Indiferent că bem în mod obișnuit la masă sau doar ocazional la petreceri, evenimente și ocazii festive, așa cum este cazul în aceste zile, unii oameni exagerează cu consumul de băuturi alcoolice, ceea ce pe moment îi face să se simtă în al nouălea cer. Însă starea de mahmureală de a doua zi, cu greaţă, durere de cap puternică și persistentă, gură uscată şi un feeling că toată casa se învârte cu tine, te va face să dai din colț în colț pentru a găsi cea mai eficientă și rapidă soluție ca să scapi de aburii alcoolului. În cele ce urmează îți vom spune ce este mahmureala, ce anume o provoacă, simptomele aferente și ce remedii există.

Ce este mahmureala

Starea de mahmureală constră într-o serie de simptome care apar pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice. Trebuie să știi că alcoolul are efect diuretic asupra organismului, ceea ce înseamnă că un consum în cantități mari va duce inevitabil la deshidratare. Acest fenomen se manifestă prin amețeală, dureri de cap, lipsă de concentrare, sete și senzație de „gât uscat”, aflăm de pe site-ul MedLife.ro. Starea de mahmureală poate dura până la 24 de ore, mai ales dacă nu o tratezi. În funcție de modul în care încerci să o previi, dar și de felul în care reacționezi la trezire, poți să reduci durata mahmurelii. Cu toate acestea, progresia și severitatea simptomelor în timp pot varia de la o persoană la alta.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Ca o consecință nefastă, corpul va pierde săruri esențiale, așa cum este cazul magneziului și potasiului, iar din această cauză va trebui ca nivelul acestora să fie refăcut atunci când vei încerca să găsești diverse soluții pentru tratarea stării de mahmureală de a doua zi. De asemenea, mahmureala poate provoca o acută stare de oboseală, greață, „brain fog” (n.n. – termenul englezesc pentru ceață mentală), precum și dureri musculare. Persoanele care se confruntă cu mahmureală resimt toate aceste simptome parțial din cauza efectelor secundare ale consumului de alcool, dar mai ales din cauza efectelor deshidratante ale alcoolului.

Simptomele stării de mahmureală

Poți să te consideri norocos dacă singurele simptome pe care le resimți după o beție cruntă sunt starea de amețeală, durerea de cap ori starea de greață. Asta pentru că mahmureala poate avea mai multe efecte asupra organismului, după cum urmează:

  • Indigestie;
  • Dureri musculare;
  • Sensibilitate exagerată la lumină;
  • Sensibilitate exagerată la zgomot;
  • Insomnie și alterarea calității somnului;
  • Dureri de stomac;
  • Oboseală fizică;
  • Sete excesivă;
  • Glicemie scăzută;
  • Gură uscată;
  • Tremurat;
  • Ochi roșii;
  • Depresie, anxietate, iritabilitate;
  • Tahicardie (creșterea frecvenței cardiace);
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

De asemenea, este probabil să te confrunți și cu probleme de concentrare și de coordonare când ești mahmur. În general, gradul de severitate a simptomelor depinde mai ales de cantitatea de alcool pe care o consumi, dar și de cât timp bei. Efectele mai puțin întâlnite ale stării de mahmureală, care pot necesita îngrijire medicală, sunt tahicardia (puls foarte rapid), hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută) și hemoptizie (tuse cu sânge) ori hematemeză (vărsături cu sânge), avertizează specialiștii de la MayoClinic. Aceste efecte rare pot debuta chiar în timp de consumi alcool și pot dura mai mult comparativ cu efectele clasice ale mahmurelii. De aceea, dacă nu ai parte de asistență medicală specializată imediată este posibil să-ți pierzi cunoștința sau chiar să suferi complicații de sănătate.

