Cuprins:
Gazul este principala sursă de căldură în cazul clădirilor de locuințe și este, de asemenea, utilizat pentru producerea de energie – în grade diferite, în funcție de țară.
Dacă Kremlinul ar ordona oprirea completă a livrării gazelor către Europa, Comisia Europeană estimează că, la iarnă, s-ar înregistra un deficit de aproximativ 45 de miliarde de metri cubi, adică aproximativ 15% din ceea ce consumă, de obicei, statele membre ale UE între august și martie, în fiecare an.
A fost motivul pentru care UE a decis să scadă cu 15% consumul începând de acum, ca să permită stocarea energiei.
Europa trebuie să fie pregătită. Pentru a trece iarna, presupunând că există o întrerupere completă a gazului rusesc, trebuie să economisim gaz pentru a ne umple depozitele mai repede. Și pentru a face acest lucru, trebuie să reducem consumul de gaz. Știu că nu e ușor, dar trebuie să ne protejăm.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:
Urmare a discuțiilor la nivelul UE, mai multe state au decis deja măsurile prin care va fi redus consumul de energie.
Germania oprește apa caldă în clădirile publice
Germania folosește mare parte din gaz pentru încălzire. Doar aproximativ 15% este destinat producerii de electricitate. Dar autoritățile din întreaga țară caută modalități de a reduce consumul în ambele direcții.
Hanovra, capitala landului Saxonia Inferioară, nord-vestul țării, a devenit primul oraș important care a introdus măsuri de economisire a energiei. Autoritățile au decis că apa caldă nu va mai fi disponibilă pentru spălarea mâinilor în clădirile publice sau în dușurile de la piscine ori săli de sport.
Clădirile municipale nu mai pot fi încălzite la mai mult de 20 de grade Celsius, iar unitățile mobile de aer condiționat sau radiatoarele au fost interzise.
Alte orașe au oprit luminile și fântânile în locuri publice. Începând din 27 iulie, cele aproximativ 200 de monumente istorice și clădiri municipale din Berlin au fost cufundate în întuneric, la lăsarea serii.
În fața războiului împotriva Ucrainei și amenințărilor energetice ale Rusiei, este vital să ne gestionăm energia cât mai atent posibil.
Bettina Jarasch, senator pentru mediu:
Franța impune închiderea ușilor în locurile unde e instalat un aparat de aer condiționat. În caz contrar, amendă
Franța își obține cea mai mare parte a energiei (70%) din energia nucleară, dar caută să-și reducă consumul de energie utilizată cu 10% în următorii doi ani.
Potrivit unei decizii a Ministerului Tranziției Ecologice, magazinele dotate cu aer condiționat sunt obligate să-și țină ușile închise sau riscă o amendă de 750 de euro.
Ministrul Agnès Pannier-Runacher a declarat că este „absurd” să lași ușile deschise „când asta poate duce la un consum de energie cu 20% mai mare”.
Dacă livrările de gaze sunt reduse până la sfârșitul anului, asta va însemna că vom avea un an întreg fără gaz rusesc, așa că iarna următoare ar putea fi și mai grea.
Agnès Pannier-Runacher:
Birourile guvernamentale vor putea porni aerul condiționat doar dacă este mai cald de 26 de grade Celsius în interior.
Terasele exterioare ale cafenelelor și barurilor nu mai pot fi încălzite sau răcite.
Interdicția publicității luminoase între orele 1.00 și 6.00 a fost, de asemenea, introdusă la nivelul întregii țări.
În regiunea Meurthe-et-Moselle, din estul Franței, mai multe orașe au oprit iluminatul stradal la miezul nopții.
Spania: „Închideți lumina când părăsiți camera”
Deși Spania nu este dependentă de aprovizionarea cu gaze rusești, guvernul a încurajat, totuși, cetățenii să reducă consumul de energie.
Premierul spaniol Petro Sanchez le-a cerut miniștrilor săi să renunțe la cravată și să poarte haine lejere, astfel încât aparatele de aer condiționat să fie folosite mai rar.
Teresa Ribera, ministrul mediului, a oferit chiar sfaturi cetățenilor, deoarece țara încearcă să reducă utilizarea gazului cu 7-8%: „Trebuie să ne intre în reflex să stingem lumina când părăsim o cameră unde nu mai avem treabă. Utilizarea corectă a termostatului este, de asemenea, importantă”.
De asemenea, Barcelona oferă evaluări ale eficienței locuințelor.
Guvernul va veni cu un nou plan de economisire a energiei în câteva zile.
Italia impune temperaturi minime și maxime în clădirile publice
Italia lucrează la un plan de reducere a consumului de energie de la începutul lunii trecute, însă impunerea unor măsuri a fost blocată de demisia premierului Draghi.
Singura măsură comunicată până acum este că aerul condiționat în clădirile publice nu poate fi sub 19 grade Celsius vara și peste 27 de grade Celsius iarna.
Țările de Jos: „Dușurile să nu dureze mai mult de 5 minute”
Guvernul olandez îndeamnă ca dușurile cu apă caldă să nu dureze mai mult cinci minute și îndeamnă la folosirea umbrelelor de soare și a ventilatoarelor, în locul aparatelor de aer condiționat.
Din 2023, marii consumatori de energie, adică cei care folosesc mai mult de 50.000 de kilowați-oră de energie electrică) vor trebui să micșoreze consumul.
Guvernul olandez a mai anunțat, la începutul lunii iulie, că va fi obligatoriu pentru toate companiile să investească în măsuri de economisire a energiei, urmând ca suma cheltuită să fie recuperată în termen de cinci ani.
Program pentru schimbarea geamurilor și a sistemelor de climatizare, în Grecia
Grecia își propune să reducă consumul de energie cu 10% în acest an și cu 30% până în 2030.
Aparatele de aer condiționat nu pot fi setate la temperaturi mai mici de 27 grade Celsius în clădirile publice în timpul verii, iar angajații sunt sfătuiți să se asigure că latopurile sau desktopurile sunt oprite la sfârșitul zilei.
De asemenea, sunt luate o serie de măsuri pentru a face clădirile mai eficiente din punct de vedere energetic. De exemplu, a fost anunțat un program de 640 de milioane de euro pentru reînnoirea ferestrelor și a sistemelor de răcire în unitățile deținute de stat.
În România, doar recomandări
Autoritățile locale și centrale le recomandă românilor să facă economie, pe cât posibil, la energie, stingând lumina când ies dintr-o cameră ori dând mai rar drumul aparatelor de aer condiționat.
Nu există o strategie națională pentru scăderea consumului de energie.
Doar în Arad, Primăria a decis să adopte două măsuri care ar scădea consumul de curent. Este vorba despre reducerea iluminatului public cu două ore și oprirea semafoarelor intermitente.
„Aceste măsuri ne vor aduce o economie de 10% din consumul de electricitate la iluminatul public”, a declarat viceprimarul Lazăr Faur, care a spus și că la toamnă vor fi aduse în discuție și măsuri precum „reducerea iluminatului arhitectural din oraş”.
Foto: Profimedia