MENIU CAUTĂ
18 Sep. 2017 09:57

VIDEO | Ghid de supraviețuire. Cum te ferești de furtună și de fulgere. Ce să faci și ce nu

Distribuie

Cum te ferești de furtună. O furtună violentă a izbucnit brusc, în vestul țării, când vântul a atins la rafală viteze de aproape 100 de kilometri pe oră. Totul a durat doar 15 minute, dar a lăsat în urmă pagube materiale și, din nefericire, multe victime.

SUMAR

Opt oameni au murit și 67 au fost răniți, iar sute de copaci au fost culcați la pământ. În zeci de localități, curentul electric a fost întrerupt, iar acoperișurile au fost smulse în timpul vijeliei. În plus, peste 100 de trenuri au avut întârzieri în urma furtunii de duminică din vestul țării.

Vezi care era situația traficului rutier, în această dimineață, în orașele afectate de furtună.

Totuși, multă lume se întreabă acum dacă nu cumva am avut de-a face cu o tornadă în vestul țării. Iată ce spun meteorologii despre furtuna de aseară.

Oricum, furtună sau tornadă, cunoștințele legate de apărare în fața fenomenelor meteo extreme este deficitară, mai aes în zonele rurale.

Anual, între 20 si 100 de persoane sunt afectate de furtună şi de fulgere sau trăsnete. Alte câteva sute se prezintă la spital cu traumatisme variate datorate geamurilor sparte, prăbușirilor de arbori, obiectelor antrenate de rafalele de vânt.

În cazul trăsnetului, efectul este adesea letal, iar puținii supraviețuiori au frecvent sechele grave sau traume psihice.

Cele mai multe victime se adăposteau de ploaie sub pomi, adesea în rural, dar sunt și cazuri în care pacienții au fost trăzniți în mașină sau în apartamente, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul de Urgențe din Iași, care oferă și un scurt ghid de supraviețuire, în caz de furtună și descărcări electrice.

Cum te ferești de furtună. Ce să (NU) faceți în funcție de unde vă aflați:

A. În spațiile deschise:

  1. a) dacă sunteți pieton:
  1. nu vă adăpostiți sub pomi sau în zonele înalte (mai ales în timpul unei furtuni cu descărcări electrice);
  2. evitați apropierea de obiecte care pot fi buni conductori (stâlpi, turnuri, bare, garduri și alte structuri metalice);
  3. nu atingeți peretii adăpostului cu mâna, capul sau umerii;
  4. nu vă deplasați în zone în care există riscul de a fi loviți (construcții în desfășurare, arbori îmbătrâniți, geamuri deschise, acoperiș șubred);

 

  1. b) dacă sunteți în mașină:
  1. trageți pe dreapta, într-un loc ferit;
  2. dacă aveți timp, parcați mașina în garaj sau în zone în care nu există riscul de a fi lovită de obiecte care cad și acoperiți-o cu o husă impermeabilă.

B. În locuințe:

  1. închideți toate geamurile și ușile;
  2. deconectați aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul, chiar dacă nu funcționează în acel moment.

Cum te ferești de furtună. Alte sfaturi utile:

1. Primul lucru pe care îl puteți face pentru a preveni o tragedie este să verificați prognoza meteo și, dacă puteți evita, să nu ieșiți în câmp la lucrări în acea zi sau în intervalul în care se anunță furtuna.

2. Dacă sunteți într-un grup, se recomandă să nu stați împreună, ci să rămână o distanță de măcar trei metri între o persoană și alta. Astfel, se reduce șansa de a se transfera electricitatea de la o persoană la alta.

6. Nu țineți asupra dumneavoastră niciun obiect metalic pentur că vă creșteți riscul de a fi lovit. Curentul va fi condus prin acest obiect și apoi prin corpul dumneavoastră. Este valabil și dacă aveți în spate un rucsac ce are un cadru de metal, un lucru la care poate nu v-ați gândi, dar care vă expune.

7. Apa este un foarte bun conductor și electricitatea din trăsnet poate ajunge la dumneavostră cât ați clipi. Aveți grijă să nu stați în apă sau să nu aveți apă care să ajungă la dumneavoastră. Nu e nevoie să vă lovească trăsnetul direct ca să simțiți electricitatea. Tot în acest scop, se recomdă să aveți încălțăminte de cauciuc care poate fi salvatoare întrucât cauciucul e un foarte prost conductor de curent.

8. Dacă sunteți în casă sau în fermă, evitați să folosiți telefonul fix și chiar pe cel mobil (valabil și dacă sunteți în câmp). Evitați contactul cu piese metalice (cum ar fi robinete) și allte. (Sursa: agrointel.ro)


CITEȘTE ȘI… FOTO EXCLUSIV | Cum s-a afișat Anda Adam la botezul băiețelului lui Jorge. A atras toate privirile


 

Citește mai multe despre furtuna, Prognoza meteo și Vremea pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii