• La începutul lunii iulie, DIICOT și Poliția au descoperit primul laborator de extragere secundară a cocainei din România. Acesta fusese amenajat într-o cabană izolată din Bihor, unde drogul era extras, pe cale chimică, din cafeaua în care fusese ascuns.

E aproape de miezul nopţii. În parcarea unui hotel din centrul oraşului, într-un bolid de lux, un bărbat taie cu briceagul un pacheţel de praf alb şi-i dă celui din faţa lui o „pietricică” de-un gram, pentru clientul ce-l aşteaptă în camera de hotel. „Vii şi desfaci şi celelalte pachete, îs la fel, aceeaşi marfă. Le desfaci pe toate în faţa noastră”, îl asigură traficantul pe intermediar.

Are 12 pachete, adică 600 de grame de cocaină, pe care e gata să primească 33.000 de euro.  

Nu sunt imagini din serialul Narcos, e o parte din flagrantul delict organizat de poliţie în Braşov, în seara de vineri, 24 iulie 2020.

 „Ăștia din boscheți sunt de-ai tăi?”

Vânzătorul e Iulian Siminiceanu din Iaşi, intermediarul e Alexandru, un inculpat devenit colaborator al DIICOT, iar clientul din hotel care aşteaptă să verifice „marfa” e un investigator sub acoperire.

Siminiceanu a venit în Braşov cu bunul lui prieten Vasile Buleandră şi cu Dumitru Dinu, căruia, cu o zi înainte, într-un apel video, Alexandru îi arătase 50.000 de euro, spunându-i că vrea un kilogram de cocaină. „În 10 minute pornesc la drum”, a reacţionat dealerul.

Șeful Ambulanței Tulcea, acuzat că a mers la București cu salvarea, dar „a uitat” pacienta acasă. „Nu-mi mai aduc aminte”, răspunde el
Recomandări
Șeful Ambulanței Tulcea, acuzat că a mers la București cu salvarea, dar „a uitat” pacienta acasă. „Nu-mi mai aduc aminte”, răspunde el

Acum, el numără banii aduşi de bărbatul care, între timp, s-a întors din hotel. „Marfa” e ok. Siminiceanu şi Buleandră dau ture prin parcul din apropiere, având borseta cu droguri asupra lor. Ultimul se întoarce rapid la maşină, urcă pe bancheta din spate şi-l întreabă pe Alexandru, direct: „Ăștia din boscheți sunt de-ai tăi?”. Bărbatul neagă. „Nu-i unul, sunt mulți”, spune Buleandră. „De când ai venit, te-am întrebat dacă erai cu doi. Nu-s prost, știu ce zic”.   

Narcos de România. Cum ajunge în ţară cocaina pe care 2% dintre adolescenţi spun că au consumat-o cel puțin o dată
Se estimează că, în ultimul an, 3,5 milioane de adulți au consumat cocaină, conform Raportului European privind drogurile din 2022

„Ăia din boscheţi” erau 15 poliţişti care supravegheau zona. 

Manevre pentru a depista filajul

„Erai cu doi” însemna: „erai urmărit”. Traficanţii bănuiau că Alexandru era filat de poliție. „Vin cu 25 de ani de pușcărie în spate!”, i-a strigat Siminiceanu, „ştii ce înseamnă să mergi cu mortul după tine și mai ales la o locație unde nu cunoști pe nimeni. Dacă nu erai cu Dinu, te mierleam!”

I-au lăsat banii şi au plecat cu cocaina, Dinu cu maşina, iar ceilalţi doi pierzându-se pe străzile din jur. Când conducea, spun anchetatorii, Dinu se uita frecvent în oglinzile retrovizoare şi alterna viteza maşinii, pentru a verifica dacă nu e urmărit. La un moment dat, a oprit într-o staţie Peco, urmărind atent toate maşinile ce treceau, apoi a alimentat şi a mers la marginea oraşului, unde a parcat, apoi a stins farurile şi a rămas în supraveghere.

