Aceste aeronave sunt adevărate mașini de război și au fost gândite pentru astfel de misiuni. Scopul lor principal este găsirea şi neutralizarea de ţinte, iar ca rol secundar au culegerea de informaţii, potrivit Mediafax, care citează US Army.
SUA deţine aproximativ 195 de drone MQ-9 Reaper, care au următoarele caracteristici:
- greutate – 2,22 tone;
- autonomie – 1.850 de km;
- viteză maximă – 370 km/h;
- altitudine maximă – 15.240 de metri.
Drona, subsonică și propulsată de o elice, este produsă de General Atomics Aeronautical Systems. MQ-9 Reaper a avut primul zbor în urmă cu 19 ani.
Neavând echipaj, drona poate fi operată de oriunde din lume de un pilot. Au fost cazuri când unităţi MQ-9 Reaper care operau în Orientul Mijlociu au fost controlate de militari aflaţi între graniţele SUA, la mii de kilometri distanţă.
Arma principală folosită de aceste drone sunt rachetele aer-sol AGM-114 Hellfire. Acestea pot fi folosite şi împotriva altor aeronave mai încete, precum elicopterele sau alte drone. Cel mai probabil, în cazul Soleimani au fost folosite tot astfel de rachete.
Rachetele Hellfire au fost modificate recent, iar rezultatul a fost numit o adevărată „bombă ninja” (AGM-114R9X).
Diferenţa faţă de modelul standard este că acestea nu conţin explozibil, ci lovesc ţinta cu mai multe lame, asemănătoare cu nişte săbii, pentru a scădea cât mai mult posibilitatea apariţiei unor victime colaterale în urma atacurilor.
O dronă MQ-9 Reaper a fost prezentată în luna noiembrie a anului trecut la un miting aerian din Nevada, SUA, într-o apariţie rară.
Potrivit publicaţiei The Aviationist, aeronava era „aproape silenţioasă” şi „a trimis un fior rece colectiv” printre spectatorii de la show-ul aerian.
Qassem Soleimani, şeful temutei Forţe Quds din cadrul Corpul Gărzilor Revoluţionare din Iran, a fost asasinat vineri de americani în apropierea Aeroportului Internaţional din Bagdad, la ordinul lui Donald Trump.
Aproape 100 de țări dețin cel puțin 21.000 de drone militare
Tehnologia de drone militare s-a răspândit în 95 de țări, o creștere masivă față de cele 60 de țări care dețineau acest tip de tehnologie, în urmă cu aproximativ un deceniu, a dezvăluit un nou raport al Centrului pentru Studiul Dronei.
„Cred că dronele vor fi omniprezente pe câmpurile de luptă, în viitor”, a declarat Dan Gettinger, expert în drone și autor al raportului, pentru Business Insider.
El a explicat că această tehnologie contribuie la o evoluție în război, mai ales că nu include piloți.
Dan Gettinger, autorul raportului, a identificat 171 de tipuri diferite de vehicule aeriene fără pilot din inventarele active.
În întreaga lume, există cel puțin 21.000 de drone în serviciu, dar numărul poate fi semnificativ mai mare.
O concluzie a raportului ar putea fi aceea că aproape 100 de țări dețin drone militare și acest lucru poate schimba modul în care lumea se pregătește pentru un eventual război.
FOTO: Facebook.com/eroWeb | MQ-1/MQ-9 Predator/Reaper