MENIU CAUTĂ
13 Mar. 2018 18:46

VIDEO/ Circa 3.000 de pompieri, mobilizați în contextul avertizării de cod roșu de inundații în Harghita și Brașov

Distribuie

Aproximativ 3.000 de pompieri au fost mobilizați și se află în teren alături de 2.000 de mijloace tehnice necesare intervenției de urgență. Măsura a fost luată în contextul avertizării de cod roșu de inundații în bazinele hidrografice Homorodul Mare și Homorodul Mic, din județele Harghita și Brașov și a precipitațiilor prognozate în alte zone.

Potrivit MAI, la această oră, efectivele mobilizate în zonele avertizate monitorizează cursurile de apă vizate de codul roșu, dar și de codurile galben și portocaliu.

În contextul avertizărilor hidrologice de Cod Galben și Portocaliu, pe principalele cursuri de râuri, precum și a avertizării recente de nowcasting Cod Roșu pentru bazinele hidrografice Homorodul Mic și Homorodul Mare, din judeţele Harghita și Braşov, valabilă până în această seară la ora 24.00, Ministerul Afacerilor Interne a solicitat operaționalizarea grupelor operative și activarea comitetelor județene pentru situații de urgență. Astfel, peste 3.000 de pompieri se află în teren cu aproximativ 2.000 de mijloace tehnice care intervin în sprijinul comunităților afectate de scurgerile masive de pe versanţi, torenţi, pâraie şi de creşterile rapide de debite cu depăşiri ale cotelor de pericol', precizează sursa citată.

Aceeași sursă menționează că nivelul de alertă a fost ridicat, iar personalul Ministerului Afacerilor Interne poate fi suplimentat în funcție de situația din zonele afectate.

De asemenea, polițiștii și jandarmii sunt pregătiți să acorde sprijin comunităților vizate de codul roșu.

MAI a solicitat prefecților să se asigure că există permanență la primăriile din localitățile vizate de fenomenele hidrologice severe, să informeze permanent populația asupra riscurilor, iar dacă situația o impune să evacueze preventiv persoanele aflate în zonele afectate.

Imediat după emiterea avertizărilor de cod roșu, efectivele de pompieri din cele două județe au fost trimise în zonă pentru a monitoriza evoluția cursurilor de apă și pericolul pentru populație, astfel încât să fie luate măsuri de intervenție și prevenire în timp util. La nivelul Centrului Național de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne se monitorizează permanent situația din teren și se acordă sprijin pentru alocarea de resurse și mijloace tehnice, inclusiv din județele limitrofe.

În cursul acestei zile, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit, în mai multe județe din țară, în sprijinul comunităților, dar și al autorităților locale.

Astfel, în județele Argeș și Dâmbovița pompierii au acționat pentru evacuarea apei din gospodarii, acumulate în urma precipitațiilor abundente.

De asemenea, la Teleorman s-au derulat acțiuni de îndiguire cu saci de nisip pentru protejarea locuințelor și gospodăriilor din comuna Orbeasca (satele Orbeasca de Jos și Laceni).

Hidrologii au emis, marți seară, un cod roșu de inundații valabil de la ora 17.15 până la ora 24.00, în bazinele hidrografice Homorodul Mic și Homorodul Mare, din județele Harghita și Brașov.

Citește și: Inundații în Teleorman și Argeș. Zeci de gospodării și un drum județean, invadate de apă / FOTO&VIDEO

Loading...
Comentarii