Ei sunt tinerii români uciși de ruși în războiul din Ucraina. „E greu să vorbești la trecut despre o persoană care iubea atât de mult viața”
Recomandări
Ei sunt tinerii români uciși de ruși în războiul din Ucraina. „E greu să vorbești la trecut despre o persoană care iubea atât de mult viața”

Siminiceanu şi Buleandră au ajuns acolo cu un taxi, și apoi toți trei au plecat la un popas turistic. După numai jumătate de oră s-au întors însă în Braşov, chiar în zona unde li se pregătise flagrantul delict. Au trecut prin faţa hotelului, apoi au revenit la popasul turistic, unde au fost imobilizaţi de poliţişti. Borseta cu droguri dispăruse.

Unde s-a evaporat cocaina

La Parchet, Siminiceanu a declarat că în acea noapte au oprit maşina „la o scară de bloc din Braşov, unde am coborât toţi trei, am rupt toate pungile şi le-am aruncat într-o canalizare”. Dar la proces, tot el a spus că, atunci când plecau spre hotel, a deschis geamul maşinii şi a aruncat borseta, „undeva, în oraş”.

„Nu se poate stabili cu certitudine locul unde a fost aruncată borseta, dacă aceasta a fost în mod real aruncată sau posibil ascunsă de către inculpați”, notează cei trei magistraţi care au judecat cauza. 

În lipsa borsetei cu droguri, cea mai importantă probă a acuzării a fost un film. Cel al flagrantului delict, căci Alexandru avusese în acea seară tehnică de înregistrare audio-video asupra lui.

Siminiceanu şi Dinu au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Braşov la câte 6 ani de închisoare, iar Buleandră a primit o pedeapsă de 5 ani.

Administrația Prezidențială refuză să spună cât a costat deplasarea lui Iohannis în Statele Unite: „Documente clasificate”
Recomandări
Administrația Prezidențială refuză să spună cât a costat deplasarea lui Iohannis în Statele Unite: „Documente clasificate”

În motivarea deciziei lor, judecătorii spun că „pericolul deosebit de ridicat pentru sănătatea publică, cu atât mai mult cu cât comercializarea de droguri vizează în general persoane cu vârstă tânără, precum și popularitatea pe care a câștigat-o consumul de droguri în rândul tinerilor au obligat instanța la un regim sancționator sever”.

Narcos de România. Cum ajunge în ţară cocaina pe care 2% dintre adolescenţi spun că au consumat-o cel puțin o dată
Date din Raportul European privind drogurile din 2022

Cu cât se vinde pe stradă „drogul bogaţilor”

Cocaina este pe locul 3 în clasamentul celor mai consumate droguri din România, iar analizele arată că, în ultimii ani, trendul e unul crescător, potrivit Raportului Naţional pe 2021 publicat de Agenţia Naţională Antidrog. 

2,1% dintre elevii de 16 ani spun că au consumat cocaină cel puțin o dată, iar 1,8% dintre ei au mărturisit că au făcut asta şi în ultimul an. 

Considerată „drogul bogaţilor”, cocaina, zisă „coco” sau „cox”, se vinde azi cu 100 de euro/gram, dar preţul variază, în funcţie de zonă, între 400 şi 500 de lei/gram. 

Cocaina este încadrată, conform Legii 143/2000, la droguri de mare risc, iar traficul este pedepsit cu închisoarea între 5 și 12 ani. Un proiect de lege inițiat de PNL propune creșterea pedepsei pentru trafic de droguri de mare risc la 7-15 ani. Textul de lege propus de liberali prevede și în cazul consumatorilor majorarea pedepselor

