Reacția lui Cristi Dănileț, judecător la Tribunalul Cluj, vine în contextul în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că declanșează procedura legală pentru evaluarea activității desfăşurate de către procurorul general, Augustin Lazăr.

„Ministrul Justiției continuă acțiunile de decimare a justiției. Probabil nu a citit recomandarea Comisiei de la Veneția:

„Reconsider the system for dismissal of high-ranking prosecutors… Providing conditions for neutral and objective dismissal…able to balance the influence of MJ” (Reconsiderarea sistemului de demitere a procurorilor de rang înalt… Crearea de condiții pentru demiterea neutră și obiectivă…pentru a echilibra influența Ministerului Justiției, n.red).

O spun explicit: niciun ministru, in România, nu poate evalua vreun magistrat. Avem CSM pentru asta”, a scris Cristi Dănileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pe Facebook.

Pe 13 iulie, Comisia de la Veneţia a publicat opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România, respectiv legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, asupra cărora atât preşedintele României, Klaus Iohannis, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei solicitaseră opinia Comisiei.

Astfel, printre altele, Comisia de la Veneţia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional) a recomandat României să reconsidere sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constituţie, în vederea creării de condiţii pentru un proces de numire şi demitere neutru şi obiectiv prin menţinerea rolului instituţiilor, cum ar fi preşedintele şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei. Iată și scrisoarea Comisiei de la Veneția pentru CCR: Deciziile Curții pot fi criticate.

Comisia de la Veneția anunță opinia despre modificarea Codurilor Penale în octombrie.


Citește și În ciuda faptului că Guvernul Dăncilă ascunde adevărul, informațiile din Libertatea de ieri se confirmă: încă 140.000 de porci vor fi omorâți la cea mai mare fermă din țară!


 

Reactia bărbatului prins pe stadion cu amanta: „Voi, femeile care mă atacați, ați înșelat și voi!”
GSP.RO

Reactia bărbatului prins pe stadion cu amanta: „Voi, femeile care mă atacați, ați înșelat și voi!”

Horoscop 21 ianuarie 2020. Peștii se găsesc dominați de gânduri negre
HOROSCOP

Horoscop 21 ianuarie 2020. Peștii se găsesc dominați de gânduri negre