Călin Popescu-Tăriceanu a cerut, luni, Curții Constituționale a României să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte.
Președintele Senatului a solicitat Curții Constituționale a României:
- să constate existența conflictului juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte, și Guvernul României pe de altă parte
- să constate cauza conflictului: Ministerul Public – Direcția Națională Anticorupție și-a arogat competența de anchetare a circumstanțelor, împrejurărilor, oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri de Guvern
- să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotarârilor de Guvern.
Inițial, coaliția de guvernare i-a cerut ministrului Justiției să elaboreze sesizarea către Curtea Constituțională. Ministrul Tudorel Toader afirma, la finalul lunii septembrie, după ce DNA a anunţat anchetarea transferului braţului Pavel şi a insulei Belina din proprietatea statului în cea a Consiliului Judeţean Teleorman prin Hotărâre de Guvern (HG), că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să ancheteze HG-uri revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de Ministerul Justiţiei.
Citește mai departe: DNA în dosarul Belina: Trebuia să pară, în urma faptelor, că insula Belina și Brațul Pavel nu aparțin de Dunăre
Ulterior, Liviu Dragnea a anunţat, după o întâlnire cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că acesta din urmă va sesiza Curtea Constituţională.
„Nu am luat o astfel de hotărâre, dar pot să vă spun că am cerut serviciilor din cadrul Senatului, celor care sunt specialişti în drept constituţional, să facă o analiză, ceea ce ştiu că s-a făcut şi la nivelul Guvernului, pentru a constata dacă există o bază solidă pentru sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa unui potenţial conflict între Guvern şi DNA”, afirma Tăriceanu săptămâna trecută.
În dosarul ”Belina”, Sevil Shhaideh este cercetată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu. Totodată, procurorii DNA au cerut aviz de la Camera Deputaților pentru începerea urmării penale a Rovanei Plumb, suspectată de complicitate la abuz în serviciu.
Faptele de care este acuzată Sevil Shhaideh ar fi fost comise când aceasta era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).
Citește și: “Dosarul” TAROM, episodul 6: Noaptea minții | Cum să pierzi 90.982 euro în fiecare zi