Acum o săptămână, două asociații profesionale de medici ORL (care se ocupă cu afecțiunile urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare și sinusurilor) din Marea Britanie au tras semnalul de alarmă într-o scrisoare deschisă, scriind că pierderea mirosului ar putea fi asociată cu o infecție coronavirus.
Cel puțin doi medici ORL britanici s-au îmbolnăvit de COVID-19 după ce au examinat, fără să știe, pacienți pozitivi COVID-19 care veniseră la control după ce își pierduseră subit simțul mirosului. Ambii doctori sunt acum în stare critică la terapie intensivă.
În Wuhan, China, originea pandemiei SARS-CoV-2, rapoarte preliminare avertizau cum medici ORL se infectau și chiar decedau în circumstanțe suspecte. Până la urmă, aceștia nu sunt medicii pe care te duci să-i consulți când te temi că ai putea avea COVID-19.
Cel puțin 1 din 3 cazuri ușoare de COVID-19 ar putea suferi de lipsa mirosului
În unele regiuni ale Germaniei, până la 2 din 3 cazuri confirmate raportau simptome de anosmia (termenul tehnic pentru lipsa mirosului). De cealaltă parte a lumii, în Coreea de Sud, unde testarea e mult mai răspândită, 30% dintre pacienții pozitivi pentru COVID-19 aveau anosmia – acest simptom pare să fie preponderent răspândit printre cazurile ușoare de COVID-19.
Infecțiile cu alți coronavirusuri cauzează 10%-15% dintre cazurile de anosmia. Este astfel deloc surprinzător să noul coronavirus care cauzează COVID-19 ar putea, de asemenea, să ducă la pierderea mirosului în pacienții infectați.
Sunt deja dovezi bune din Coreea de Sud, China și Italia cum un număr semnificativ de pacienți cu infecții dovedite COVID-19 care au dezvoltat anosmia
Medicii ORL britanici într-o declarație:
De ce COVID-19 ar putea cauza lipsa senzatiei de miros
Cercetătorii de la departamentul de neurobiologie de la Școala Medicală a Universității Harvard au fost foarte intrigați de acest simptom.
Pentru a investiga, ei au analizat bazele de date genetice pentru a identifica ce tipuri de celulele din țesutul olfactiv ar putea produce molecule care ar permite coronavirusului să infecteze celulele.
Ei au găsit că neuronii senzoriali ai șoarecilor, cât și a oamenilor, nu pot exprima două gene importante (ACE2 și TMPRSS2) care permit virusului SARS-CoV-2 să infecteze celulele.
Aceste gene se găsesc, în schimb, în celulele stem și celule de susținere ale țesutului olfactiv. Aceleași gene se găsesc și în țesutul nazal respiratoriu, care este ținta principală a coronavirusului și locul cu cea mai activă multiplicare virală.
“Luate împreună, aceste rezultate sugerează un mecanism posibil prin care o infecție SARS-CoV-2 ar putea duce la anosmia sau alte disfuncții olfactive,” au scris cercetătorii Harvard într-un studiu publicat săptămâna aceasta în bioRxiv.
Dacă vă pierdeți subit simțul mirosului, însă nu aveți alte simptome răspândite ale COVID-19 – cum ar fi febra, tusea seacă, oboseală sau dificultăți respiratorii – este posibil să aveți o infecție coronavirus. În acest caz, este recomandat să consultați telefonic un medic și să întrerupeți urgent contactul cu alte persoane.
Anosmia cauzată de COVID-19 trece de la sine odată ce dispare infecția. Acest lucru se întâmplă, în medie, după 15 zile de la apariția primelor simptome.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.