Mergi direct la conținut »
Cum va fi vremea în această vară. Prognoza meteo pentru intervalul iulie - septembrie 2018
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Cum va fi vremea în această vară. Prognoza meteo pentru intervalul iulie - septembrie 2018

Cum va fi vremea în această vară. Prognoza meteo pentru intervalul iulie – septembrie 2018

Vara aceasta se anunță una călduroasă, cu temperaturi peste mediile climatologice lunare. Este vorba despre lunile iulie și august, în timp ce în luna septembrie, prima lună de toamnă, valorile termice vor fi apropiate de norme. Cel puțin asta arată prognoza meteo pentru intervalul iulie-septembrie 2018, publicată acum de meteorologii ANM.

De Dana Aramă,

Prognoza meteo pentru luna iulie

În luna iulie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât în mod normal, în special în regiunile estice, sud-vestice și estice. Astfel, după măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru a doua lună de vară este de 20,2 grade Celsius.

Valorile termice medii de temperatură vor fi de până la 21 de grade Celsius în Maramureş şi Transilvania, între 15 şi 23 grade în Moldova, respectiv până la 24 de grade în Oltenia şi Muntenia.

În ceea ce privește precipitaţiile totale lunare valabile pentru iulie, acestea se vor situa sub mediile climatologice în toate regiunile, deficitul cel mai pronunţat fiind de aşteptat în sud-est şi sud.

Media multianuală a perioadei este stabilită la 77,8 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Moldova – de până la 112 litri/metru pătrat, Maramureş şi Muntenia (până la 102 litri/mp), Transilvania şi Oltenia (până la 100 litri/mp). Valori medii mai scăzute, cuprinse între 16 şi 59 l/mp, sunt prognozate în Dobrogea.

Prognoza meteo pentru luna august

În luna august, temperatura aerului va avea valori peste norma climatologică, în cea mai mare parte a țării, se mai arată în prognoza meteo pentru lunile iulie-septembrie 2018. Asta în condițiile în care media multianuală valabilă pentru această lună este de 19,7 grade Celsius.

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația
Recomandări

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația

Tot prognoza meteo pentru luna august arată că precipitațiile totale lunare vor fi, în general, deficitare, sub media de 64,7 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Muntenia (până la 95 l/mp) şi Transilvania (90 l/mp), iar cele mai deficitare în Dobrogea, între 28 şi 40 l/mp.

Prognoza meteo pentru luna septembrie

În luna septembrie, temperatura aerului va avea valori apropiate de media multianuală, în nord şi centru, şi mai ridicate în restul teritoriului. Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situează la 14,8 grade Celsius.

În ceea ce privește precipitaţiile în luna septembrie, meteorologii estimează că acestea vor fi apropiate de normal în regiunile nordice şi centrale, dar deficitare în rest, în comparaţie cu media multianuală, stabilită la 55 l/mp.


Citește și: RETROSPECTIVĂ/ Săptămâna haosului în politică. Punct culminant în războiul lui Dragnea cu Statul Paralel


 

Close
Închide
  Close