Mergi direct la conținut »
Alegeri europarlamentare. Britanicii votează joia ca să nu ajungă turmentați la urne
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Alegeri europarlamentare. Britanicii votează joia ca să nu ajungă turmentați la urne

Alegeri europarlamentare. Britanicii votează joia ca să nu ajungă turmentați la urne

Britanicii, alături de olandezi, sunt primii care votează la alegerile parlamentare din 2019. Motivul pentru care joia este în mod tradițional zi de alegeri în Marea Britanie este legat de necesitatea ca electoratul să ajungă la urne cu mințile limpezi.

De Adrian Ilie,

Astfel, decizia ca alegerile să aibă loc joia a fost luată din anii 30 deoarece vinerea era ziua în care britanicii își primeau salariul săptămânal. De bucurie mulți sărbătoreau excesiv ziua de salariu astfel încât electoratul era în general turmentat și nu vota într-o stare foarte lucidă.

După ce britanicii au decis să renunțe la desfășurarea alegerilor în weekend, joia a avut câștig de cauză. Motivul invocat a fost că joia este cea mai îndepărtată zi de duminică astfel că alegătorii ar fi mai puțin vulnerabili la predicile de la biserică ale preoților, semn că pe atunci britanicii erau înclinați să voteze după cum le indica preotul paroh.

Tradiția convocării alegerilor joia a fost legiferată abia în 2011 când o lege a Parlamentului prevedea expres ziua desfășurării scrutinului.

Citește și: Ce cred principalii candidați la europarlamentare despre un subiect de care depinde viața pe Pământ. Politicienii români față în față cu schimbările climatice

Close
Închide
  Close