Hala de carne s-a implut de inspectori în câteva minute. Galantare frigorifice pline cu cărnuri, în special de porc, tăvi cu maţe pentru cei care vor sacrifica animale de Ignat (20 decembrie), tăvi cu picioare şi capete de porc în afara spaţiilor frigorifice,… mulţi cumpărători.
În mare, comerţul s-a civilizat destul de mult în ţara noastră în ultimii ani, dar încă mai sunt ”scăpări”. O stimată vânzătoare, de pildă, avea mâna stângă înmănuşată pentru a prinde carnea, iar dreapta liberă, pentru a ţine punga şi a manevra banii.
Vânzătorii nu au calificarea necesară
La un moment dat însă, trebuie să rupă dintr-un cârnat, la cererea clientului, şi, precipitată, uită regulile: se înfinge cu amândouă mâinile în cârnat şi îl porţionează. Hop!, îşi dă sema de gafă şi retrage repede drepata de pe cârnat – noroc că nu a văzut-o nici un inspector… Adevărul este că una din neregulile surprinse de inspectori a fost chiar lipsa calificării profesionale pentru angajații. Pe de altă parte însă, unde să îi găsească angajatorul şi, mai ales, cu ce să îi plătească la nivelul de specialişti în domeniu?
Între timp, un alt comerciant pune în ordine cu febrilitate documentele societăţii. ”Birocraţia este prea mare. Ne cer 2 kilograme de documente la 200 de kilograme de carne pe care le am în galantar. Este normal să mai şi greşeşti la atâta hârtie”, ne-a spus supărat omul. Adică, fiecare 200 de kilograme de carne scoasă la vânzare este acoperită cu 1% din greutatea sa de hârţăgăraie.
Au fost confiscate produse în valoare de 2.000 de lei
Între timp, inspectorii cosntatau: lipsa acordului de funcţionare, lipsa etichetării produselor supuse comercializării, lipsa afișării termenelor de valabilitate pe produsele comercializate, lipsa calificării profesionale pentru angajații care comercializează produse din sectorul alimentar, nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor impuse de producător, neafișarea datelor de identificare. Pentru aceste nereguli au aplicat 14 amenzi în valoare totală de 116.300 lei şi au confiscate 200 de kilograme de produse – organe de porc, intestine de oaie şi cârnați, care nu erau la rece – în valoare de 2.000 de lei, în vederea distrugerii.