Mergi direct la conținut »
Centenarul Marii Uniri. Ce au organizat ambasadele române din străinătate în cinstea Zilei Naționale a României
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Centenarul Marii Uniri. Ce au organizat ambasadele române din străinătate în cinstea Zilei Naționale a României

Centenarul Marii Uniri. Ce au organizat ambasadele române din străinătate în cinstea Zilei Naționale a României

Centenarul Marii Uniri a României este serbat și peste granițele țării. Multe evenimente sunt organizate fie de ambasade, care au dat recepții care să marcheze acest jubileu, fie de ICR sau alte instituții.

Evenimente cu o anumită ținută, cu invitați de seamă, cu discursuri oficiale au fost organizate la diverse ambasade, fiindcă în aceste instituții nu se pot desfășura activități care să implice prezențe numeroase sau depășirea unor norme.

Ambasada României de la Washhington a organizat pe 28 noiembrie o recepție cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri. La eveniment a participat și Jackie Walorski, membru al Congresului Statelor Unite. Partea română, reprezentată de vice-prim-ministrul Ana Birchall a evocat contribuția românilor din străinătate, inclusiv din SUA, la realizarea dezideratului Marii Uniri.

Centenarul României a fost sărbătorit la Stockholm în locația unde se decernează Premiile Nobel

Activități de amploare au fost organizate și la Stockholm, unde Centenarul României a fost marcat printr-un un concert și o recepţie oficială, ambele desfășurate în clădirea Filarmonicii din Stockholm, locație deosebit de prestigioasă unde se desfășoară anual ceremonia de decernare a Premiilor Nobel.

Evenimentul, organizat de Ambasada României și Institutul Cultural Român de la Stockholm, a avut loc marţi, 27 noiembrie, și a cuprins, în programul cultural susținut de violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu, artiști români de renume internațional, un recital aniversar din cadrul Stradivarius International Tourcu un repertoriu special selecționat care a adus în atenția publicului suedez creații ale compozitorilor români consacrați, precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Jora, Constantin Nottara, Mircea Chiriac și Dumitru Capoianu, a anunțat icr.ro.

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă
Recomandări

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă

La Stockholm, Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit printr-un concert extraordinar în locația unde se decernează Premiile Nobel

Centenarul Marii Uniri a fost marcat cu 1.100 de invitați la Roma

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri a fost marcat, la Roma, printr-un eveniment de amploare, organizat pe 28 noiembrie, la care a participat și ministrului afacerilor europene italian, Paolo Savona.

Manifestarea de anvergură a avut loc la 28 noiembrie 2018, în cadrul prestigioasei structuri polifuncţionale Auditorium Parco della Musica, cu un concert extraordinar al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă
Recomandări

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă

Momentul aniversar a fost marcat, de asemenea, pentru prima dată în istoria recentă a misiunii României la Roma, de participarea a peste 1100 de invitaţi, printre aceştia aflându-se reprezentanţi de înalt nivel din partea instituţiilor publice şi a forţelor armate italiene, membri ai corpului diplomatic şi ai lumii academice, jurnalişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai clerului şi ai comunităţii româneşti din Italia.

George Bologan, ambasadorul român în Italia, a adresat un mesaj românilor: „Ziua Naţională trebuie să fie pentru fiecare român un moment de relansare pentru a coopera unii cu alţii în interesul neamului, pentru prestigiul României în lume şi bunăstarea poporului român”.

Centenarul Marii Uniri va fi serbat o lună întreagă la Madrid

ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, va organiza la Madrid, în perioada 29 noiembrie-28 decembrie, o serie de evenimente de diplomație culturală de înaltă ținută.

Ce s-a întâmplat cu trenul de metrou care a deraiat acum un an în depoul Berceni. Măsura luată abia acum de Metrorex
Recomandări

Ce s-a întâmplat cu trenul de metrou care a deraiat acum un an în depoul Berceni. Măsura luată abia acum de Metrorex

Seria evenimentelor va debuta pe 29 noiembrie cu un recital extraordinar de pian susținut de Cristian Niculescu, care se va desfășura în impozanta sală de concerte a  Ateneului din Madrid.

Seria evenimentelor va fi încheiată de prezentarea expoziției „România în Primul Război Mondial” la Nuevo Centro Cultural din Coslada. Expoziția, organizată în colaborare cu  Muzeul Național de Istorie a României, cu Primăria din Coslada și cu  Asociația Obatalá din Coslada, va fi deschisă publicului  în perioada 3-28 decembrie 2018.

Pianistul Cristian Niculescu

Centenarul Marii Uniri va fi marcat la Bruxelles printr-o expoziție de excepție

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român Bruxelles prezintă, în colaborare cu Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană și cu Ambasada României în Regatul Belgiei, expoziția foto-documentară Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție. Evenimentul va avea loc joi, 29 noiembrie 2018, ora 18:30, la Muzeul Autoworld din Parcul Cinquantenaire din Bruxelles. 

„Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție” ilustrează, în 21 de panouri fotografice, parcursul istoric, biografiile şi gândirea politică a personalităţilor emblematice care au avut un rol fundamental la construcţia Marii Uniri. 

Iuliu Maniu, Pantelimon Halippa, Ion Mihalache, Daniel Ciugureanu, Iuliu Hossu, Arthur Vătoianu, Ion Nistor, Onisifor Ghibu, Ioan Pelivan, Henri Cihoski, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Ion Flueraș, Ilie Lazăr, Iosif Jumanca, Aurel Vlad, Mihai Popovici, Alexandru Lapedatu se numără printre cei cărora le datorăm înfăptuirea României moderne. 

Centenarul Marii Uniri: Cununa Carpaților, la Istanbul

ICR „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a organizat un spectacol inedit de muzică și dans folcloric, pe 29 noiembrie. Timp de o oră și jumătate, scena sălii mari de spectacole a Centrului Cemal Reșit Rey a fost inundată în melodii, ritmuri, acorduri, pași și costume populare românești din întreaga Românie, grație Ansamblului folcloric profesionist „Cununa Carpaților”.

În India, Centenarul a fost sărbătorit și la eveniment a participat și cunoscuta realizatoare TV Iulia Vântur.

Guvernul a făcut un film de prezentare în cinstea Centenarului în care a prezentat România drept „Grădina Maicii Domnului”.

Citește și despre Centenarul Marii Unirii


CITEȘTE ȘI:

Drapele de Centenar de 125.300 de lei. Primăria Sectorului 1 împarte asociațiilor de proprietari 1.400 de steaguri

Close
Închide
  Close