Trump vrea un scut antirachetă total

Donald Trump a anunțat recent noi detalii și finanțarea inițială pentru un sistem național de apărare antirachetă, denumit „Golden Dome”, Domul de Aur. El a spus că acest proiect este „foarte important pentru succesul și chiar supraviețuirea țării noastre”.

Planul are însă parte de obstacole majore, atât tehnice cât și politice, potrivit experților. De asemenea, costurile ar putea fi uriașe.

Phenianul: „Este o amenințare foarte periculoasă”

Ministerul de externe al Coreei de Nord a reacționat imediat, printr-un comunicat difuzat de agenția oficială KCNA. Phenianul acuză că planul SUA este o „inițiativă amenințătoare foarte periculoasă”, care pune în pericol securitatea strategică a statelor care dețin arme nucleare.

Coreea de Nord spune că Statele Unite sunt „hotărâte să militarizeze spațiul cosmic” și că noul plan de apărare antirachetă ar putea transforma spațiul într-un „câmp de război nuclear”.

„Planul SUA pentru construirea unui nou sistem de apărare antirachetă este cauza principală care poate declanșa o cursă globală a înarmării nucleare și spațiale, prin stimularea îngrijorărilor de securitate ale statelor cu arme nucleare”, se arată în declarația nord-coreeană.

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

Un analist sud-coreean spune că Phenianul se simte amenințat

Hong Min, analist la Institutul Coreean pentru Unificare Națională, a declarat pentru AFP că Phenianul vede „Domul de Aur” ca o amenințare reală la arsenalul său nuclear.

„Reacția puternică a Nordului sugerează că ei consideră că acest sistem le-ar putea slăbi serios eficiența arsenalului nuclear, inclusiv a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM)”, a spus el.

„Dacă SUA finalizează acest nou program de apărare antirachetă, Nordul va fi forțat să dezvolte metode alternative pentru a-l ocoli sau penetra”, a adăugat expertul.

Construcția, prinsă între exerciții militare și tensiuni în creștere

Statele Unite au intensificat în ultimii ani exercițiile militare comune cu Coreea de Sud, precum și prezența activelor strategice în regiune, inclusiv portavioane și submarine nucleare.

Coreea de Nord se consideră un stat nuclear „ireversibil” și denunță constant aceste exerciții, pe care le numește repetiții pentru o invazie.

China și Rusia, îngrijorate pentru modernizările militare

China și-a exprimat, la rândul său, îngrijorarea față de planul „Golden Dome”, acuzând Washingtonul că subminează stabilitatea globală. Beijingul se apropie rapid de nivelul SUA în ceea ce privește tehnologia rachetelor balistice și hipersonice.

Ultimul termen din procesul lui Vlad Pascu. Avocații lui cer reducerea pedepsei: „E ușor să-i dăm 10 ani de închisoare și să acoperim incompetența autorităților”
Recomandări
Ultimul termen din procesul lui Vlad Pascu. Avocații lui cer reducerea pedepsei: „E ușor să-i dăm 10 ani de închisoare și să acoperim incompetența autorităților”

În același timp, Rusia își modernizează sistemele de rachete intercontinentale și dezvoltă arme de precizie avansate, potrivit unui raport al Pentagonului din 2022, arată sursa citată.

Kremlinul a transmis că inițiativa lui Trump este o „chestiune suverană” a Statelor Unite, dar a precizat că va fi nevoie de consultări.

Numele „Golden Dome” este inspirat de sistemul „Iron Dome” din Israel, care a interceptat mii de rachete și proiectile cu rază scurtă de acțiune din 2011 până în prezent.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.