Ultimele sondaje din Statele Unite sugerează că Joe Biden are un avans substanțial în fața lui Donald Trump la nivel național și inclusiv în statele-cheie, într-o măsură mai mică, cu jumătate de lună înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.

Democratul a strâns și o sumă uriașă din partea donatorilor în ultimele zile, ceea ce înseamnă că își va putea trimite mesajul pe toate canalele posibile, în ultimele săptămâni ale campaniei.

Analiștii electorali spun că șansele lui Biden a-l bate pe Trump cresc vizibil. Blogul de analiză electorală al lui Nate Silver, faimos pentru că a estimat corect rezultatul scrutinului din 2012, îl creditează pe democrat cu 87% șanse de victorie.

Un alt site de analiză, Decision Desk HQ, spune că șansele lui Biden sunt de 83,5%.

Dar toate aceste estimări sunt foarte familiare pentru democrați. Și nu într-un mod plăcut.

Acum patru ani, în exact același moment al campaniei, Hillary Clinton avea tot cam aceleași șanse de victorie, potrivit acelorași analiști. Deznodământul a fost dramatic.

Cum s-ar putea repeta însă scenariul din 2016?

Surpriza din octombrie

Acum patru ani, cu 11 zile înainte de alegeri, directorul FBI James Comey a anunțat că instituția sa redeschide ancheta împotriva lui Hillary Clinton, care folosise un server privat în timpul activității de secretar de Stat.

Timp de o săptămână, veștile legate de acest subiect au rămas în prim-planul dezbaterilor, oferind un avantaj lui Trump.

Cu doar două săptămâni înaintea alegerilor din 2020, un eveniment politic la fel de important ar putea să-l ajute pe Trump să reducă diferența față de Biden.

Culmea e că o serie de dezvăluiri au sosit chiar zilele trecute, sub forma unor articole publicate de New York Post și bazate, potrivit jurnaliștilor, pe mesajele găsite în laptopul lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, și transmise redacției prin intermediul avocatului lui Trump, Rudolph Juliani.

Mesajele cu pricina, spun ziariștii NY Post și republicanii, arată că Joe Biden s-ar face vinovat de trafic de influență, deoarece s-a întâlnit, pe când era vicepreședinte, cu un oficial al unei companii ucrainene de energie, într-un moment în care fiul său, Hunter, se afla în board-ul acelei companii.

Echipa de campanie a lui Biden a negat că această întâlnire ar fi avut loc, iar acum ceva vreme, o anchetă derulată chiar de republicani a concluzionat că nu se poate stabili că prezența lui Hunter Biden în board-ul companiei cu pricina ar fi influențat într-un fel politica SUA în privința Ucrainei, de care se ocupa chiar tatăl său.

Între timp, Facebook și Twitter au decis să limiteze pe platformele lor vizibilitatea articolelor din New York Post, punând sub semnul întrebării credibilitatea lor.

Cum poate Trump să câștige alegerile din SUA: o dezvăluire decisivă înainte de scrutin și un sondaj inexact
New York Post a început o serie de dezvăluiri despre presupusa corupție a lui Joe Biden și a fiului său

Decizia a stârnit acuzații de cenzură din partea republicanilor și a lui Trump, iar scandalul pare să se fi amplificat. E totuși neclar cât de mare poate fi impactul acestui caz, într-un moment în care milioane de alegători au votat deja, iar alții sunt deja hotărâți să o facă și au ales deja cu cine.

Trump a anunțat totuși că vor urma și alte dezvăluiri.

Sondaje incorecte

De când a obținut învestitura democrată, Joe Biden a rămas în sondaje în fața lui Trump. Chiar și în statele-cheie unde are un avans mic în fața actualului președinte, acesta s-a menținut constant în ultimele luni.

Așa cum a demonstrat anul 2016 însă, sondajele naționale sunt aproape irelevante, iar cele la nivel statal pot fi greșite.

Acum patru ani, multe sondaje au subestimat numărul de alegători albi, fără studii superioare, care vor veni la urne pentru a-l susține pe Trump.

Deși New York Times susține că diferența lui Biden îl va proteja de o repetare a scenariului din 2016, institutele de sondare au de depășit câteva obstacole importante, înainte de a anunța că de data aceasta au făcut estimări corecte.

Mulți americani au votat sau plănuiesc să voteze prin poștă pentru prima dată, spre exemplu. Dar republicanii au promis deja că vor verifica și vor contesta viguros voturile prin poștă pentru a se asigura că nu vor exista tentative de fraudă.

Dacă unii alegători vor completa buletinele de vot în mod incorect, dacă nu vor urma procedura corectă sau dacă vor întârzia cu trimiterea votului, ar fi posibil ca votul lor să fie anulat, în urma solicitărilor formulate de campania lui Trump.

Lipsa de personal sau de secții de votare ar putea reduce și numărul de voturi din ziua alegerilor. Asta înseamnă că unele voturi numărate în sondaje nu se vor regăsi în realitate la numărătoarea finală.

O dezbatere cu impact

Prima dezbatere prezidențială a avut loc acum o săptămână și jumătate, iar Trump nu a avut de beneficiat de pe urma ei.

Sondajele au arătat că agresivitatea președintelui, care l-a întrerupt repetat pe Biden, nu a arătat bine în ochii femeilor care locuiesc în suburbii, un segment demografic important pentru campania lui Trump.

În schimb, Biden a făcut față atacurilor, eliminând unele temeri – alimentate de republicani – cum că vârsta sa l-ar împiedica să se descurce în astfel de momente.

Nici al doilea moment electoral, o dezbatere în paralel cu cei doi candidați, nu a oferit un motiv de îngrijorare pentru Biden sau de triumf pentru Trump.

În principiu, Trump mai are ocazia, la dezbaterea de săptămâna viitoare, să puncteze decisiv, sperând că Biden ar putea gafa sau ar putea să aibă o prestație proastă.

Totuși, mulți comentatori se îndoiesc că în acest moment, dezbaterile ar mai putea schimba ceva în intenția de vot.

Victorii decisive în câteva state-cheie

Cum poate Trump să câștige alegerile din SUA: o dezvăluire decisivă înainte de scrutin și un sondaj inexact
O prezență mare la urne a susținătorilor președintelui ar putea să îi aducă acestuia victoria FOTO: EPA

Chiar dacă cele mai multe sondaje arată un avantaj pentru Biden, există destule state-cheie, cu electoral indecis încă, unde Trump conduce sau unde diferența dintre cei doi este în marja de eroare.

Sistemul electoral american, ce presupune o luptă separată în fiecare stat, înseamnă că rezultatul din aceste state-cheie poate decide soarta alegerilor.

Prin urmare, așa cum s-a întâmplat și acum patru ani, el ar putea să piardă votul popular, dar să câștige la limită cele câteva state care i-ar aduce victoria finală.

Unele state-cheie cu înclinații democrate, cum ar fi Michigan sau Wisconsin, câștigate de Trump în 2016 în mod surprinzător, par să meargă acum spre Biden.

Dacă președintele câștigă însă alte state, printre care Pennsylvania și Florida, ar putea bifa cei 270 de electori din Colegiul Electoral pentru a obține victoria.

Există și un scenariu mai puțin probabil în care Trump și Biden ar obține câte 269 de electori, egalitate care va fi arbitrată în Camera Reprezentanților.

O greșeală din partea lui Biden

Cum poate Trump să câștige alegerile din SUA: o dezvăluire decisivă înainte de scrutin și un sondaj inexact
Joe Biden a avut o campanie fără erori. Până acum FOTO: EPA

Joe Biden a dus o campanie echilibrată și disciplinată până acum.

Altfel un politician cunoscut pentru gafele sale, candidatul democrat a reușit să spună mai mereu ceea ce trebuie, fără să greșească, fără să exagereze.

Dar Biden intră acum pe ultima turnantă și este tot mai expus publicului, așa că șansele unei erori cresc.

Mai există o problemă. Coaliția care îl susține este una eterogenă, formată din democrați moderați, republicani nemulțumiți de Trump, veterani stângiști sau minorități etnice. Toate aceste grupuri au interese deseori diferite, iar această diferență ar putea fi evidențiată de o declarație greșită a candidatului.

Citeşte şi:

Nu sunt doar Trump și Biden: 1.200 de oameni candidează la președinția SUA! Ce promit Americii o pianistă, un miliardar în bitcoin și un IT-ist de origine Navajo

Alexandru Rafila a fost în ultimii 10 ani tehnocratul PSD, a avut funcție în partid și a bagatelizat infecțiile nosocomiale după Colectiv!

Dan Barna, ALTĂ GAFĂ! Ce a scris după medalia obținută de Ana Maria Popescu la Jocurile Olimpice
PARTENERI - GSP.RO
Dan Barna, ALTĂ GAFĂ! Ce a scris după medalia obținută de Ana Maria Popescu la Jocurile Olimpice
Cum a arătat Simona Halep mireasă. Rochia inedită a lăsat mască toţi invitaţii
Playtech.ro
Cum a arătat Simona Halep mireasă. Rochia inedită a lăsat mască toţi invitaţii
Ciobanul care a supravieţuit atacului ursului, operat timp de şapte ore: "S-a încercat reconstrucţia facială"
Observatornews.ro
Ciobanul care a supravieţuit atacului ursului, operat timp de şapte ore: "S-a încercat reconstrucţia facială"
Horoscop 24 iulie 2021. Peștii sunt în elementul lor astăzi și de aceea le va fi mai ușor să-și mențină echilibrul
HOROSCOP
Horoscop 24 iulie 2021. Peștii sunt în elementul lor astăzi și de aceea le va fi mai ușor să-și mențină echilibrul
Proprietara unui salon de frumusețe, care este însărcinată, refuză să tundă persoane vaccinate
Știrileprotv.ro
Proprietara unui salon de frumusețe, care este însărcinată, refuză să tundă persoane vaccinate
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul
PUBLICITATE
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul