MENIU CAUTĂ

Cine e in spatele MacronLeaks: Un extremist implicat în campania lui Trump și colaborator la WikiLeaks

Distribuie

Jack Posobiec, un spimpatizant al extremei-dreapta, a fost cel care a răspândit pe rețelele de socializare documentele sustrase ilegal după atacul cibernetic asupra echipei lui Emmanuel Macron, scrie Reuters.

Jack Posobiec, contul de Twitter care care a oferit toată vizibilitatea documentelor piratate, nu este un necunoscut în mediul online. La Washington, el a lucrat pentru site-ul pro-Trump, Rebel, care preia în mod regulat informaţii false.

El a difuzat către 100.000 de abonaţi ai săi pe Twitter un link către secţiunea politică a 4chan, de unde puteau fi descărcate dosarele MacronLeaks.

Cine este Jack Posobiec

Jack Posobiec face parte din sfera de extremă dreapta militantă foarte prezentă on-line. El este jurnalist la organizaţia de ştiri de extremă-dreapta The Rebel și a coordonat organizarea unui grup care a susţinut campania preşedintelui american Donald Trump.

După ce Emmanule Macron a depus plângere a doua zi, pentru „fals şi uz de fals”, iar procurorii din Paris au deschis o anchetă pentru ştiri false cu scopul deturnării votului, Jack Posobiec a difuzat un video live în care i se adresează lui Macron: „Macron, alegerile voastre sunt în trei zile, de ce ataci jurnaliştii în loc să infirmi aceste documente?”.

El susţine că Emmanuel Macron îl vizează direct, deşi nu l-a menţionat niciodată publicat. „Afirmaţia ta că noi am fabricat documente false este defăimatoare, e o încercare de a ne leza şi de a leza imaginea noastră”.

Sâmbătă dimineaţă, Jack Posobiec a cerut, pe contul său de Twitter, să fie audiat în Parlamentul francez cu privire la aceasta.

Răspândirea rapidă pe rețelelor de socializare a acestor documente a amintit foarte mult de felul în care activiştii de dreapta şi presa rusă a promovat documentele care au pus-o într-o lumină proastă pe Hillary Clinton.

O analiză realizată de Digital Forensic Research Lab al The Atlantic Council a arătat că hashtag-ul #MacronLeaks a fost distribuit de 47.000 de ori în trei ore şi jumătate. Tweet-ul iniţial cu linurile pentur documentele ilegale a fost redistribuit de 15 ori într-un minut şi de 87 de ori în cinci minute.

Însă adevărata vizibilitate a documentelor MacronLeaks a fost oferită de WikiLeaks care deși nu  le-a publicat a transmis mesaje pe Twitter despre ele de cel puţin 15 ori. ”Ca publicaţia dominantă în domeniu, am luat-o înaintea tuturor celorlalte publicaţii majore cu câteva ore”, a afirmat Wikileaks, precizând: ”Cititorii noştri se aşteaptă la acest lucru”.

 

Citește mai multe despre Alegeri și atac cibernetic pe Libertatea.

Comentarii