EXCLUSIV. Copii exploatați prin muncă în vacanță! Recrutorii pun minorii la treabă fără să-i plătească pentru orele lucrate la ”negru”

31 iulie 2017 11:00 De: , ,

Copii exploatați prin muncă în vacanță! Trăim într-o țară în care se presupune că drepturile copilului sunt pe deplin respectate. Ei bine, nu! Există personaje care, din motive numai de ei știute, trăiesc pe spatele unor copii pe care îi exploatează, fără nici un fel de jenă, prin muncă. Racolați să lucreze pentru sume stabilite doar verbal și nefinalizate contractual, asociate după ureche fiecărei ore de lucru, minorii sunt puși să promoveze chiar și alcool, cu toate că legile din România interzic cu desăvârșire acest lucru! Și, ca ilegalitatea să fie dusă până la capăt, unii dintre copii nici măcar nu sunt plătiți pentru munca prestată cu ora în supermagazine.

Nu mai e o surpriză pentru nimeni prezența în supermagazine a zeci de tineri, în special fete, care promovează diverse produse alimentare. Proaspete, congelate, la conservă sau ambalate în casolete sau pungi. E vacanță și mulți elevi vor să-și facă singuri un ban de buzunar scutindu-și astfel părinții de cheltuieli. În spatele măsuțelor din plastic ce le-au fost date în gestiune, copiii denumiți ”promoteri” îi îmbie pe musafirii magazinelor cu diferite mostre de salam, de cașcaval, de iaurt sau cu dulciuri și cu băuturi răcoritoare ce pot fi cumpărate pe loc de la raftul lângă care sunt ”plantați” de recrutori.  La ”angajare”, tinerii, printre care sunt extrem mulți minori, au fost instruiți ce să spună pentru ca produsul ce trebuie promovat și firește vândut să ajungă în coșul clientului. Fiecare vânzare este apoi contabilizată într-un registru care dovedește implicarea cât mai activă a promoterului respectiv. Până aici, nimic neobișnuit, nimic care să iasă din cadrul legal.

Minorul trimis la muncă, tarifat cu ora la ”negru”, e învățat cum să vândă alcool

Însă, când e vorba de copii care lucrează cu ora, doar pe vorbe, fără nici un contract, lucrurile se schimbă complet, alunecă din cadrul legal și devine exploatare prin muncă! Dacă adăugăm și implicarea minorului angajat la ”negru” – tarifat cu ora pe o înțelegere verbală anterioară cu recrutorul -,  în promovarea și vânzarea de alcool, lucrurile devin extrem de grave. O asemenea experiență a trăit o puștoaică de 16 ani care a fost plasată, în baza unui ”contract verbal”, într-un supermagazin din cartierul Cotroceni să vândă alcool, un lichior pentru femei!

”Am fost instruită, în cazul în care la raft va veni un control, să spun că am peste 18 ani. Fata care m-a recrutat m-a învățat la firmă (n.r. Men în Black Advertising) să mă machez strident pentru a părea mai mare. Ne-am înțeles verbal pentru 12 lei pe oră ca să promovez o băutură alcoolică. Mi-a zis că nu e grav, că nu se întâmplă nimic. Nu am semnat nici un contract. Mi-a dat două instructaje, două broșuri, pe care doar ei (n.r. reprezentanții societății recrutoare) au scris și semnat. Era pentru pentru protecția muncii”, ne-a povestit Beatrice cum a început aventura ei în lumea celor care trăiesc de pe urma unor asemenea ilegalități. 

Minor angajat doar pe vorbe, fără contract legal, pentru 11 ore de muncă

Angajată pentru 11 ore de lucru împărțite pe durata a două zile consecutive, Beatrice, elevă la un liceu din Capitală, a avut parte de o experiență extrem de neplăcută. După prima zi de lucru, adică la finele celor cinci ore în care a vândut câteva zile sticle cu alcool, băutura aperitiv pentru femei pe care fusese trimisă să o promoveze, puștoaica a fost ”concediată”. Un agent de pază extrem de vigilent a aplicat la sânge regulamentul intern, ”politica firmei” cum spunea el, care prevedea că fata nu avea dreptul să iasă pe ieșirile de la case, folosite de clienți, ci pe o alta, destinată exclusiv personalului angajat. Chiar dacă deplasarea se făcea strict în interes de serviciu, pentru demontarea recuzitei de lucru.

„Am vrut doar să ies să-mi strâng, cu o colegă, standul instalat la ieșire, unde se premiau cumpărătorii respectivei băuturi alcoolice pe care o promovaserăm timp de cinci ore la raft, în magazin. Amândouă eram îmbrăcate cu uniforma imprimată cu numele produsului, dedicată campaniei de promovare. Agentul de pază a zis că am încălcat regulamentul, că nu am respectat traseul impus și-a chemat un superior și un alt coleg. Toți m-au presat să dau o declarație în care recuoșteam că am greșit și că de mâine (n.r. de a doua zi de la acel moment) nu voi mai lucra acolo. Am scris, ce era să fac. Le-am explicat că nu plecam acasă, că strângeam standul și apoi urma să intru iar pentru a ponta. Nu a înțeles și chiar a sugerat că ieșim pe acolo ca să furăm. O prostie. I-am zis că poate să ne controleze, dar a refuzat…I-am spus că mergem doar până stand, ne putea vedea. Cel de la protecția muncii mi-a reținut nota de acces și mi-a zis să plec, că nu mai am voie să lucrez acolo”, continuă eleva șirul povestirii.

