Cum va funcționa bullying-ul de la distanță

 „În primul rând, un agresor va rămâne agresor întreaga lui viață, indiferent de pedepsele cu care ar fi amenințat. În al doilea rând, bullying-ul va deveni o formă de abuz extrem de subtilă. La prima vedere, ai putea spune că fenomenul este eradicat. Însă el va exista în continuare. Și, ce este cel mai grav, va evolua, atingând forme aproape diabolice”, a declarat pentru Libertatea psihologul Radu Leca. 

Amplasarea camerelor audio-video în școli se va face cu acordul majorității părinților și angajaților unității de învățământ respective. Cu o singură excepție: acolo unde există un grad ridicat de violență, decizia va fi luată fără a mai fi nevoie de acceptul celor vizați. Însă chiar și așa, camerele nu pot fi amplasate oriunde. În toalete, de exemplu, în vestiarele sălilor de sport și în dormitoarele internatelor „Big Brother” nu va pătrunde. 

Însă această monitorizare nu va avea efectele scontate, sunt de părere specialiștii. Psihologul Radu Leca a explicat că bullying-ul va deveni o formă de abuz extrem de subtilă. „Din păcate, va îngenunchea la fel de tare victima, așa cum o face și bullying-ul clasic. Indiferent dacă școlile vor instala sau nu camere de supraveghere audio-video, acest abuz va exista în continuare și într-un mod poate chiar mai perfid”. 

Vladimir Kara-Murza, disident rus: „După ce regimul Putin va cădea, Rusia va avea nevoie de experiența României privind trecerea de la dictatură la democrație” INTERVIU
Recomandări
Vladimir Kara-Murza, disident rus: „După ce regimul Putin va cădea, Rusia va avea nevoie de experiența României privind trecerea de la dictatură la democrație” INTERVIU

Prin bullying-ul subtil se înțeleg cuvinte jignitoare șoptite, tipuri de mirosuri degajate în jurul victimei, anumite priviri aruncate într-un anumit fel, zâmbete neprietenoase, explică Radu Leca. „Dacă, până acum, această formă de violență era cumva fățișă, abuzul va evolua. Prin urmare, vor exista în continuare abuzatori și abuzați, iar agresiunile verbale și fizice se vor transforma în agresiuni subtile, ascunse, dar cu un impact cel puțin la fel de puternic”. 

Psiholog: „Victima ar trebui să reacționeze pe loc și vehement”

Singurul mod prin care un copil sau un adolescent poate lupta împotriva bullying-ului este reacția. Psihologul se referă, în primul rând, la o reacție directă a celui agresat, care-l vizează pe agresor. „Reacția trebuie să fie pe loc și repetată de fiecare dată când victima se simte încolțită. Acest copil nu trebuie să cedeze, nu trebuie să facă pasul înapoi. Nu trebuie să accepte sub nicio formă agresiunea respectivă. Apoi, reacția lui trebuie să fie vehementă, nu timidă. De exemplu, elevul agresat trebuie să filmeze sau să fotografieze momentul agresiunii pentru a avea dovezi. De asemenea, el trebuie să vorbească deschis despre acest lucru cu profesorii, cu dirigintele, cu conducerea școlii, cu familia”. 

Efectul secundar Praid: 39.000 de persoane au rămas fără apă potabilă în Mureș
Recomandări
Efectul secundar Praid: 39.000 de persoane au rămas fără apă potabilă în Mureș

Victima, continuă specialistul, nu trebuie să creadă nici o clipă că, dacă îi face pe plac agresorului, acesta se va opri, o va lăsa în pace. „Asta nu se va întâmpla niciodată. Dimpotrivă! Bullying-ul va continua în forme din ce în ce mai agresive sau umilitoare”. 

Din punct de vedere psihoemoțional, un copil victimă a bullying-ului este afectat extrem de puternic. „Nu mai vrea să meargă la școală, nu mai mănâncă, nu mai doarme, poate avea rezultate din ce în ce mai slabe la învățătură, poate deveni anxios până la depresie. Iar de aici până la o tentativă de suicid nu mai este decât un pas”, atenționează psihologul. 

Este motivul pentru care, aflat într-o astfel de situație, copilul victimă a bullying-ului are nevoie de terapie. „Trebuie dus la psiholog. Fără ajutor de specialitate, problema lui nu se va rezolva. Chiar dacă tindem să credem că timpul le rezolvă pe toate, trebuie să fim conștienți de faptul că este doar o amăgire. Starea emoțională a copilului nu numai că nu se va îmbunătăți, dar se poate chiar agrava”. 

Bărbat care râde, îmbrăcat în costum albastru
Psihologul Radu Leca. Foto: arhivă personală
Primele tăieri gândite la nivelul Guvernului: voucherele de vacanță, indemnizația de hrană și sporul de antenă la bugetari. Cât s-ar economisi
Recomandări
Primele tăieri gândite la nivelul Guvernului: voucherele de vacanță, indemnizația de hrană și sporul de antenă la bugetari. Cât s-ar economisi

Sfaturi pentru părinți: „Țineți copiii departe de rețelele de socializare!”  

Ce ar trebui să facă părinții unui elev agresat la școală, supus bullying-ului de către alți colegi sau chiar de către profesori? „Sunt obligați să sesizeze problema dirigintelui, apoi conducerii școlii. Ei trebuie să depună plângere și la Inspectoratul școlar și la Ministerul Educației. Evident, trebuie să se adreseze organelor de poliție. Orice agresiune trebuie raportată”.

Expertul consideră că părinții ar trebui să se implice încă de la primul semn de bullying, să nu-l ignore, să nu lase lucrurile să evolueze. „Să lupte pentru siguranța copiilor lor până-n pânzele albe. Un agresor trebuie să știe că nu i se permite un astfel de comportament, că violența și agresivitatea sunt sancționate”. 

Există însă și părinți care au încercat să-și facă singuri dreptate. „A lovi un copil care ți-a agresat, la rândul lui, copilul este interzis, iar o astfel de faptă este pedepsită penal. Nici un adult nu are voie să lovească un minor!”.

Psihologul recomandă părinților să-și țină copiii departe de rețelele de socializare și jocurile în rețea, căci bullying-ul, în forma lui cea mai toxică, cea mai nocivă, acolo se dă, în online. Dacă la un tip de agresiune clasică asistă un număr limitat de martori, în online, la umilirea unui copil, poate asista o școală întreagă. Dacă nu chiar mai mult, căci oricine poate accesa YouTube, de exemplu. 

Sporturile de contact redau încrederea și șterg orice teamă

Specialistul le recomandă părinților să-și înscrie copiii la un sport, fie individual, fie de echipă. „De trei ori pe săptămână ar trebui să facă karate, wushu în special. Să învețe să se apere, să prindă încredere în ei, să devină mai curajoși, să aibă puterea psihică și emoțională de a reacționa, de a se împotrivi, de a preveni acte de violență”. 

Psihologul Radu Leca ne-a mărturisit că amplasarea camerelor audio-video în școli ar putea preveni mai degrabă spargerile, furturile și actele de vandalism. „Un agresor însă va rămâne agresor întreaga lui viață. El nu va fi intimidat de nimic”. Va încerca, în schimb, să se ferească să fie văzut, iar bullying-ul s-ar putea petrece în interiorul grupurilor sanitare sau în camerele de cămin, în dormitoare, acolo unde nu este permisă filmarea.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.