Mergi direct la conținut »
Ce este Departamentul de Stat al SUA, al cărui mesaj tranșant privind legile justiției a provocat o furtună pe plan politic
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Ce este Departamentul de Stat al SUA, al cărui mesaj tranșant privind legile justiției a provocat o furtună pe plan politic

Ce este Departamentul de Stat al SUA, al cărui mesaj tranșant privind legile justiției a provocat o furtună pe plan politic

Departamentul de Stat al SUA a stârnit o adevărată furtună pe plan politic, după ce a transmis un mesaj tranșant către Parlamentul României, căruia îi cere să "respingă propunerile legislative care slăbesc statul de drept şi lupta anticorupţie".  Mesajul a fost transmis de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Hether Nauert.

Ce este Departamentul de Stat al SUA

Departamentul de Stat al SUA este departamentul federal care conduce politica externă a țării, fiind echivalentul unui minister al Afacerilor externe din alte țări. Departamentul de Stat a fost creat în 1789, fiind însărcinat de misiunile diplomatice ale Statelor Unite, precum și de promovarea politicii externe a SUA.

Cine conduce Departamentul de Stat al SUA

Secretarul de Stat este un oficial de rang înalt al Guvernului federal al SUA, fiind numit de președinte cu acordul și consultarea Senatului. Începând de la 1 februarie 2017, șeful diplomației americane este Rex Tillerson, în vârstă de 65 de ani. Acesta și-a petrecut întreaga carieră la Exxon Mobil Corp, al cărei preşedinte şi CEO a devenit în 2006. Mai precis, Tillerson a intrat în cea mai mare companie în domeniul energetic în 1975 şi a condus unele dintre operaţiunile acesteia în Statele Unite, Yemen, Thailanda şi Rusia.

Mesajul tranșant al Departamentului de Stat al SUA

Mesajul care a provocat o furtună pe plan politic în România a fost semnat de purtătoarea de cuvânt a Departamentului, Heather Nauert. Aceasta a fost anterior jurnalistă a postului de televiziune Fox News.

„Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România”, se arată în declarația semnată de Departamentul de Stat al SUA.

SURSE JUDICIARE: „Sorina Pintea a luat mită din postura de director de spital”
Recomandări

SURSE JUDICIARE: „Sorina Pintea a luat mită din postura de director de spital”

 

„Legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică. Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, continuă în declarația Departamentului de Stat al SUA.

Acest mesaj tranșant a fost întâmpinat de o mulțime de reacții pe scena politică autohtonă. Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine – printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook – că Statele Unite ar trebui să vorbească pe un alt ton cu România. Totodată, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că Departamentul de Stat al SUA „se exprimă cum și cât i se permite”.

Femeie izolată la domiciliu în Alba: „Mi-au spus că voi fi monitorizată de 2 ori pe zi...„ Revoltător ce a urmat
Recomandări

Femeie izolată la domiciliu în Alba: „Mi-au spus că voi fi monitorizată de 2 ori pe zi...„ Revoltător ce a urmat

 

Sumar:

Close
Închide
  Close