Ministerul Educației a publicat, pe 1 iulie, ierarhia mediilor de admitere la liceu, în fiecare județ. Această ierarhie le permite elevilor și părinților să afle poziția pe care se situează media lor și pot calcula șansele de a intra la liceul și specializarea dorite.

Pentru admiterea la liceu, contează foarte mult nota finală obținută la evaluarea națională 2020, dar și media notelor din cei patru ani de gimnaziu. Ponderea mediei de la evaluarea națională este de 80% în calculul final al notei candidatului care este supusă repartizării computerizate.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca media ponderată între media generală la evaluarea națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80% şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Cum se face calculul mediei de admitere în liceu

Cum se calculează media de admitere la liceu:

MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN*, unde:
MA = media de admitere;
ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.

Între 2 și 6 iulie, părinții și absolvenții claselor a VIII-a vor completa fișele de înscriere, pe hârtie, asistați de diriginții claselor, se arată în Broșura de Admitere 2020 publicată de fiecare inspectorat școlar. Aceasta a fost distribuită atât în format electronic, cât și tipărit și conține calendarul de admitere, regulile, dar și, cel mai important, CODURILE instituțiilor de învățământ.

La fel ca și în anii trecuți, în fișa de înscriere se trec codurile – pentru fiecare clasă în parte – a liceelor dorite.

IMPORTANT! Datorită modului în care a fost gândit sistemul computerizat de departajare, este foarte important ca să fie trecute în fișă MINIMUM 50-70 de opțiuni pentru ca sistemul informatic, prin comparație cu mediile celorlalți elevi, să ajungă, în ordinea descrescătoare preferințelor fiecărui candidat, la unul din liceele trecute în fișă de acesta!

Calendar admitere la liceu 2020

Când se completează fișele de înscriere la liceu

 • 2 – 6 iulie 2020: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită!
 • 2 – 6 iulie 2020: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere
 • 3 – 7 iulie 2020: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată
 • 7 iulie 2020: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București.
 • 8 iulie 2020: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată
 • 9 iulie 2020: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați înscriși în mai multe județe, candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională
 • 9 iulie 2020: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată

Când se afișează rezultatele repartizării computerizate la liceu 2020

 • 10 iulie 2020: Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a Vlll-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2020 – 2021.
 • 10 iulie 2020: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal de stat, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal de stat din județ/municipiul București.
 • 13 – 20 iulie 2020 : Depunerea/transmiterea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
 • 21 iulie 2020: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal de stat a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere
 • 22 – 24 iulie 2020: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/a municipiului București a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată

Model fișă de înscriere pentru repartizarea computerizată

Cum se completează fișa de admitere la liceu 2020
Fișa admitere liceu 2020
Cum se completează fișa de admitere la liceu 2020
Fișa de admitere la liceu 2020 – pagina 2

Completarea listei de opţiuni de pe fișa de admitere se face de către candidat în prezenţa părintelui/tutorelui legal şi a dirigintelui clasei. Aceştia, împreună cu candidatul, vor semna fişa de înscriere.

Pentru a fi siguri că vor fi repartizați la liceu, elevii și părinții sunt sfătuiți să completeze minimum 50 de opțiuni pe fișa de admitere, ținând cont de media de admitere a elevului și de ultima medie de admitere la liceul și specializarea alese.

Calendarul etapei a 2-a de admitere la liceu 2020

A doua etapă de admitere la liceu se aplică acelor candidați care din varii motive nu au reușit să parcurgă pașii înscrierii la repartizarea computerizată sau, din motive medicale, au susținut evaluarea națională în sesiunea a doua.

A doua etapă de admitere la liceu se aplică pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020 – 2021. Se aplică pe locurile de la licee rămase din prima etapă.

 • 24 iulie 2020: Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților romi, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă.
 • 27 iulie 2020: Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă.
 • 28 – 29 iulie 2020: Desfășurarea/echivalarea probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă.
 • 24 – 30 iulie 2020: Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, precum și a absolvenților clasei a Vlll-a care nu au susținut evaluarea națională.
 • 30 iulie – 3 august 2020: Repartizarea, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București, a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus/transmis dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, precum și a absolvenților clasei a Vlll-a care nu au susținut evaluarea națională. Repartizarea se face conform unei proceduri stabilite de comisia de admitere județeană/a municipiului București, publicate pe site-ul inspectoratului școlar județean/al municipiului București și comunicate unităților de învățământ până la data de 24 iulie 2020
 • 4 august 2020: Transmiterea către Centrul național de admitere a rezultatelor repartizării prin confirmarea încheierii operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată

Broșura admiterii la liceu 2020 pe București

Toate informațiile pentru EVALUAREA NAȚIONALĂ 2020 se regăsesc în broșurile de admitere, în format .pdf sau tipărite pe hârtie și distribuite de joi în fiecare unitate școlară. Acestea sunt emise de fiecare inspectorat școlar în parte.

brosura_2020

Sursa foto: Hepta

Citeşte şi:

EXCLUSIV | Peste 93% dintre notele lucrărilor contestate la Evaluarea Națională au fost modificate în ultimii trei ani. Cum explică Ministerul Educației

Rezultate surpriză la Evaluarea Națională: În Constanța, din 806 de lucrări contestate s-au modificat 100%, în Cluj din 375 de lucrări au fost modificate 94%

Diferențe mari de punctaje la Evaluarea Națională între notele inițiale și cele contestate! Inspector: „În multe cazuri sunt erori în rândul profesorilor care evaluează“

Cine este fosta amantă a lui Giovanni Becali. Incredibil ce i-a făcut impresarului, e scandal cât casa
PARTENERI - GSP.RO
Cine este fosta amantă a lui Giovanni Becali. Incredibil ce i-a făcut impresarului, e scandal cât casa
BOMBĂ! De ce a fost Loredana Groza internată de urgență la Matei Balș, de fapt. Ce se întâmplă cu ea
Playtech.ro
BOMBĂ! De ce a fost Loredana Groza internată de urgență la Matei Balș, de fapt. Ce se întâmplă cu ea
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Observatornews.ro
Anastasia, o multimilionară în vârstă de 33 de ani, ucisă de iubitul său pentru că l-a făcut leneş. Bărbatul, un jucător de polo profesionist, condamnat la 15 ani de închisoare, în Muntenegru
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
HOROSCOP
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Știrileprotv.ro
UE vă oferă 100.000 de euro. Ce condiție trebuie să îndepliniți
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good