Mergi direct la conținut »
UPDATE. CCR a amânat decizia pe sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu privind dosarul Belina
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE. CCR a amânat decizia pe sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu privind dosarul Belina

UPDATE. CCR a amânat decizia pe sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu privind dosarul Belina

Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat, joi sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu privire la un presupus conflict juridic între puterea judiciară şi cea executivă, după deschiderea de către DNA a dosarului Belina în care sunt anchetate Rovana Plumb și Sevil Shhaideh. La ședința publică a participat și ministrul Justiției, Tudorel Toader. După dezbatere, Curtea a decis să amâne decizia până în data de 23 noiembrie.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 14.30 Curtea Constituţională a amânat pentru 23 noiembrie dezbaterea sesizării lui Călin Popescu-Tăriceanu referitoare la ancheta DNA legată de modul în care au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina, preşedintele Senatului cerând CCR să constate un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a aflat joi în faţa judecătorilor CCR, el declarând că aprecierea legalităţii unei hotărâri de guvern este de competenţa instanţei de contencios-administrativ și nu a procurorilor DNA.

El a mai arătat că, din cele aproape 1000 de infracţiuni aflate în partea specială a Codului şi în legile speciale, nu există nicio infracţiunea care să se refere la fapta Guvernului de a adopta o hotărâre de guvern, nu act normativ, cu încălcarea normelor de tehnică legislativă.

”Prin urmare, dacă nu avem o astfel de infracţiune, practic DNA, procurorul, în general, nu are competenţa, abilitatea legală constituţională să ancheteze”, a spus Tudorel Toader.

Președintele Senatului a sesizat pe 23 octombrie Curtea Constituțională a României cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională, în cazul Belina, unde a început urmărirea penală pe numele fostului ministru al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, iar în cazul Rovanei Plumb, plenul Camerei Deputaților a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale.

Călin Popescu-Tăriceanu a cerut Curții Constituționale a României să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte.

Citește și: Închisoare pentru șoferii care consumă alcool sau stupefiante, între momentul accidentului și prelevarea probelor

Close
Închide
  Close