Află și în cât timp iese alcoolul din organism. La câte ore poţi să te urci din nou la volan

Tratarea mahmurelii, între mit și realitate

Există soluții anti-mahmureală gata pregătite, dar și tratamente pentru combaterea simptomelor stării de mahmureală. De asemenea, într-un articol despre mituri și realități legate de tratarea mahmurelii, cei de la CNN scriu că există așa-zise remedii populare de sute de ani. „Grecii antici credeau că varza consumată poate trata o mahmureală, în timp ce romanii spuneau că o masă cu canari prăjiți își va face treaba”, spune Dr. John Brick, fost cercetător-șef la Centrul pentru Studiul Alcoolului, Educație și Divizia de Pregătire de la Universitatea Rutgers din New Jersey (SUA), care este și autor al cărții „Manualul Doctorului pentru Mahmureală”.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Mergând mai departe, jurnaliștii americani scriu că, în zilele noastre, unii germani spun că un mic dejun copios compus din carne roșie și banane tratează mahmureala. „S-ar putea să vezi francezi care beau cafea cu sare sau chinezi care consumă ceai de spanac”, spune Brick. „Unele dintre cele mai neobișnuite remedii pentru mahmureală sunt folosite de portoricani, care freacă jumătate de lămâie sub brațul cu care beau”. De fapt, singurul remediu pentru mahmureală este timpul, potrivit Institutului Național privind Abuzul Alcoolului și Alcoolism din SUA.

„O persoană trebuie să aștepte ca organismul să termine de eliminat produsele secundare toxice rezultate din procesul de metabolizare a alcoolului, să se hidrateze, să vindece țesutul iritat și să restabilească activitatea normală imunitară și cerebrală”. Procesul de recuperare poate dura până la 24 de ore, însă până atunci, experții spun că multe tratamente pentru mahmureală ar putea înrăutăți situația.

Mit: Să mai bei puțin alcool ajută

Să bei din nou urmând principiul „cui pe cui se scoate” poate fi o metodă pentru vindecarea mahmurelii, însă experții nu o recomandă. Motivul pentru care unii oameni cred că această metodă funcționează este acela că, odată ce trec efectele calmante ale alcoolului, creierul în este suprastimulat atunci când ești mahmur. De altfel, acesta este și motivul pentru care te trezești în toiul nopții odată ce corpul a metabolizat alcoolul. „Dacă ne uităm la creierul unei persoane mahmure, chiar dacă aceasta s-ar putea simți obosită, creierul este suprastimulat”, spune dr. Robert Swift, profesor de psihiatrie și comportament uman de la Warren Alpert Medical School a Universității Brown, din Providence, Rhode Island, citat de CNN.

Consumul de alcool normalizează din nou creierul, „deoarece adaugi un sedativ creierului excitat”, mai adaugă Swift. „Te simți mai bine până când alcoolul dispare, iar ciclul se va repeta într-un fel”.

Adevăr: Dacă bei cafea poți accelera recuperarea

Cafeaua te poate ajuta, în funcție de simptomele mahmurelii. Dacă ești băutor de cafea, trecerea peste acest obicei de dimineață ar putea duce la un sevraj de la cafeină, în afară de mahmureală. Cafeaua poate, însă, irita mucoasa stomacului, care deja este inflamată din cauza alcoolului, spune Brick. Așa că, dacă îți este greață, cafeaua s-ar putea să-ți facă mai mult rău.

„Dacă ești mahmur, atunci bea un sfert din cana de cafea și vezi dacă te simți mai bine. Cafeina are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a începe să aibă efectul scontat. În cazul în care cafeaua nu te va face să te simți mai bine, atunci nu mai bea. În mod evident, nu acesta este tratamentul ideal pentru starea de mahmureală”, mai precizează John Brick.

Mit: Mâncarea grasă te poate ajuta

După o noapte de beție este contraindicat să mănânci dimineața un mic dejun gras. „Mâncarea grasă este mai greu de digerat, așa că este mai bine să o eviți”, spune Robert Swift. De asemenea, consumul de alimente grase nu prea are sens, asta pentru că alcoolul pe care îl bem, numit alcool etilic sau etanol, este produsul secundar al fermentării carbohidraților și amidonului, de obicei fiind vorba de cereale, struguri sau fructe de pădure.

Deși poate creea băuturi delicioase, etanolul este, de asemenea, un solvent. „Elimină grăsimea din stomacul tău în același mod în care curăță grăsimea de pe componentele unsuroase ale unei mașini”, spune Brick. În schimb, experții sugerează alimentația pentru a preveni mahmureala sau, cu alte cuvinte, să mănânci înainte de a bea primul pahar. „Mâncatul alimentelor pline de proteine și carbohidrați poate încetini semnificativ absorbția de alcool. Cu cât ajunge mai greu alcoolul la creier, cu atât va fi mai puțin rapid «șocul»”, mai adaugă Brick.

Adevăr: Nivelul de electroliți te ajută

În condițiile în care alcoolul provoacă deshidratarea, o durere de cap și celalalte simptome ale mahmurelii ar putea fi parțial cauzate de îngustarea vaselor de sânge și a pierderii electroliților și a mineralelor esențiale precum sodiu, calciu și potasiu de care organismul tău are nevoie.

În cazul în care ai vărsat, ai pierdut și mai mulți electroliți, iar toate acestea pot duce la o stare acută de oboseală, amețeală, aritmie cardiacă, probleme digestive și alte simptome pe care le-am amintit anterior. Înlocuirea fluidelor pierdute cu apă sau cu un tip de băutură specială pentru cei care fac sport care conține electroliți suplimentari poate ajuta la stimularea recuperării dintr-o stare de mahmureală, spune Swift. Lichidele bogate în sodiu pot ajuta la echilibrarea nivelului de electroliți, ameliorând simptome precum durerile de cap și amețelile.

Mit: Un paracetamol înainte de culcare poate preveni mahmureala

Administrarea unor medicamente anti-durere fără prescripție medicală poate fi periculoasă, în special dacă iei prea multe atunci când ești în stare de ebrietate, avertizează experții. Dacă vei lua un paracetamol (acetaminofen) ficatul suprasolicitat va fi și mai afectat, în vreme ce aspirina și ibuprofenul pot irita mucoasa stomacului. „Nu ar trebui să combini niciodată alcoolul cu acetaminofen. Poți provoca leziune hepatice din cauza unei supradoze”, spune Swift. Însă aspirina, ibuprofenul și naproxenul sunt, cel puțin teoretic ok. „Chiar dacă tind să fie antiinflamatoare în organism, acestea pot provoca inflamații în stomac”, mai precizează acesta. „Nu lua niciodată antiinflamatoare pe stomacul gol, ci numai după ce ai mâncat”.

Adevăr: Bea cât mai multă apă

În timp ce mare parte din alcool este „gestionat” de ficat, o cantitate mică părăsește organismul neschimbat prin transpirație, urină și respirație. De aceea, se recomandă să te ridici, să faci niște întinderi ușoare și să mergi pe jos, dar mai ales să bei cât mai multă apă pentru a încuraja urinarea, spune Brick.

„Înainte de a merge la culcare bea cât de multă apă poți”, spune el. De asemenea, poți să iei o pastilă cu multivitamine „înainte de a face duș de dimineață pentru a restabili în organism vitaminele, mineralele și alți nutrienți care s-au eliminat”. Dacă preferi să bei ceva cald și liniștitor, Brick sugerează ceai și supe. „Acestea te vor ajuta la restabilirea sărurilor, inclusiv a potasiului și a altor substanțe”, spune el, „însă nu te vor face să-ți revii mai repede din mahmureală ori să-ți îmbunătățească starea afectată de intoxicare sau de mahmureală”.

Mit: Pastilele pentru mahmureală te pot ajuta

În magazine există numeroase așa-zise remedii pentru mahmureală. Din păcate, nu există nici o dovadă clară că acestea au efectul scontat. În 2020, un grup de cercetători au publicat ceea ce aceștia au denumit „cel mai mare studiu clinic aleatoriu dublu-orb controlat prin efectul placebo din lume” cu suplimente care conțin vitamine, minerale, extracte de plante și antioxidanți. Aceștia nu au găsit nici o îmbunătățire reală a simptomelor mahmurelii.

Chiar dacă funcționează o soluție, probabil că aceasta nu va rezolva toate simptomele, spun experții. „Efectele alcoolului și a băuturilor alcoolice sunt atât de complicate, de complexe, încât orice soluție ar putea acționa pentru una sau două simptome, dar niciodată nu le va aborda pe toate”, afirmă Swift.

În concluzie, timpul este cel care funcționează întotdeauna în cazul mahmurelii. Va fi nevoie de timp pentru ca organismul să elibereze toate toxinele care provoacă starea de mahmureală, iar cea mai bună și mai eficientă modalitate de a preveni mahmureala este să te abții de la băut.

Foto: Shutterstock

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

bituca   •   30.12.2023, 06:30

Cea mai buna metoda e sa mai bei putin alcool.

piciusz   •   29.12.2023, 11:32

foarte interesante aceste informatii

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
FANATIK.RO
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI