„În calitate de fost membru CSM, spun în mod ferm: Ministrul nu poate publica documente din dosarul disciplinar vizând un magistrat, cât timp acesta nu este soluţionat definitiv şi datele cu caracter personal, inclusiv numele şi prenumele, nu sunt anonimizate! (…) Publicarea unui document din dosarul disciplinar al unui magistrat aflat în curs de soluţionare încalcă principiul separaţiei puterilor din stat – ministrul influenţează CSM, organ din cadrul autorităţii judiciare; încalcă dreptul la proces echitabil al magistratului – ministrul încalcă prezumţia de nevinovăţie a celui cercetat; încalcă legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal – dacă nu sunt eliminate asemenea date; şi poate constitui în anumite condiţii chiar infracţiunea prevăzută de articolul 304 Codul penal”, arată Cristi Danileţ, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Fostul membru CSM subliniază că afirmaţiile sale sunt susţinute şi de lista de documente de interes public de pe site-ul Inspecţiei Judiciare, „care prevede în mod expres că acţiunile disciplinare sunt publice numai după rămânerea definitivă a soluţiei CSM”.

Reacţia lui Danileţ vine după ce Ministerul Justiţiei a publicat, vineri, pe pagina de internet a instituţiei, raportul privind activitatea managerială a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

De partea cealaltă, Tudorel Toader neagă acuzațiile că ar fi publicat un document secret pe site-ul Ministerului Justiției. El susține că s-a consultat cu specialişti în păstrarea datelor clasificate din minister înainte de a face public documentul.

Citește și: