Donald Trump (78 de ani) și-a prezentat la superlativ noul program de apărare, unul vast, menit să protejeze întregul teritoriu al Statelor Unite. În concordanță cu denumirea noului program, machetele prezentate marți de președintele american erau de culoare aurie. Dincolo de promovarea aleasă, ce presupune cel mai recent proiect global de apărare antirachetă?

Scopul Domului de Aur

Domul de Aur este conceput ca un sistem de apărare în mai multe straturi. Este destinat să apere Statele Unite de „amenințările reprezentate de rachete balistice, rachete hipersonice și pericole din spațiu”.

Potrivit Casei Albe, China și Rusia sunt considerate drept principalele pericole statale la adresa securității populației americane. Deloc întâmplător, regimurile de la Beijing și Moscova au contestat noul plan antirachetă, pe motiv că ar „submina echilibrul strategic”.

Scopul principal al Domului de Aur este să protejeze Statele Unite de amenințările moderne, cum ar fi sistemele avansate de arme și atacurile din spațiu. Sistemul este menit să ofere o a doua capacitate de represalii și să consolideze securitatea națională. Canada și-a exprimat, la rândul ei, interesul de a participa la implementarea acestui program.

Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam
Recomandări
Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam

Cum funcționează Domul de Aur

Cupola trebuie să fie alcătuită din următoarele componente:

1. Senzori și interceptori spațiali, care includ capacități speciale de scanare concepute pentru a detecta din timp amenințările și a le face trasabile.

2. O rețea de sute de sateliți, pentru a intercepta rachetele inamice.

3. Metode de apărare non-kinetice, în cazul în care amenințările nu pot fi respinse prin contacte fizice.

Diferențele dintre Domul de Aur și Domul de Fier

Spre deosebire de Domul de Fier care protejează Israelul, Domul de Aur este adaptat posibilelor amenințări la adresa Statelor Unite. Ținând cont că teritoriul american este de 445 de ori mai mare decât cel israelian, provocarea de a apăra în mod cuprinzător o țară atât de întinsă, cu metropole pe ambele coaste, este semnificativ mai mare.

Mai exact, noul sistem este conceput să fie eficient nu doar împotriva rachetelor cu rază scurtă de acțiune, ci și împotriva rachetelor hipersonice și intercontinentale, precum și împotriva atacurilor spațiale. Din acest motiv, Trump l-a numit și pe generalul Michael Guetlein, din cadrul Forțelor Aerospațiale ale Statelor Unite, să conducă proiectul.

Sistemul israelian de apărare oferă protecție în principal în fața rachetelor cu rază scurtă de acțiune. Acesta este nucleul apărării Israelului.

Toate rachetele din arsenalul Iranului: care sunt acestea și cât de departe pot lovi în teritoriul Israelului
Recomandări
Toate rachetele din arsenalul Iranului: care sunt acestea și cât de departe pot lovi în teritoriul Israelului

Statele Unite plănuiesc o extindere masivă a acestei baze. Și numele ales ar putea indica acest lucru, pentru că aurul este considerat mai valoros decât fierul.

Cât costă proiectul

Costul Domului de Aur este estimat la 175 miliarde de dolari la faza de proiect. Totuși, experții spun deja că noua cupolă ar putea costa mult mai mult.

Posibile provocări care ar putea duce la eșec

Finanțarea proiectului se află pe o bază precară. Nu este clar dacă Congresul SUA va aproba o sumă atât de mare. Anul viitor, Statele Unite vor organiza alegerile intermediare, în care republicanii ar putea pierde majoritatea în ambele camere. Democrații și-au exprimat deja îngrijorări legate de procesul de achiziții publice. Mai mult decât atât, implicarea companiei SpaceX a lui Elon Musk nu este considerată oportună.

Și totuși, o sumă inițială a fost aprobată deja de Congres. Proiectul este programat să fie finalizat până în 2029.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.