• Luna trecută, ziarul Libertatea a publicat o serie de articole despre dramele tinerilor din sistemul de protecţie.
  • Între timp, cu personajele poveștii s-au întâmplat următoarele :
  • Curtea de Apel Timişoara a decis că Mădălina are dreptul să rămână în grija asistentului maternal şi pe perioada studenţiei.
  • În cazul Sarei, fata pe care cei de la Protecţia Copilului au despărţit-o de fratele ei a doua zi după Crăciun, ANPDCA a constatat încălcarea dreptului la educaţie.
  • ANPDCA spune că legea se va schimba şi va interzice „mutarea dintr-un serviciu de tip familial într-un serviciu de tip rezidențial”.


de Adriana Oprea
Conform legii, un orfan care face 18 ani poate rămâne în familiile asistenţilor maternali unde a crescut de mic, atunci când îşi continuă studiile.

În pofida legii, în multe judeţe din ţară, statul îi ia şi-i duce în centre de tip rezidenţial imediat după ce împlinesc 18 ani.

Aceste lucruri se vor schimba, promite Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Mădălina a câştigat definitiv bătălia cu Protecţia Copilului

Mădălina Raicu este studentă în anul I la o facultate din Timişoara. Părăsită de mamă și orfană de tată, fata a fost crescută de Icoana Brumariu, asistent maternal din Reşiţa.

Când Mădălina a devenit studentă, statul a vrut să-i retragă plasamentul la asistentul maternal, considerând că fata ar putea trăi cu doar 600 de lei/lună.

Mădălina învaţă foarte bine, s-a implicat în activităţi de voluntariat şi a obţinut premii la concursurile naţionale pentru drepturile copilului.

Știa exact ce prevede legea, aşa că fata a trimis autorităţilor o petiţie prin care le cerea să respecte drepturile tinerilor din sistemul de protecţie. Iar atunci când DGASPC Caraş-Severin a cerut în justiţie să-i fie schimbată măsura de plasament, fata şi-a susţinut cauza în instanţă.

Tribunalul Caraş-Severin a decis că Mădălina poate rămâne în familia asistentului maternal, dar DGASPC a atacat hotărârea.

COPIII SISTEMULUI. În urma dezvăluirilor din Libertatea, autorităţile susțin că schimbă legea astfel încât orfanii care studiază după 18 ani să nu mai fie trecuți din familii în cămine!

Mădălina va rămâne în continuare în grija mamei Icoana, asistentul maternal care a învăţat-o să fie curajoasă şi să aibă încredere în ea

La 11 februarie a.c., Libertatea a publicat povestea acestei tinere curajoase.

Două zile mai târziu, Curtea de Apel Timişoara a respins apelul celor de la DGASPC Caraş-Severin, stabilind că este dreptul tinerei să rămână, pe toată perioada studiilor, în grija asistentului maternal. Decizia instanţei este definitivă.

Sara s-a întors în sat, să-şi vadă fratele mai mic

Când avea 6 ani, Sara a ajuns în familia unui asistent maternal dintr-un sat de pe malul Dunării. Imediat după Crăciun, cei de la Protecţia Copilului au luat-o şi au dus-o într-un apartament din Reşiţa. Au transportat-o peste Munţii Aninei, la 150 de kilometri de fratele ei mai mic şi de satul în care au crescut.

Fata de 18 ani este elevă în clasa a XII-a, iar atunci când DGASPC Caraş-Severin a mutat-o, ea nu avea situaţia şcolară încheiată pe semestrul I. La Reşiţa, Sara a fost înscrisă la un liceu cu un alt profil, iar în ziua în care am stat de vorbă cu ea, încă nu mergea la școală, deşi vacanţa se terminase.

COPIII SISTEMULUI. În urma dezvăluirilor din Libertatea, autorităţile susțin că schimbă legea astfel încât orfanii care studiază după 18 ani să nu mai fie trecuți din familii în cămine!