Cum vine „cox”-ul în România

Drogul ajunge în România fie adus de valurile mării, în  calupuri de 131 kg, fenomen încă neelucidat de DIICOT, fie amestecat în cafea sau în pământ de flori. Însă, de cele mai multe ori, cocaina intră în ţară în colete, trimise din Marea Britanie, Olanda, Spania, Italia, Brazilia, Belgia, Franța, Columbia și Germania şi transportate de microbuze sau de firmele de curierat. Iată câteva exemple din dosarele soluționate de instanțe în acest an:

● În martie 2020, Bogdan Ababei, şofer de microbuz, a mers în Amsterdam, trimis de complicele lui, Nicuşor Vasiliu, de unde a preluat un kilogram de cocaină. L-a pus într-o geantă pe care a ascuns-o printre coletele pe care le aducea în România. Convorbirea telefonică dintre cei doi a fost interceptată:

Vasiliu: De acolo, din Olanda, ai luat ceva pachet acuma?
Ababei: Da. L-am pus în geantă.
Vasiliu: Care geantă?
Ababei: Alea a noastre, care le purtăm noi.
Vasiliu: Aaaa… Şi alea-s la bagaje, da?
Ababei: Da.
Vasiliu: Să le bagi cât mai în spate, bine?
Ababei: Da, le-am băgat.

Cocaina i-a fost dusă lui Vasiliu, în oraşul Flămânzi din Botoşani, şi apoi a fost capturată de poliţie în drum spre Iaşi, unde urma să fie vândută. La începutul acestui an, Curtea de Apel Iaşi i-a condamnat pe Vasiliu la 10 ani şi 8 luni de închisoare, iar pe Ababei – la  6 ani şi 8 luni de închisoare. 

● În octombrie 2020, Gabi Nacea şi Veronica Becheanu au primit din Madrid (Spania) un colet ce conținea 100 de grame de cocaină, ascunsă în cutii de cereale. La 1 februarie anul acesta, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Nacea la 11 ani și 8 luni de închisoare, iar pe Becheanu la 5 ani și 9 luni de închisoare.

● Poliţia germană a depistat, în iulie 2018, într-un autocar care venea din Olanda în România, un colet ce conţinea un kilogram de cocaină şi 2,2 kg de comprimate ecstasy. Conţinutul a fost înlocuit, iar coletul a ajuns în Autogara Militari din Bucureşti, de unde a fost ridicat de Leonard Matac, care i l-a prelat apoi lui Orlando Bănică. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe cei doi la 6 ani şi 3 luni şi, respectiv, 9 ani de închisoare. 

Narcos de România. Cum ajunge în ţară cocaina pe care 2% dintre adolescenţi spun că au consumat-o cel puțin o dată
În anul 2020 s-a capturat în Uniunea Europeană o cantitate-record de 213 tone de cocaină, arată raportul EMCDDA

Droguri aduse în prezervative înghițite

Cocaina mai vine în România şi pe cale aeriană; zboară din Brazilia şi ajunge-n aeroport ascunsă în bagaje abandonate sau în bile înghiţite de cărăuşi.  

Pe 14 februarie anul acesta, Poliţia din Aeroportul Otopeni a descoperit că brazilianca Monica Da Silva Ambrosio încerca să intre în România cu un kilogram de cocaină în stomac. Drogul fusese pus în prezervative pe care femeia le-a înghițit. Ea le-a declarat anchetatorilor români că nu ştia cine e destinatarul mărfii. El urma să o contacteze aici și să-i dea 6.000 de dolari pentru „transport”, bani pe care femeia spune că voia să-i investească în mica ei afacere cu dulciuri. Luna aceasta, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o la 6 ani și două luni în regim de detenție.

Primul laborator de extragere a cocainei din România

Raportul European privind drogurile (EMCDDA), lansat în 2022, arată faptul că, în ultimul deceniu, prețurile au rămas stabile, în timp ce puritatea medie a drogului a crescut. Asta și pentru că, în ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a numărului de laboratoare secundare de prelucrare a cocainei din Europa.

„Ceea ce indică faptul că grupurile traficante utilizează metode mai inovatoare de aprovizionare a pieței europene”, se mai arată în raport.

La începutul lunii iulie, Poliția Română și DIICOT au identificat primul laborator de extragere secundară a cocainei din România. Acesta fusese amenajat într-o cabană izolată din Bihor, unde drogul era extras din cafea, pe cale chimică. Valoarea de piaţă a cocainei descoperite este de aproape 200.000 de euro. Cinci persoane – doi români, un israelian şi doi columbieni – au fost reţinute în acest caz.

Cele 6 kilograme de cocaină au fost aduse în România, fiind ascunse în cafea și transportate cu avioane pe teritoriul Uniunii Europene.

Borseta cu cocaină, la vedere

Însă drogurile pot fi introduse în ţară şi la vedere. O demonstrează cazul unui bărbat din Galaţi care a venit din Marea Britanie şi a trecut prin vama Nădlac având în borsetă o pungă cu doi bulgări de 188 de grame de cocaină. Pe lângă cocaină, Doru Gîndac a adus în România şi 6 kg de canabis. Luna trecută, Tribunalul Galaţi l-a condamnat la 4 ani de închisoare. 

În ianuarie 2020, Gîndac intrase în ţară, ca pasager al unui microbuz, având cu el o sacoșă de rafie în care, printre cutii cu alimente, se afla și un sac de plastic cu canabis. Ca să ascundă mirosul drogului, pe fundul sacului, bărbatul împrăştiase pudră de muştar şi cafea, măcinată şi boabe. E o tehnică folosită adesea de traficanţii de droguri.  

***

VA URMA: Ce preţ au drogurile şi cum ţin legătura traficanţii cu clienţii lor

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce a remarcat Eugenie Bouchard pe străzile din Cluj. Nu s-a mai abținut și a spus: „Abia am ajuns în România și sunt complet obsedată!”
GSP.RO
Ce a remarcat Eugenie Bouchard pe străzile din Cluj. Nu s-a mai abținut și a spus: „Abia am ajuns în România și sunt complet obsedată!”
ȘOC! Adrian Năstase a dat LOVITURA! Victorie uriașă la tribunal, ULUITOR câți bani va primi
Playtech.ro
ȘOC! Adrian Năstase a dat LOVITURA! Victorie uriașă la tribunal, ULUITOR câți bani va primi
"Plecăm în Spania! Gata, nu mai stăm!" Ce s-a întâmplat cu românii care în 2004 plecau dezamăgiți din țară
Observatornews.ro
"Plecăm în Spania! Gata, nu mai stăm!" Ce s-a întâmplat cu românii care în 2004 plecau dezamăgiți din țară
Cine era polițista din Cernăuți care a fost împușcată în cap, în timp ce aresta un pedofil
Știrileprotv.ro
Cine era polițista din Cernăuți care a fost împușcată în cap, în timp ce aresta un pedofil
Octombrie de vis pentru 4 zodii. Ele se bucură de reușite pe toate planurile
FANATIK.RO
Octombrie de vis pentru 4 zodii. Ele se bucură de reușite pe toate planurile
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Orangesport.ro
Ce li s-a întâmplat unor bucureşteni după ce s-au dus în zona etnicilor maghiari! "Ne-am speriat, am fost avertizaţi. Lumea asta ne-a spus". Uluit, unul dintre ei a spus ce s-a petrecut
Horoscop 7 octombrie 2022. Fecioarele ar fi foarte bine să se concentreze pe semnele de întrebare pe care le au în legătură cu sănătatea
HOROSCOP
Horoscop 7 octombrie 2022. Fecioarele ar fi foarte bine să se concentreze pe semnele de întrebare pe care le au în legătură cu sănătatea
Riscurile autodiagnosticării pe internet: Același simptom poate să apară în 5 boli diferite
PUBLICITATE
Riscurile autodiagnosticării pe internet: Același simptom poate să apară în 5 boli diferite