El a fost arestat încă din prima zi de război, 24 februarie 2022, când mesajele „Nu Putin!” şi „Nu războiului!”, purtate pe haine, la un protest, i-au adus 20 de zile de închisoare, dar activitatea de documentare a morților pe front a început în mai 2022.
Atunci, Vitali a început să meargă din cimitir în cimitir, în regiunea în care locuiește, Krasnodar, pentru a căuta victimele războiului, din dorința de a le arătat rușilor că are loc o „catastrofă” și „că oamenii mor aici, aproape de ei”. „Trebuia să le arăt oamenilor că războiul va afecta pe toată lumea”, spunea bărbatul în vârstă de 50 de ani.
În 11 luni, din mai 2022 până în aprilie anul acesta, când a fugit în Armenia, a reușit să documenteze peste 1.300 de decese doar în Krasnodar. El a diferențiat civilii de cei căzuți pe front din discuții cu localnicii, precum şi prin studierea fotografiilor de pe morminte.
„Cimitirul Wagner”
Vitali a fost cel care a descoperit un cimitir în micul sat Bakinskaia din regiunea Krasnodar, cunoscut de atunci sub numele de „cimitirul Wagner”. Acest loc a fost vizitat joi de fondatorul grupării de mercenari, Evgheni Prigojin, care a recunoscut numărul mare de victime din rândul forțelor sale și a spus că va transforma cimitirul într-un memorial „pentru generaţiile viitoare”.
În decembrie 2022, activistul a mers la Bakinskaia pentru a fotografia mormintele soldaţilor obişnuiţi. „Când eram noi acolo, erau deja 48 de morminte Wagner. Apoi, data următoare când am mers, câteva zile mai târziu, erau 95 de morminte. Apoi 164. Apoi, în jur de 270″, spune el.
Faptul că erau mercenari în gruparea Wagner a fost stabilit prin colaborare cu jurnaliști, care au prelucrat numele victimelor obținute de la Vitali și au stabilit că erau condamnați la închisoare. Wagner a recrutat masiv din pușcăriile rusești în a doua parte a lui 2022, prin promisiunea de a oferi grațiere după șase luni pe frontul din Ucraina.
Amenințări pentru activitatea sa
Vitali nu s-a mulțumit doar cu a contabiliza numărul deceselor din gruparea Wagner, ci a și documentat toți militarii înmormântați în Krasnodar și așa a putut dezvălui cum numărul lor a crescut vertiginos după decembrie.
„Adevărul este că, din decembrie 2022, pierderile pe câmpul de luptă ale Rusiei s-au înmulţit de câteva ori”, spune Vitali, citând statisticile pe care le-a adunat la Krasnodar.
Activitatea sa a atras atenția și bărbatul a început să primească amenințări. „De îndată ce am scris prima mea postare despre morminte, au început ameninţările. «Te vom omorî, te vom distruge». În ianuarie, cineva a sunat şi mi-a oferit «un loc la cimitir». Au fost trei astfel de apeluri – eu am primit două, iar şoferul meu, Viktor, a primit unul”, a spus Vitali.
A mai urmat un mesaj de amenințare de la o companie care vinde sicrie și locuri de veci în cimitire: „Acum este momentul în care ar trebui să te gândeşti la sfârşitul vieţii tale”.
Confruntat cu aceste amenințări, Vitali a decis să părăsească Rusia și a fugit în Armenia. Acum, plănuieşte să solicite azil politic în Germania.
Întrebat de ce autorităţile ruse nu vor ca oamenii ca el să publice informaţii despre Wagner şi despre victimele ruseşti în război, Vitali a oferit un răspuns tranșant: „Pentru statul nostru, acestea sunt statistici terifiante şi poporul rus pur şi simplu nu ştie cifrele adevărate. Am vrut să arăt oamenilor amploarea reală a dezastrului. Dacă oamenii ar afla numărul adevărat al pierderilor pe câmpul de luptă, ar înnebuni”.
Ultimul bilanț oficial al Rusiei, prezentat în septembrie 2022 de ministrul apărării Serghei Șoigu, punea numărul deceselor la 5.937 de militari. Estimările privind pierderile totale variază, dar majoritatea oficialilor americani şi europeni estimează că numărul soldaților ruși morți este de peste 60.000.