Aceștia spun că șefa DNA nu avea cum sa prevadă ce hotărâri va lua CCR în cazul solicitărilor de constatare a unor conflicte de natură constituțională dintre DNA și alte instituții ale statului.
Referitor la refuzul acesteia de a merge în fața politicienilor pentru a răspunde întrebărilor acestora magistrații de la Secția pentru procurori spun că regulamentele interne prevăd că un procuror nu are astfel de obligații.
După ce CCR a statuat că totuși este obligatoriu din punct de vedere legal ca un procuror să se prezinte la chemarea politicienilor, Kovesi nu a mai fost chemată de către Comisie, conchid magistrații în motivarea lor.
Afirmații fără probe
Un alt punct demontat cu lejeritate de procurorii din CSM este cel privind pretinsa retragere de pe site a unui comunicat de către Direcție.
Procurorii din CSM spun că ministrul Toader nu a asigurat „niciun suport probator” în cazul acestei alegații și că în urma verificărilor făcute după ședință, magistrații au găsit comunicatul pe site-ul DNA cu tot cu pasajele invocate de demnitarul de la Justiție, în cuprinsul său.
„Autoritatea” la control
Referitor la susținerile lui Toader că șefa DNA are un comportament „excesiv de autoritar, discreționar, contrar obligațiilor de rezervă” procurorii arată că în urma verificărilor anterioare de la DNA făcute de Inspecția Judicară nu s-au constatat abaterile invocate, iar după analizarea rapoartelor Inspoecției nici Secția pentru procurori nu a constatat aceste nereguli invocate de ministrul Toader.
Procurorii din CSM mai arată că referirile șefei DNA la efectul unor decizii ale CCR nu au conotațiile indicate de ministrul Tudorel Toader.
Mai precis, explică procurorii din Secție, în interviuzrile și aparițiile publice Kovesi nu a contestat sau negat deciziile CCR, dovada vie a respectării deciziilor CCR de către DNA fiind tocmai faptul că s-au închis toate dosarele atinse de decizia Curții.
Magistrații arată că restul afirmațiilor șefei DNA, privind numărul de dosare închise și prejudiciile ce rămân nerecuperate reprezintă doar o enumerare a efectelor deciziei CCR privind și nu o critică la adresa deciziei și a motivelor ei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro