- Autoritățile au cerut companiilor românești să producă echipamente, dispozitive medicale și biocide. Producătorii încep însă să se plângă de birocrație și spun că vor ajunge să exporte în Italia și Franța, unde nu se cer autorizări.
- Până pe 9 aprilie, 410 companii și-au anunțat intenția de a produce echipamente de protecție medicală, iar 104 au depus cereri. Dintre acestea 54, au fost complete. Au fost emise 52 de avize, dintre care 25 pozitive și 27 negative, potrivit Ministerului Apărării.
- Ministrul Economiei vrea ca o companie de stat să cumpere aceste produse și să le trimită spitalelor. Până acum, de achiziții s-a ocupat Unifarm, companie a Ministerului Sănătății, alături de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), aflat în subordinea Finanțelor.
Președintele Klaus Iohannis spunea, pe 30 martie:
“Mă adresez antreprenorilor noștri: fiți proactivi! Veniți cu idei, veniți cu idei către guvernanți, fiindcă suntem interesați să promovăm produse românești în această perioadă cu precădere! Este o oportunitate foarte bună pentru mediul românesc. Avem nevoie de aceste materiale, avem această oportunitate”.
Imediat după această declarație, statul a început să ceară și să se acopere cu hârtii, acuză firmele de textile.
Formularul cu șapte pagini de specificații, marea problemă
Majoritatea celor care se plâng spun că s-au blocat la formularul privind specificațiile tehnice.
Eu am făcut haine pentru vedete, costumații pentru concerte. Acum statul a apelat la producători să îl ajute. Dar vreau și eu să mă ajute și statul pe mine. Cine este din domeniul sanitar probabil știe toate specificațiile tehnice. Dar eu nu sunt din domeniul ăsta. Ce să-i spun eu statului pe 7 pagini? «E o cusătură dreaptă, măi omule!»
Reprezentantul unui mic atelier de croitorie:
Dacă marile companii de textile au personal specializat pentru aceste lucruri, micile ateliere vestimentare și fabricuțele cu puțini angajați nu au.
“Ei vor ca eu să îmi asum o serie de specificații tehnice, dar eu iau materia primă de la producători. Eu nu știu acele specificații tehnice. Eu vreau să mi se spună: cu materialul ăsta poți livra măști și combinezoane fie către spitalele din linia întâi, fie la cele din linia a doua, fie la alte specializări decât cele legate de COVID, la medicii de familie ori în farmacii. Sau nu poți să livrezi deloc. Dar nu să mă pună pe mine să îmi asum ceva ce nu știu. Eu am doar informațiile trimise de producătorul de materie primă”, spune proprietarul unui mic atelier de croitorie, pentru Libertatea.
“Mai bine export în Italia și Franța”
Un alt producător susține că, la cum arată cerințele, nu se vor putea autoriza prea multe firme.
Acesta acuză că procedura avantajează doar importatorii de produse din China, care nu vor avea parte de concurență internă.
Decât să mă leg la cap cu statul, mai bine export în Italia și Franța, unde nu mi se cere nici o certificare.
Producător de haine care produce și măști și combinezoane:
Acesta spune că are cerere de 200-500 de măști pe zi, 150 de combinezoane și 25 de salopete.
Unde trebuie depuse cererile
Pentru materialele și echipamentele medicale de protecție, documentația pentru primirea avizelor tehnice trebuie depusă la Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, sau la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.
Pentru dispozitivele militare, firmele trebuie să se adreseze tot la Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.
Pentru biocide, trebuie primit avizul de la Institutul Cantacuzino. În fine, substanțele necesare la decontaminarea spațiilor publice trebuie avizate la Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie.
După ce dosarele sunt avizate favorabil, autorizația finală se acordă de Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare.
Cum arată formularul buclucaș
Micii producători de textile aduc ca argument în privința blocajelor documentul privind specificațiile tehnice. Câțiva dintre aceștia spun că s-au lăsat păgubași fără a mai trimite vreun dosar după ce au văzut documentul respectiv.
Acesta are 7 pagini și necesită completarea unor câmpuri precum: mentenabilitate, condiții de mediu, transportabilitate, schițe, procesul tehnologic de fabricație, etichetarea, interschimbabilitatea, compatibilitatea, electromagnetică, instruirea personalului, inspecția de conformitate, ambalarea sau depozitarea.
Iată cum arată formularul:
Mai există o posibilitate, anume ca producătorii să dea o declarație pe proprie răspundere că măștile, combinezoanelor sau vizierele pe care le produc respectă standardele europene și să le pună pe piață.
Producătorii spun că evită să utilizeze această procedură, deoarece îi lasă descoperiți la viitoare controale și nu vor să riște.
MApN: Procedurile au fost simplificate la „maximum posibil”
Ministerul Apărării spune că cele patru instituții lucrează 24 de ore pe zi astfel încât să poată procesa cât mai rapid cererile agenților economici.
Procedurile operaționale stabilite pentru avizarea/omologarea produselor prevăzute în O.M. 4 se bazează pe protocoalele naționale și internaționale din domeniul de aplicabilitate și au fost simplificate la maximum posibil, pentru a asigura certificare conformității și calității produselor propuse de agenții economici, în raport cu domeniul pentru care sunt proiectate
Ministerul Apărării:
De asemenea, instituția susține că cei interesați pot scrie centrelor respective dacă au nevoie de explicații privind terminologia sau completarea documentelor.
Unde trebuie trimise mostrele
Mostrele de măști și combinezoane produse de firme trebuie trimise pe următorele adrese:
- Şoseaua Olteniţei, nr. 225, Bucureşti, pentru Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie
- Strada Aeroportului, nr. 16, Clinceni, jud. Ilfov, pentru Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.
Documentele necesare pot fi cerute pe adresele de e-mail: avizare@nbce.ro și acttm@acttm.ro.
Informații suplimentare pot fi cerute specialiștilor Armatei pe office@nbce.ro și avizare@nbce.ro.