De Vitalie Guțu (Chișinău),

Moldovenii de peste Prut care au cetățenia română vor ca viitorul președinte să susțină Republica Moldova. Ei spun că liderul de la Cotroceni trebuie să fie un român adevărat, iar obiectivele sale declarate în raport cu Republica Moldova să fie sincere, nu doar simple promisiuni electorale.

Chișinău. Foto Hepta

“Ne dorim să fie un român adevărat, nu doar un cetățean al României”, spune unul dintre intervievați.

“Acolo sunt buneii și străbuneii noștri, iar noi trebuie să ne atârnăm mai mult de România”, completează altul.

“E nevoie de politici aprofundate”

De cealaltă parte, jurnaliștii îi taxează pe politicienii care ajung în Republica Moldova doar în campanie electorală, în preajma alegerilor europarlamentare sau naționale.

“Observăm că în ultimii ani politicienii români au început să se perinde tot mai mult la Chișinău în timpul campaniilor electorale, dar apoi tratează secundar problema Republicii Moldova, fără vreun interes sporit. Ținând cont că ne apropiem de circa un milion de basarabeni care au și cetățenie română, România trebuie să fie mult mai implicată.

Mădălin Necșuțu

Sunt pe cale de a fi realizate proiecte concrete bilaterale, așa cum este gazoductul interconector cu UE, dar este nevoie de politici mai aprofundate în ceea ce privește aducerea unor investitori puternici din România peste Prut. Totuși, trebuie remarcat lobby-ul intens făcut de România la Bruxelles și ajutorul economic direct oferit Moldovei”,  susține jurnalistul Mădălin Necșuțu.

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP
Recomandări

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

 

“Nu producem doar țigări de contrabandă”

La rândul lui, Vitalie Călugăreanu, jurnalist, spune că basarabenii își doresc un președinte și o clasă politică românească suficient de determinată să facă Basarabia interesentă pentru români.

“Noi, cei de aici, vrem să fim siguri că România chiar are o strategie pe termen lung pentru Basarabia,  una despre care să nu se teamă să vorbească pentru a nu-l irita pe Voronin sau Dodon.

Avem cel puțin 6 partide unioniste mici și cu lideri fițoși care împart un segment de electorat de aproape 20%. Din cauza orgoliilor acestora, electoratul unionist s-a dispersat. În 2019, unioniștii au ajuns să nu mai fie reprezentați în Parlamentul de la Chișinău de nici o forță politică.

Vitalie Călugăreanu

Noi nu producem doar țigări de contrabandă! Aici locuiesc români mai români în suflet decât mulți români din România”, spune Vitalie Călugăreanu.

Citeşte şi:

Ce sancțiune a primit medicul prins de Libertatea că nu-și face gărzile. „Nu sunt abateri disciplinare grave”. Doctorul lăsa rezidenți să facă gărzile singuri

Unde votezi duminică la alegerile prezidențiale. Caută secția de votare după nume și CNP

VIDEO | O profesoară către un elev: „Te urăsc! Nu te pot suporta!”

Leonard Doroftei, prins de coronavirus în Canada: „E bine, dar românii au farmecul lor” » Cum își câștigă existența
GSP.RO

Leonard Doroftei, prins de coronavirus în Canada: „E bine, dar românii au farmecul lor” » Cum își câștigă existența

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate