UPDATE, ora 23.50: DN10 a fost închis, între judeţele Buzău şi Braşov, în zona Sisiu, începând cu ora 23.00, din cauza inundaţiilor. Şoferii sunt îndrumaţi să aleagă rute ocolitoare dinspre Buzău spre Brasov pe valea Teleajenului, iar dinspre Braşov spre Buză pe ruta ocolitoare Cheia, cu punct de informare la Teliu.
UPDATE, ora 20.55 – Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov anunţă că marți seară a fost închis DN11B, în județul Harghita, în dreptul localității Casinul Nou.
Traficul rutier a fost deviat pe DJ 121G prin localitatea Plăieșii de Jos.
Apa provenită din topirea bruscă a zăpezii traversează drumul național la km 23+500 pe o lungime de 150 metri, iar șoferii şi cetăţenii sunt rugaţi să evite pe cât posibil această zonă.
UPDATE, ora 20.00 – Zeci de curţi şi gospodării din trei localităţi din județul Harghita au fost inundate, marţi seară, din cauza apelor revărsate în urma topirii zăpezii, a ploilor și a scurgerilor de pe versanți. Un drum judeţean şi un pod au fost afectate, iar circulaţia în zonă se desfăşoară cu dificultate.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că 30 de curţi din localitatea Lăzarea, 15 gospodării din Fileni şi 40 din Suseni au fost inundate, relatează Mediafax.
La această oră, zeci de pompieri sunt mobilizaţi pentru scoaterea apelor din gospodăriile inundate.
Pompierii voluntari au salvat, totodată, doi bărbaţi care au rămas blocaţi în maşină, în localitatea harghiteană Lăzarea, după ce au fost surprinşi de o viitură de aproape un metru. Cei doi bărbaţi nu au putut înainta, rămânând blocaţi în autoturism.
Alina Ciobotariu a precizat că bărbaţii se deplasau pe un drum comunal când au fost surprinşi de viitură.
”Până când au ajuns colegii noştri, pompierii voluntari îi salvaseră. Apa de pe carosabil avea circa 80 de centimetri şi a venit ca o viitură. Ei au sunat la numărul 112”, a spus Alina Ciobotariu.
Potrivit aceleiași surse, este afectat DJ 131, la ieşirea din localitatea Mărtiniş spre Rareş, după ce râul Homorodu Mic s-a revărsat pe șosea.
“Un pod a fost inundat şi se circulă greoi. Râurile Târnava Mare, Olt, Homorodu Mic şi Homorodu Mare sunt monitorizate”, a spus Ciobotariu.
UPDATE, ora 20.30 – Ploile abundente din ultimele ore au inundat opt grădini din judeţul Braşov, fără a fi afectate şi locuinţele gospodarilor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Braşov, cpt. Ciprian Sfreja, în satul Acriş, Vama Buzăului, sunt inundate şapte grădini şi se intervine cu utilaje şi cu saci de nisip.
De asemenea, la Teliu, apa a inundat o grădină şi intervine Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgenţă.
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Homorodul Mic și Homorodul Mare, judeţele Harghita și Braşov.
În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, specialiștii anunță că vor reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Potrivit acestora, se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.
De asemenea, hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de inundații pentru afluenții mici ai Oltului din sectorul amonte de acumularea Voila, valabilă de marți după-amiază până miercuri dimineață, la ora 10.00.
În acest interval, ca urmare a precipitațiilor din ultimele ore, a celor prognozate și a topirii zăpezii, precum și a propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale. Se pot produce, totodată, creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundație pe afluenții mici ai Oltului aferenți sectorului amonte Acumulare Voila, din judeţele Harghita, Covasna și Brașov.
Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinele hidrografice Cormoș, Homorodul Mic și Homorodul Mare.
Aproximativ 3.000 de pompieri au fost mobilizați și se află în teren alături de 2.000 de mijloace tehnice necesare intervenției de urgență. Măsura a fost luată în contextul avertizării de cod roșu de inundații în bazinele hidrografice Homorodul Mare și Homorodul Mic, din județele Harghita și Brașov și a precipitațiilor prognozate în alte zone.
Citește și: Inundații în Teleorman și Argeș. Zeci de gospodării și un drum județean, invadate de apă / FOTO&VIDEO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro