Ce sunt offshore-urile

Termenul „companie offshore” sau „corporație offshore” este folosit în cel puțin două moduri distincte și diferite.

O companie offshore poate fi o referință la o societate comercială sau orice tip de persoană juridică care este creată în conformitate cu legislația unei țări diferite decât cea în care este sau al cărei beneficiar are reședința într-o altă țară decât cea în care compania offshore are sediul legal.

De asemenea termenul offshore se referă la o companie sau un grup corporatist care se ocupă de offshoring, adică relocarea unor afaceri dintr-o țară în alta – de obicei, un proces operațional, cum ar fi producția sau contabilitatea.

Scandalurile financiare izbucnite la nivel mondial, în care sunt implicați unii dintre cei mai bogați și influenți oameni de pe planetă, așa cum este Paradise Papers, fac referire la prima categorie de offshore-uri.

Un offshore este un loc în afara reglementărilor fiscale ale propriei țări în care companiile sau persoanele fizice pot redirecționa bani, active sau profituri pentru a profita de impozite mai mici și scutiri de taxe. Aceste „societăţi internaţionale de afaceri” („international business corporation” sau IBC) nu exercită nicio activitate economică reală pe teritoriul țării în care sunt înregistrate , ele fiind simple cochilii pentru activități desfășurate în alte colțuri ale lumii.

Jurisdicțiile în care pot fi create companii offshore sunt cunoscute drept paradisuri fiscale. Ele sunt, în general, stabile, discrete și de încredere, cele mai multe dintre ele sunt insule mici, dar asta nu este o regulă. Cele mai cunoscute paradisuri fiscale sunt țări cu reglementări fiscale convenabile și fiscalitate precum Insulele Virgine, Panama sau insulele Seychelles.

Vezi și Lista completă a românilor care figurează în documentele Panama Papers

Un offshore este profitabil deoarece permite optimizarea fiscală în mod legal, protejarea unor proprietăți sau a unor bunuri, confidențialitatea structurii acționariatului și accesul la piețele financiare și de investiții din toată lumea.

De ce ar trebui să ne pese de offshore-uri

În mod normal societățile offshore sunt autorizate de majoritatea țărilor, în unele țări din Asia, sau în Rusia, existența acestora reprezintă o normalitate. Alte națiuni, precum Franța, le acceptă atâta timp cât sunt declarate, dar pot intra în ilegalitate dacă activitățile sau banii înbținuți prin intermediul lor contravine cu legislația țării.

Principala problemă legată de offshore-uri este faptul că cei care se folosesc de aceste companii o fac pentru a evita să plătească taxe în țara lor, ceea ce înseamnă un minus la bugetul național.

Faptul că aceste paradisuri fiscale nu sunt înclinate să renunțe la păstrarea secretului fiscal al activității clienților lor complică activitatea justiţiei şi a fiscului din țările de origine a celor care investesc banii, de recuperarea banilor ilegali sustraşi.

La nivel internațional se fac presiuni pentru modificarea practicilor fiscale din aceste țări și se încearcă găsirea unei soluții de transparență, mai este încă mult de lucru în acesr sens în special din cauza slabei implicări a autorităţile locale în identificarea beneficiarilor reali ai societăţilor şi originea fondurilor lor.

De asemenea intervine principiul inegalității. În timp ce bogații care câștigă sume foarte mari de bani evită plata impozitelor, clasa mijlocie și persoanele sărace, cre trăiesc doar din salariu, sunt obligați să își achite datoriile către stat.

Paradise Papers este o nouă scurgere de informaţii care continuă investigaţia Panama Papers și reprezintă peste 13 milioane de documente care indică legături dintre Rusia şi miliardari din anturajul preşedintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaţilor primului ministru Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar şi ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume


Citește și: ANALIZĂ. Patronii de hârtie. Mai mulți antreprenori care au primit finanțare prin programul Start-Up Nation și-au scos firmele la vânzare pe OLX


Urmărește-ne pe Google News