Paznicii fac legea, dar nu văd un copil care vinde alcool la raft, în magazin

Ceea ce este foarte important este și faptul că același vigilent paznic al supermagazinului din Cotroceni nu s-a sesizat, ca de altfel nimeni din personal, că un minor promovează și vinde băuturi alcoolice chiar sub nasul lui. Asta cu toate că, la intrarea în serviciu, minorei i s-a făcut o copie după buletin! ”Politica magazinului” probabil că permite exploatarea prin muncă a copiilor! Respectivul a avut timp însă să urmărească fata și să o amenințe că-i va lua telefonul mobil dacă nu-și vede de treabă și pierde vremea! Totul a ajuns, firește, și la urechile recrutorului Alina Dragomir, o studentă în vârstă de 22 de ani, care, supărată foc, nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să o trimită pe eleva angajată fără contract să-și…ceară scuze paznicului care a ”concediat-o” aplicând regulamentul intern, dar a închis ochii la vânzarea de băuturi alcoolice de către un minor în magazinul pe care-l păzește cu strășnicie.

”Du-te și cere-i scuze, poate te iartă și te duci și mâine. La fel să facă și fata care era cu tine, colega ta. Oricum, chiar dacă ați greșit, o să vă primiți banii pentru cele cinci ore lucrate, stai liniștită. Numai cele care renunță din  proprie inițiativă nu mai sunt plătite. Nu e cazul vostru”, i-a spus recrutorul Dragomir elevei ”concediate” de paznicul cu veleități de șef de personal.


Avem trei milioane de copii în România. 57.000 sunt în sistemul de protecție socială și aproape un milion au părinții plecați în diaspora


Recrutorul nervos către minorul exploatat: ”Ai distrus campania, nu mai primești bani!”

Fiește, paznicul nu s-a ales niciodată cu scuzele pe care eleva ar fi trebuit să i le prezinte în viziunea recrutorului Alina Dragomir. Dar nici minora nu a mai văzut nici un  leu pentru munca la ”negru” pe care, timp de cinci ore, o prestase cu o colegă ceva mai mare la standul de băuturi alcoolice din supermagazinul din Cotroceni.

”Tu și colega ta nu veți mai primi nici un ban. Ați distrus campania și șefii firmei nu vor să vă plătească. Ce nu înțelegi?”, ea spus Dragomir fetei pe un ton iritat după care i-a trântit telefonul în nas atunci când i s-au cerut explicații.

Nici un cuvințel însă legat de ilegalitatea pe care a comis-o angajând un minor fără nici un contract de muncă, copil pe care l-a trimis apoi cu bună știință să vândă băuturi alcoolice în ditamai magazinul bucureștean.

”Copilul nu are voie să lucreze fără contract și nu are voie să vândă alcool”

”Conform Codului Munci, un copil de peste 16 ani poate muncii fără acordul părinților, dar niciodată fără un contract, adică fără acte legale, chiar și zilier. De asemenea, un minor, inclusiv de 16 ani, nu are voie să promoveze sau să vândă alcool, deoarece acest lucru contravine intereselor copilului stipulate în Legea 272/2004. Cazul relatat este deosebit de grav și frizează latura penală”, ne-a spus Mihaela Ungureanu, director general al al Direcției Generale de Asistență socială și Protecția Copilului Sector 4.

Folosirea copiilor la activități prin care se încalcă legea se pedepsește cu închisoarea

Codul muncii spune că dreptul de munca este dobandită odată cu împlinirea vârstei de 16 ani. În anumite condiții și copiii de 15 ani au posibilitatea de a se angaja, dacă parinții își dau acordul în acest sens.

Pentru cei care au mai putin de 18 ani, durata timpului de muncă este cu două ore mai mică pe zi.

Folosirea copiilor la prestarea de activități prin care se încalcă prevederile legale referitoare la regimul de muncă al minorilor se pedepsește cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

Minorii pot fi folositi și ca zilieri, pentru cel mult șase ore pe zi, în baza prevederilor Legii nr. 52/2011.  ”Chiar dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin opt ore de muncă”, scrie în Legea nr. 52/2011.

Beneficiarii care folosesc copii de 15-18 ani la prestarea de activități necalificate cu caracter ocazional trebuie să respecte toate prevederile legale care fac referire la protecția minorilor la locul de muncă.

Firma face presiuni asupra copilului

Cotidianul Libertatea a solicitat, vineri, o poziție oficială în acest caz de la firma Men în Black Advertising. Reporterii au fost sunați imediat de reprezenanții firmei și ”invitați la o discuție”. Am refuzat ”discuția” și am solicitat cu fermitate un răspuns scris.

Imediat, reprezentanții firmei au început să sune minora păcălită de ei și au cerut un număr de telefon al tatălui, și el vizat de o întâlnire privată:

”Tatăl tău a exagerat, putem să ne înțelegem, îți dăm banii, te angajăm” etc.

Copilul a refuzat oferta, iar telefoanele au continuat inclusiv sâmbătă:

”Crezi că ne împiedicăm noi în 60 de lei?” Sau: ”Mă vor da afară din cauza ta!”

Dialogul telefonic dinte puștoaica terorizată cu zeci de apeluri și reprezentanții firmei a continuat cu câteva remarci halucinate ale recrutorilor.

”Ce faci?”, întreabă ei. ”Sunt la piscină!”, vine răspunsul copilului interogat. Pentru ca apoi personajul de la celălalt capăt al firului să întreacă orice limită.  ”Păi, tu te duci la piscină când avem de rezolvat asemenea problemă care e și a ta? Tu nu ai un cuvânt de spus în familia ta? Sau nu ai o relație bună cu tatăl tău?”, au fost remarcile incredibile ale unuia dintre angajații de la Men în Black Advertising, societate care, însă, nu s-a sinchisit să ofere jurnaliștilor explicațiile obligtorii în acest caz.

 

 


Românul care vinde dulciuri din Transilvania în Statele Unite. Colacul secuiesc e preferatul americanilor


 

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro