UPDATE 4 noiembrie, ora 11.00. Bilanţul deceselor cauzate de cutremurul produs vineri în Marea Egee a ajuns la 115, au anunţat miercuri autorităţile însărcinate cu gestionarea dezastrelor, potrivit agenției Reuters, preluată de Agerpres. Dintre acestea, două persoane au murit pe insula Samos, din Grecia.

Seismul s-a soldat cu rănirea a 1.035 de persoane la Izmir, iar 137 sunt încă în spital, a declarat Autoritatea de gestionare a dezastrelor şi urgenţelor (AFAD) din Turcia.

Marţi, la 91 de ore de la producerea seismului, echipele de salvare de la Izmir au scos din moloz o fetiță în viaţă.

UPDATE 3 noiembrie, ora 9.00: Numărul persoanelor decedate la Izmir în urma cutremurului din 30 octombrie a ajuns la 98 de morți, a anunțat Mediafax. Două decese au fost înregistrate pe insula grecească Samos, așa că bilanțul victimelor a ajuns la 100.

Cutremurul a rănit 994 de persoane la Izmir, 147 fiind încă internate în spital, a anunțat Autoritatea pentru Managementul Dezastrelor și Urgențelor din Turcia. Salvatorii caută încă supraviețutori printre dărâmături.

Peste 3.500 de corturi, cu 13.500 de paturi de campanie, sunt folosite ca adăposturi temporare pentru cei care și-au pierdut locuințele.

UPDATE 2 noiembrie, ora 7.40: Agenția turcă de presă Anadolu anunță că numărul persoanelor decedate din cauza cutremurului a urcat la 79, iar numărul celor răniți, la 962.

Totodată, Anadolu a precizat că de vineri, 30 octombrie, au avut loc 1.044 de replici ale cutremurului, dintre care 43 au avut magnitudinea mai mare de 4.


UPDATE 1 noiembrie, ora 12.05. Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat că bilanţul deceselor a urcat la 51.

UPDATE 1 noiembrie, ora 7.10. CNN a publicat un nou bilanț al victimelor seismului. Numărul deceselor a urcat la 39, iar cel al răniților, la 885.

103 persoane au fost scoase în viață din ruinele clădirilor puse la pământ de cutremur, a precizat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE ora 10.20. Reuters a informat că numărul victimelor cutremurului a urcat la 27, de la cele 26 anunțate dimineață. A 27-a victimă e din Turcia, Grecia rămâne, în continuare, cu doar două decese înregistrate în urma seismului de vineri.

UPDATE ora 9.40. AFAD, autoritatea pentru gestionarea catastrofelor și a situațiilor de urgență din Turcia, a anunțat la ora 8.31 că s-a produs un nou cutremur cu magnitudinea 5 în largul coastelor provinciei Izmir.

Cutremurul cu o adâncime de 7,33 km a fost înregistrat la o distanță de 17,25 km de Seferihisar.

UPDATE 31 octombrie, ora 6.40. Conform CNN, bilanțul provizoriu al deceselor provocate de seism a urcat la 26, iar numărul răniților a ajuns la 804. Căutările continuă.

Oficialii turci spun că 24 dintre victime ar fi din zona de coastă a Turciei, iar două, un băiat și o fată, ar fi murit pe insula grecească Samos, după ce un perete s-a prăbușit peste ei.

Dintre victimele recuperate în viață dintre dărâmături, în jur de 70 până acum, conform, BBC, 13 sunt în stare gravă, 5 intrând direct în sala de operație, iar 8 ajungând la Terapie Intensivă.

În total, 470 de replici s-au înregistrat după cutremurul mare, dintre care 35 au avut o magnitudine de peste 4 pe Richter. Cel puțin 20 de clădiri au fost puse la pământ în Izmir.

UPDATE 31 octombrie, 0.50: Potrivit presei din Turcia, bilanțul sumbru al curemurului de vineri, 30 octombrie, a ajuns la 20 de morți și 786 de răniți. Căutările pe sub dărâmături vor continua însă toată noaptea.


UPDATE 22.45: Agenția Reuters a anunțat că s-au înregistrat 19 morți, în total, în Turcia și în Grecia, dintre care 17 la Izmir.

4,4 milioane

de oameni locuiesc în Izmir, al treilea oraș ca mărime din Turcia după numărul de locuitori.

Totodată, agenția turcă Anadolu a relatat că la acest moment sunt 709 persoane rănite. De asemenea, 70 de persoane au fost salvate de sub dărâmături.

Căutările vor continua și pe durata nopții.

UPDATE 21.40: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat într-o declarație de presă care a durat mai bine de 15 minute că “am mobilizat toate mijloacele pentru ca eforturile de salvare să fie încheiate cât mai curând posibil”.

“De asemenea, oferim sprijinul necesar pentru hrană și cazare cetățenilor noștri care nu au putut încă să intre în casele lor, deoarece au fost avariate sau nu s-au putut recupera din șoc”, a mai spus el.

Punem în aplicare cu hotărâre planurile la care am lucrat pentru intervenții în caz de dezastre și de urgență. Refacem clădirile, proiectându-le pentru a rezista, în proiecte de transformare urbană, cu voia lui Allah. Mulțumesc tuturor țărilor prietenoase care au oferit ajutor în această zi dureroasă.

Erdogan:
Foto: EPAIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

UPDATE 21.20: Cel puțin 20 de clădiri au fost distruse în Turcia, doar în Izmir, a declarat primarul orașului pentru CNN.

Operațiunile de căutare și salvare sunt în plină desfășurare în 17 clădiri, dintre care patru s-au prăbușit.

VIDEO | 115 morți și 1.035 de răniți după cutremurul din Turcia și Grecia. Bilanțul continuă să crească
Operațiuni de salvare în Izmir. Foto: EPA

UPDATE 20.35: Numărul celor răniți este acum de 522, a notat agenția turcă Anadolu. Iar agenția Reuters a informat că au decedat 14 persoane, în total, în Turcia și în Grecia, dintre care 12 la Izmir.

Totodată, presa turcă a relatat că au fost înregistrate cel puțin 144 de replici, dintre care 21 cu magnitudinea mai mare de 4.

UPDATE 19.40: Conform celor mai noi date furnizate de agenția turcă Anadolu, bilanțul răniților a ajuns la 438.

UPDATE 19.05: Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a transmis pe Twitter un mesaj de solidaritate: “Suntem solidari cu Turcia și Grecia, după cutremurul puternic care a lovit ambele țări astăzi. Transmitem din toată inima condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești și regretele pentru pagubele materiale suferite. Dorim o recuperare rapidă a celor răniți”.

UPDATE 19.00: Conform CNN Turcia, bilanțul victimelor a crescut rapid la 12 morți și 419 răniți.

UPDATE 18.45: Cel puțin opt persoane au murit în total în Turcia și în Grecia, după cutremurul care a lovit Marea Egee, potrivit agenției Reuters.

6 persoane au decedat în Turcia, iar în Grecia, doi adolescenți, un băiat și o fată, au fost uciși pe insula Samos după ce un perete s-a prăbușit peste ei, a detaliat și CNN.

UPDATE 18.05: CNN Turcia informează că bilanțul răniților a ajuns la 257.

Totodată, televiziunea turcă a precizat că au fost 84 de replici după cutremur, iar 16 dintre ele au avut magnitudinea mai mare de 4.

UPDATE 17.45: Gabriel Șopandă, ambasadorul României la Ankara, a declarat pentru Libertatea că, din informațiile existente până la acest moment, “nu sunt informații potrivit cărora vreun român ar fi fost rănit, decedat sau afectat” de cutremurul care a lovit Turcia.

UPDATE 17.40: Agenția Reuters a publicat un bilanț actualizat al victimelor cutremurului. Până în acest moment, au fost raportate 6 persoane decedate și 202 răniți.

UPDATE 17:18: Ministerul Afacerilor Externe a informat că au fost întreprinse demersuri urgente pentru a obține informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate de cutremur.

”Până la acest moment, autoritățile turce, respectiv autoritățile elene nu au notificat misiunile diplomatice sau consulare ale României în cele două state cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunilor României nu au fost primite solicitări de asistență consulară”, arată Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

UPDATE 17:15: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacționat pe Twitter, afirmând că ”suntem alături de cetățenii noștri afectați de cutremur, cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”.

”Am luat măsuri pentru a începe lucrările necesare, cu toate instituțiile abilitate”, a mai precizat Erdogan.

UPDATE 17:05: Bilanțul răniților în urma cutremurului din Turcia a crescut la 152 de persoane, potrivit CNN Turcia.

Televiziunea a anunțat că eforturile de căutare și de salvare de la Izmir au continuat în 12 clădiri distruse sau avariate.

UPDATE 16:35: Potrivit unui prim bilanț publicat de Ministerul turc al Sănătății, cel puțin patru persoane au murit și 120 sunt rănite.

”Din păcate, patru dintre concetățenii noștri și-au pierdut viața în cutremur. În total, 120 dintre concetățenii noștri au fost răniți”, a transmis Fahrettin Koca pe Twitter, scrie Digi24.ro.

UPDATE 16:30: Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat pentru Libertatea că în România nu există motive de teamă după cutremurul puternic din Marea Egee.

UPDATE 16:10: Publicațiile din Turcia și agențiile foto internaționale au publicat mai multe imagini cu orașul Izmir, cel mai afectat de cutremur.

Aici, oamenii au privit îngroziți momentul în care un bloc s-a prăbușit.

UPDATE 16:00: Potrivit CNN Turk, bilanțul provizoriu arată că au fost rănite 120 de persoane în Turcia și alte 4 și-au pierdut viața.

UPDATE 15:40: Autoritatea turcă pentru administrarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) a precizat că seismul a avut magnitudinea de 6,6, în timp ce Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (US Geological Survey- USGS) a anunţat că magnitudinea acestui cutremur a fost de 7.

VIDEO | 115 morți și 1.035 de răniți după cutremurul din Turcia și Grecia. Bilanțul continuă să crească
Cutremurul a distrus mai multe clădiri în Izmir (foto EPA)

UPDATE 15:30: Mai multe clădiri din Izmir s-au prăbușit în urma cutremurului puternic.

Imediat după producerea seismului, pe Facebook și Twitter au apărut imagini dramatice.


Seismul cu magnitudinea 7 s-a produs vineri în Marea Egee şi a fost resimţit atât în Turcia, cât şi în Grecia, au anunţat centrele seismologice locale şi internaţionale, informează Reuters.

Cutremurul s-a produs în jurul orei 11:50 GMT şi a fost resimţit de-a lungul litoralului turcesc de la Marea Egee şi în partea nord-vestică a Mării Marmara, scrie Agerpres.

Momentan nu au fost raportate victime, însă imaginile din orașul turc Izmir arătau clădiri care s-au prăbușit.

În urmă cu 21 de ani, mai mulţi oameni au murit în urma cutremurului puternic care a lovit coasta Izmirului, în 1999, menționează Mediafax.

w_56462429Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6
Citeşte şi:

Ambasadorul României la Ankara, Gabriel Şopandă, după cutremurul din Turcia: “Deocamdată, nu sunt informații că vreun român ar fi rănit sau decedat”

Ce spune seismologul Gheorghe Mărmureanu, după cutremurul care a zguduit Turcia și Grecia

A fost confirmat primul caz de gripă din acest sezon în România

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Andreea Marin a făcut COVID-19. Vedeta TV a povestit tot prin ce a trecut ea, dar și ...
Playtech.ro
BOMBĂ! Andreea Marin a făcut COVID-19. Vedeta TV a povestit tot prin ce a trecut ea, dar și ...
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Observatornews.ro
Moartea profesoarei Sabina Nessa. Polițiștii englezi cer ajutorul londonezilor pentru identificarea unui bărbat surprins de camerele de supraveghere
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
HOROSCOP
Horoscop 25 septembrie 2021. Gemenii au acces la un anumit grad de armonie, dar nu fără să investească și ei ceva
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
Știrileprotv.ro
Nivelul anticorpilor la 6 luni de la vaccinare. Ce au descoperit cercetătorii
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți