Absolvenții clasei a VIII-a trebuie să știe cum se completează fișa de admitere la liceu 2020 corect, pentru a evita eventuale dificultăți ulterioare.

Cum se completează fișa de admitere la liceu 2020

Fișa de admitere la liceu pentru anul școlar 2020-2021 este formată, ca și în anii precedenți, din două pagini. În prima parte a primei pagini se trec datele personale ale elevului și detalii privind notele și mediile obținute, urmând ca, în continuare, elevul să-și exprime opțiunile de licee la care își dorește admiterea.

La fel ca și în anii trecuți, în fișa de înscriere se trec codurile liceelor dorite.

Pe primele locuri în lista de opțiuni se trec liceele la care elevul își dorește cel mai mult să intre, chiar dacă se va dovedi că media nu este suficient de mare pentru a fi admis.

Completarea listei de opţiuni de pe fișa de admitere se face de către candidat în prezenţa părintelui/tutorelui legal şi a dirigintelui clasei. Aceştia, împreună cu candidatul, vor semna fişa de înscriere.

Atât elevii, cât şi părinţii vor fi avertizaţi să completeze cu responsabilitate opţiunile şi numărul lor, să verifice corespondenţa codurilor înscrise în fişă cu opţiunile exprimate, având în vedere că o opţiune greşită poate conduce la o repartizare nedorită.

De asemenea, elevilor şi părinţilor li se recomandă completarea unui număr suficient (minimum 50) de opţiuni în fişa de înscriere la liceu, pentru a fi asigurată repartizarea, ţinând seama de media lor de admitere şi de media ultimului admis la liceele respective în anul precedent.

Fișa de admitere la liceu 2020 – pagina 1

Cum se completează fișa de admitere la liceu 2020
Fișa admitere liceu 2020

Fișa de admitere la liceu 2020 – pagina 2

Fișa admitere liceu 2020
Fișa admitere liceu 2020

Câmpuri care se completează obligatoriu pe fișa de admitere la liceu 2020

Fișa de admitere la liceu conține câmpuri ce trebuie completate în mod obligatoriu. Iată care sunt acestea:

 • Codul numeric personal (câmp obligatoriu)
 • Data nașterii (câmp obligatoriu)
 • Numele (câmp obligatoriu)
 • Inițiala tatălui (câmp obligatoriu)
 • Prenumele (câmp obligatoriu)
 • Cod județ – cod școală proveniență (câmp obligatoriu) – se observă că sunt două seturi de căsuţe. În primul set se introduce codul judeţului, iar în al doilea set se introduce codul şcolii de provenienţă. (Exemplu: un elev din Vaslui, introduce la codul judeţului VS, pentru București se va completa cu B, iar celălalt câmp se completează cu codul şcolii de provenienţă). Codul şcolii de provenienţă se găseşte în broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
 • Denumire (câmp obligatoriu) – reprezintă numele şcolii de provenienţă.
 • Media claselor V-VIII (câmp obligatoriu) – media candidatului pe parcursul celor 4 ani de studiu.
 • În cazul în care candidatul a urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă se completează denumirea limbii materne în dreptul câmpului – Am urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.
 • În cazul în care candidatul a urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă, poate opta pentru calculul mediei de evaluare naţională fără a lua în calcul nota obţinută la proba de limbă maternă. Dacă se optează, marcând căsuţa, candidatul nu mai poate opta pentru specializări cu predare în limbă maternă.
 • Media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota de la limba şi literatura română şi matematică.
 • Media de admitere stabilită în baza mediei claselor V-VIII şi media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română şi matematică.
 • Notă evaluare naţională limba şi literatura maternă. Această notă va participa la calculul mediei de admitere, dacă nu se optează pentru eliminarea ei din calculul mediei de evaluare naţională.
 • Media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă.
 • Media de admitere stabilită în baza mediei claselor V-VIII şi generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă.
 • Nota la proba de limba maternă – este compus din două zone: una destinată codului limbii și o alta destinată notei primite de candidat la proba de limba maternă. Codul limbii va fi preluat din broșura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
 • Nota la proba de limbă modernă – este compus din două zone: una destinată codului limbii şi o alta destinată notei primite de candidat la proba de limbă modernă. Codul limbii va fi preluat din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
 • Opţiuni (câmp obligatoriu) – reprezintă lista opţiunilor alese de candidat. Ordinea opţiunilor de pe fişa este semnificativă, prima opţiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opţiuni. Fiecare opţiune este formată din 3 cifre. Codul opţiunilor se preiau din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.
 • Diriginte (câmp obligatoriu) – semnătura dirigintelui candidatului.
 • Candidat (câmp obligatoriu) – semnătura candidatului.
 • Părinte (câmp obligatoriu) – semnătura părintelui candidatului.

Cum se calculează media de admitere la liceu

În calculul mediei de admitere la liceu, media generală de la evaluarea națională are o pondere de 80%, iar media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a are o pondere de 20%.

Modul cum se calculează media de admitere la liceu este același în fiecare an și anume:

MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN*, unde:

 • MA = media de admitere;
 • ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
 • EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.

Calendar admitere liceu 2020

Potrivit calendar admitere liceu 2020, fișa de înscriere se completează între 2 și 6 iulie.

 • 2 – 6 iulie 2020: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită!
 • 2 – 6 iulie 2020: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.
 • 3 – 7 iulie 2020: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.
 • 7 iulie 2020: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată. Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București.
 • 8 iulie 2020: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.
 • 9 iulie 2020: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați înscriși în mai multe județe, candidați aflăți în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională
 • 9 iulie 2020: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.

Afișarea rezultatelor pentru admitere liceu 2020

 • 10 iulie 2020: Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a Vlll-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2020 – 2021.
 • 10 iulie 2020: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal de stat, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal de stat din județ/municipiul București.
 • 13 – 20 iulie 2020 : Depunerea/transmiterea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
 • 21 iulie 2020: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal de stat a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
 • 22 – 24 iulie 2020: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/a municipiului București a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.
Citeşte şi:

Calendar Admitere Liceu 2020. Pe 10 iulie are loc repartizarea computerizată

Cum se calculează media de admitere la liceu după Evaluarea Națională

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Observatornews.ro
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Imagine cu puternic impact emoţional. Marea campioană, desfigurată de iubit. Plină de sânge, a anunţat că a fost strangulată şi dată cu capul de podea. Atacatorul a fost eliberat!
Telekomsport
Imagine cu puternic impact emoţional. Marea campioană, desfigurată de iubit. Plină de sânge, a anunţat că a fost strangulată şi dată cu capul de podea. Atacatorul a fost eliberat!
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie