In timp ce PNL si PD cauta solutii avantajoase de iesire din criza, zvonurile spun ca PC incearca o apropiere de PSD si de PNL. Aceasta pentru a ajunge iarasi membru intr-o coalitie guvernamentala.
Prin iesirea PC de la guvernare Coalitia ramane in mod oficial cu doar 149 de voturi la Camera Deputatilor, dar numai daca se socotesc si voturile minoritatilor nationale. Dimpotriva, Opozitia, daca se calculeaza si paltformistii, ajunge la 165 de deputati. Nici la Senat lucrurile nu stau mai bine. In timp ce Guvernul va fi sprijinit teoretic de 56 de senatori, Opozitia mai are acum 76 de reprezentanti in Camera superioara.
Conservatorii, atasati de functii
Demisia anuntata pentru ieri a ministrilor PC din Guvern a fost mai putin spectaculoasa decat se dorea, pentru ca doar 9 din cei 17 membri ai Executivului si-au depus ieri demisiile la Palatul Victoria. Mai rau, ei nu l-au gasit pe premier, asa ca au fost nevoiti sa plece cu cererile dupa ei. Printre demisionari s-au numarat vicepremierul Bogdan Pascu si ministrul economiei Codrut Seres. Numerosi conservatori cu functii in administratia locala au refuzat ieri sa isi prezinte demisiile, motivand ca au proiecte in lucru sau ca au obtinut postul in urma unui concurs.
Premierul nu se da batut
Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca nu este o surpriza retragerea PC de la guvernare, dar ca aceasta decizie “nu schimba cu nimic aritmetica parlamentara”. Cata vreme va avea o majoritate de voturi in Parlament, Tariceanu nu vede o solutie in anticipate.
PD avertizeaza PNL
PD a anuntat ieri ca-si doreste stabilitate politica, pentru care e dispus sa discute inclusiv cu reprezentantii platformei Stoica-Stolojan. Intr-o declaratie adoptata de BPN al PD, democratii resping orice colaborare cu PSD si, mai mult, avertizeaza PNL sa nu faca acest lucru.
Cum se declanseaza anticipatele
Primul pas pentru declansarea alegerilor anticipate e ca premierul sa demisioneze sau sa fie revocat de Parlament printr-o motiune de cenzura care sa intruneasca majoritatea voturilor alesilor din ambele Camere. Conform Constitutiei, dupa demisia primului-ministru si a cabinetului, presedintele are obligatia sa desemneze alt premier, in urma consultarii cu partidele reprezentate in Parlament. Candidatul pentru functia de premier va cere, in termen de zece zile de la desemnare, votul de incredere al
Parlamentului asupra programului sau de guvernare si a componentei viitorului sau cabinet. Programul si nominalizarile se dezbat in sedinta comuna a Parlamentului, care acorda sau nu votul de incredere noului guvern. Daca majoritatea parlamentara respinge doua solicitari de investitura a guvernului, presedintele poate declansa alegeri anticipate. Mai exact, seful statului poate sa dizolve Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea guvernului in 60 de zile de la prima solicitare si dupa respingerea a cel putin doua cereri de investitura.
Belu la ANS?
Fostul antrenor al lotului olimpic feminin de gimnastica, actualmente consilier de stat la Palatul Cotroceni, ar putea fi numit in functia de presedinte al sportului romanesc dupa retragerea de la guvernare a Partidului Conservator, pentru ca Gheorghe Florian, membru conservator, si-a anuntat si el demisia din functia de presedinte al ANS.