„În stadiul actual, nu există suficient sprijin în parlament pentru a supune din nou acordul unui al treilea vot (…) Discut în continuare cu colegii din Cameră pentru a găsi sprijin astfel încât să putem organiza un vot”, a spus Theresa May în faţa deputaţilor.

Luni seara, parlamentarii britanici vor vota mai multe amendamente cu privire la posibili paşi de urmat în procesul Brexitului. Unul dintre acestea cere ca miercuri să se desfăşoare „voturi orientative” (indicative votes) asupra unor căi alternative de abordare a Brexitului.

În acest fel s-ar putea ajunge ca miercuri să fie acceptată prin votul majorității o relaţie mai strânse cu UE decât cea negociată de May.

Premierul s-a declarat împotriva acestui amendament prin care deputaţii care l-au iniţiat doresc ca parlamentul să preia de la guvern controlul asupra procesului Brexitului.

Liderii europeni au propus joi Regatului Unit două opţiuni pentru amânarea Brexit-ului după data prevăzută iniţial, 29 martie. Dacă deputaţii britanici aprobă săptămâna aceasta acordul încheiat în noiembrie, cei 27 sunt de acord să amâne data Brexit-ului pentru 22 mai. În cazul unei noi respingeri de către parlamentul britanic, liderii europeni vor accepta o amânare până la 12 aprilie 2019, aşteptând ca Regatul Unit să indice calea de urmat înainte de această dată.

O legislaţie în baza căreia data Brexitului va fi modificată urmează să fie supusă miercuri votului Camerei Comunelor, Theresa May avertizând că, în urma deciziei liderilor europeni, neadoptarea unei asemenea legislaţii ar conduce la ”confuzie legislativă şi incertitudine dăunătoare”.

Comisia Europeană anunţat, tot luni, că a încheiat pregătirile pentru situaţia „din ce în ce mai probabilă” a unui Brexit fără acord (no-deal), la 12 aprilie. La rândul ei, Theresa May a menţionat că ea crede în continuare că un Brexit fără acord ar fi de preferat în faţa unui Brexit cu un ”acord prost”.


Citește și: Concediată din Direcția Piețe Sector 4 ”pentru că n-am vrut să mă înscriu în PSD”, Elena Lefter a câștigat procesul, dar ”m-au trimis la  Control, unde se face și teren, deși am scleroză multiplă!”