Sara a fost luată din casa asistentului maternal în a doua zi de Crăciun și dusă într-un apartament din Reșița

După ce Libertatea a publicat povestea Sarei şi a Mădălinei, iar opinia publică a aflat de drama copiilor, ANPDCA s-a autosesizat şi a dispus controale.

În cazul Sarei, ANPDCA ne-a comunicat că „au fost inițiate demersuri privind cercetarea administrativă/disciplinară a angajaților DGASPC Caraș-Severin responsabili cu analizarea motivelor pentru care tinerei nu i s-a respectat dreptul la educație ulterior mutării în centru și, după caz, luarea măsurilor legale care se impun”.

La scurt timp după ce povestea ei a devenit publică, Sarei i s-a permis să se întoarcă în sat, pentru a-și vizita fratele mai mic.

Există un proiect pentru modificarea Legii 272/2004

ANPDCA a dispus următoarele măsuri:

  • În cazul tinerilor care urmează să împlinească 18 ani şi care-şi continuă studiile, DGASPC „va solicita Comisiei pentru Protecția Copilului menținerea măsurii de protecție specială”.
  • În cazul tuturor copiilor care au dispusă măsura plasamentului, „rapoartele trimestriale de monitorizare vor fi completate în mod corespunzător, astfel încât să evidențieze evoluția copiilor, nevoile acestora, probleme/dificultăți identificate”.
  • La reevaluarea asistenților maternali, în vederea reînnoirii atestatelor, „se va lua în considerare și posibilitatea eliberării acestora pentru un număr mai mare de copii, după caz, astfel încât să poată fi justificată în mod rezonabil activitatea desfășurată în raport cu particularitățile copiilor din plasament”.

ANPDCA susține că „pentru  evitarea aplicării neunitare și interpretarea diferită a prevederilor legale”, în proiectul de modificare a Legii 272/2004 a fost introdusă o dispoziție legală care „introduce interdicția mutării copilului dintr-un serviciu de tip familial într-un serviciu de tip rezidențial, în situația constatării necesității modificării măsurii de protecție specială”.

COPIII SISTEMULUI. În urma dezvăluirilor din Libertatea, autorităţile susțin că schimbă legea astfel încât orfanii care studiază după 18 ani să nu mai fie trecuți din familii în cămine!

Proiectul de modificare a Legii 272/2004 a fost elaborat la sfârşitul anului trecut şi se află acum în procedură de avizare interministerială

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, copiii ar mai putea fi mutați într-un serviciu de tip rezidențial doar în situații excepționale, care le pun în primejdie viața și securitatea.

Proiectul de modificare a Legii 272/2004 se află acum în procedura de avizare interministerială.


Citește și:

COPIII SISTEMULUI / Smulși din familii și aruncați în centre de plasament! „Cadoul” sfâșietor făcut de stat, la majorat, orfanilor crescuți de asistenți maternali

COPIII SISTEMULUI/ Confesiunea Sarei. Singurătatea adolescentei pe care statul o consideră destul de mare ca să-și poată purta singură de grijă

COPIII SISTEMULUI. Povestea adolescenţilor care nu vor să mai crească niciodată. De frică să nu fie smulși de lângă asistenții maternali și frații lor la majorat, unii ajung în pragul suicidului!

COPIII SISTEMULUI. Mădălina a fost abandonată de mamă când avea 2 ani, apoi i-a murit și tatăl. Drumul unei orfane prin viață și mama Icoana, îngerul ei păzitor

COPIII SISTEMULUI: Orfanul cu media 9,90 care a dat statul în judecată și a câștigat: „Cei de la Protecţia Copilului ne iau colacul de salvare şi ne îneacă atunci când suntem aproape de mal” – VIDEO

COPIII SISTEMULUI. România, țara în care aceeaşi lege e interpretată diferit de fiecare judeţ

Google News Urmărește-ne pe Google News