cameron, care a condus campania în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, a votat în cadrul referendumului. David Cameron a mers la secția de vot de la

David Cameron și soția sa, după ce au votat în cadrul referendumului privind apartenența Marii Britanii la UE
Foto: EPA

Ieri, în ultima zi de campanie, premierul britanic a subliniat că Marea Britanie va fi „mai puternică, mai sigură” şi „îi va fi mai bine” dacă va rămâne în Uniunea Europeană.

De asemenea, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn şi-a exprimat opinia în cadrul acestei consultări istorice. Acesta s-a arătat încrezător într-o victorie a taberei pro-UE în fața celor care susțin un Brexit. „Casele de pariuri de obicei au dreptate”, a declarat Jeremy Corbyn, referindu-se astfel la pariuri care creditează tabăra „Remain” cu o victorie împotriva taberei „Leave”.

UPDATE 11.15: Tabloidul german Bild le face o promisiune inedită britanicilor, într-o ultimă pledoarie în care îi îndeamnă pe aceștia să aleagă să rămână în Uniunea Europeană. Astfel, jurnaliștii scriu că germanii nu vor ocupa toate șezlongurile și că vor renunţa la portarul lor la următoarele lovituri de departajare, relatează Reuters.

„Dragi britanici, dacă rămâneţi în UE (…), atunci noi vom recunoaşte golul de pe Wembley”, scrie Bild deasupra unei imagini cu golul controversat al lui Geoff Hurst în prelungirile Finalei Cupei Mondiale din 1966, când englezii i-au învins pe vest-germani.

În plus,  ziarul scrie că Germania va juca fără portar la următoarele lovituri de departajare între echipele celor două ţări.

UPDATE 10.00: Analiștii se așteaptă la o rată de participare între 60 și 80%, relatează DPA. Anul trecut, prezența la vot în cadrul alegerilor parlamentare a fost de 66%. În cazul procentul va fi mai scăzut, acest lucru ar putea să fie în avantatul tabere favorabile unui Brexit, relatează FT.com. Vremea ar putea să afecteze prezența oamenilor la urne. În zona capitalei, dar și în sud-estul Angliei au avut loc furtuni violente care au provocat inundații, iar mijlocele de transport în comun circulă cu dificultate.

Acesta este cel de-al treilea referendum din istoria Marii Britanii, organizat după patru luni de dezbateri intense privind viitorul Marii Britanii în blocul comunitar.

UPDATE 9.05: Secțiile de vot s-au deschis joi în Marea Britanie pentru referendumul privind Brexit (rămânerea sau ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană). 46.5 milioane de cetățeni britanici au drept de vot.

Urnele se deschid la ora locală 7.00 (9.00 ora României) şi se închid la ora locală 22.00 (00.00 ora României). Primele rezultate locale sunt aşteptate două ore mai târziu. Între timp, rezultatele oficiale vor fi anunţate abia vineri.

viewscnt

Miercuri, sondajele arătau, în prima parte, a zilei că tabără celor care vor ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană conduce în fața celor care vor ca țara să părăsească blocul comunitar. Cu toate acestea, spre sfârșitul zilei, două sondaje arătau că tabăra pro-Brexit se află într-un ușor avantaj față de cea anti-Brexit.

Astfel, conform primei cercetări (Opinium), în cadrul căreia au fost intervievați 3.011 britanici pe internet, 45% dintre respondenți s-au pronunțat pentru părăsirea blocului comunitar, în timp ce 44% au optat pentru rămânerea în UE, iar 9% s-au declarat indeciși și 2% au refuzat să se pronunțe.

Cel de-al doilea sondaj (TNS) s-a bazat pe opiniile exprimate de 2.320 de alegători, dintre care 43% s-au pronunțat pentru ieșirea din UE, 41% pentru rămânerea în blocul comunitar și 16% sunt încă nehotărâți.

Tabăra pro-Brexit a condus de la început, însă sondajele au fost răsturnate după tragedia din 16 iunie, când deputata laburistă Jo Cox a murit, după ce a fost înjunghiată și împușcată în nordul regiunii britanice Anglia. Ea a fost atacată în propria circumscripţie de un bărbat care pare să fie favorabil ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Până la momentul tragediei, potrivit unui sondaj prezentat de The Economist, tabăra pro-Brexit era creditată cu 44% din intențiile de vot, iar tabăra anti-Brexit, favorabilă rămânerii Marii Britanii în UE, cu 42%. De asemenea, un sondaj YouGov pentru The Times arăta că tabăra pro-Brexit  conducea cu un avans de șapte puncte (46%) asupra celei anti-Brexit (39%).

La două zile după moartea deputatei Jo Cox, tabăra care vrea ca Marea Britanie să rămână în UE conducea cu 7 puncte în fața celei care vrea părăsirea blocului comunitar.

Citește și: EXCLUSIV / BREXIT. Rețeta unui posibil dezastru pentru România

Votul londonezilor, crucial pentru BREXIT

Cei mai proeuropeni britanicii sunt londonezii, astfel că prezența lor la vot va fi crucială pentru rezultatul final, potrivit unei analize publicate miercuri de agenția EFE, citată de Agerpres. În ultimul sondaj publicat de institutul YouGov, 55% dintre londonezii chestionați s-au pronunțat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, procent mult superior mediei naționale, în timp ce numai 30% s-au declarat favorabili părăsirii blocului comunitar. Inclusiv primarul Londrei, Sadiq Khan, face parte din tabăra celor care vor ca țara să-și continue drumul în Uniunea Europeană.

De cealaltă parte, fostul primar londonez Brian Johnson s-a alăturat încă ce la început celor care vor ieșirea din blocul comunitar, nemulțumit de acordul convenit de premierul britanic cu liderii europeni în luna februarie.

Citește și: Brexit | Analiză New York Times: Marea Britanie va fi făcută să sufere, dacă decide să iasă din UE

David Cameron, apel înainte de referendumul pentru BREXIT

Premierul britanic David Cameron a îndemnat britanicii, cu două zile înainte referendumului, să nu voteze Brexit. „Suntem mai în siguranţă în Uniunea Europeană decât de unii singuri. Ca membri ai Uniunii Europene, suntem mai puternici şi pe plan mondial. Dacă aş fi crezut că prin rămânerea în Uniunea Europeană am fi mai slabi, aş fi recomandat să votaţi pentru ieşire. Ne amplifică puterea. Dar, mai presus de orice, apartenenţa noastră la Uniunea Europeană este despre siguranţa noastră financiară. Marii Britanii îi este mai bine în Uniunea Europeană decât pe cont propriu”, a spus David Cameron.

Citește și: BREXIT | Analiză bancară: Leul românesc se va aprecia dacă britanicii rămân în UE

Regina vrea motive contra BREXIT

În bătălia dintre cele două tabere a fost aruncată și Regina Elisabeta a II-a, care, potrivit biografului suveranei, ar fi cerut în timpul unei cine să i se dea „trei motive bune” pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat, tot miercuri, că regina nu se implică în politică și acționează în chestiunile politice conform recomandărilor guvernului, iar în ceea ce privește votul de joi, decizia trebuie luată de electoratul britanic.

Presupusa declarație a Reginei a ajuns pe prima pagină a publicației The Sun, care a scris pe prima pagină că nu îi poate da niciun motiv pentru ca Marea Britanie să rămână în UE.

Românii din UK vor în UE. Contra BREXIT

Românii din Marea Britanie nu văd cu ochi buni Brexit, în schimb speră ca acesta să rămână în blocul comunitar. Potrivit unui sondaj realizat de Libertatea, 74,5% dintre românii care s-au stabilit în Marea Britanie consideră că vor fi afectați de această decizie istorică. Însă, oricât de grea ar fi situația, românii sunt deciși să rămână acolo unde cel mai probabil și-au făcut un trai, și poate unul chiar mult mai bun decât cel din România, chiar și după Brexit.

Citește și: EXCLUSIV / BREXIT. Sondaj Libertatea: Unul din cinci imigranți români vrea ieșirea Marii Britanii din UE

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Știți cât a ajuns să coste un duș fierbinte?”. Dezvăluire șoc făcută de un român mutat în Danemarca
GSP.RO
„Știți cât a ajuns să coste un duș fierbinte?”. Dezvăluire șoc făcută de un român mutat în Danemarca
Decizia ȘOC luată de Meghan Markle și Prințul Harry. Răsturnare de situație în SCANDAL, nimeni nu se aștepta
Playtech.ro
Decizia ȘOC luată de Meghan Markle și Prințul Harry. Răsturnare de situație în SCANDAL, nimeni nu se aștepta
Câți bani a putut să dea mama Geta ca dar la nunta fiicei ei. Cum a reacționat Culiță Sterp, după ce s-a deschis cutia
Viva.ro
Câți bani a putut să dea mama Geta ca dar la nunta fiicei ei. Cum a reacționat Culiță Sterp, după ce s-a deschis cutia
Podul din România care se termină în câmpul de porumb. O comună a asfaltat drumul, cealaltă l-a lăsat din pământ şi cu gropi
Observatornews.ro
Podul din România care se termină în câmpul de porumb. O comună a asfaltat drumul, cealaltă l-a lăsat din pământ şi cu gropi
O ucraineancă a dezvăluit întrebarea pe care o pun mereu soldații ruși în localitățile pe care le invadează. VIDEO
Știrileprotv.ro
O ucraineancă a dezvăluit întrebarea pe care o pun mereu soldații ruși în localitățile pe care le invadează. VIDEO
Cum arată astăzi și unde se află adevărata casă de pe bacnota de 10 lei. Se poate vizita
FANATIK.RO
Cum arată astăzi și unde se află adevărata casă de pe bacnota de 10 lei. Se poate vizita
Pink a dat peste un român într-un hotel şi a început o discuţie incredibilă! "Nu înţelegi, aici nu e ca pe scenă". Artista i-a dat o replică neverosimilă
Orangesport.ro
Pink a dat peste un român într-un hotel şi a început o discuţie incredibilă! "Nu înţelegi, aici nu e ca pe scenă". Artista i-a dat o replică neverosimilă
Horoscop 6 octombrie 2022. Peștii ar bine să țină cont de vocea ghidului lor interior, care astăzi este mai limpede și mai puternică
HOROSCOP
Horoscop 6 octombrie 2022. Peștii ar bine să țină cont de vocea ghidului lor interior, care astăzi este mai limpede și mai puternică
Află cât îți poți permite să plătești lunar pentru un credit
PUBLICITATE
Află cât îți poți permite să plătești lunar pentru un credit