Mergi direct la conținut »
Risc de epidemie de gripă în școlile din București. Clasă goală
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Doar 34 de şcoli din 529 sunt autorizate de ISU în Bucureşti. Situaţia unităţiilor de învăţământ care funcţionează fără aviz de la pompieri este dezastruoasă

De Remus Vlad, . Ultimul update Luni, 10 septembrie 2018, 18:44

Situaţia şcolilor autorizate de către pompieri în Bucureşti nu este schimbată aproape deloc faţă de anii trecuţi. Doar 34 de şcoli  din 529 sunt autorizate de ISU în Bucureşti. De anul trecut şi până acum, doar o singură unitate de învăţământ din Capitală a mai fost autorizată.

Ad placeholder

Libertatea vă prezintă în continuare situaţia din prunctul de vedere al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în Bucureşti sunt 634 de unităţi de învăşământ de stat şi private, din care 105 nu au nevoie de autorizaţie pentru că nu s-au făcut modificări la construcţiile respective.

Dintre cele 529 rămase, pentru care ar trebui să existe avizul şi autorizarea pompierilor, doar 5 şcoli de stat şi 29 private au aceste acte în regulă. Asta deşi, susţin  reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, au cerut, în nenumărate rânduri, primăriilor care se ocupă de unităţile de învăţământ, dar şi directorilor de şcoli să intre în legalitate.

Şcolile unde s-au făcut modificări au nevoie de autorizaţii

Avizele/autorizațiile de securitate la incendiu se emit în condiţiile art. 30 din Legea nr. 307/2006 cu modificările şi completările ulterioare, pentru construcții noi sau existente la care s-au realizat lucrări de modificare sau schimbare de destinație și care se încadrează în prevederile hotărârilor de Guvern care reglementau/reglementează cerința de avizare/autorizare din punct de vedere al siguranței la foc, respectiv al securității la incendiu.

Începând cu anul 1992 (anul apariției primei hotărâri de Guvern care stabilea categoriile de construcții pentru care era obligatorie obținerea autorizației de prevenire şi stingere a incendiilor) și până în anul 1998, proprietarii clădirilor destinate persoanelor ce nu se pot evacua singure (grădinițe), aveau obligația să solicite autorizația de prevenire și stingere a incendiilor.

Victor Ponta, primele declarații după ce a fost anunțat posibil candidat la Primăria Capitalei din partea Pro România. Reacția Gabrielei Firea
Recomandări
Victor Ponta, primele declarații după ce a fost anunțat posibil candidat la Primăria Capitalei din partea Pro România. Reacția Gabrielei Firea
 

Iată ce unităţi ar trebui să ceară aviz de la ISU

Pentru clădirile cu destinația de învățământ realizate în perioada 1998-2002 (în vigoare H.G.R. 571/1998), sau cele la care au fost efectuate intervenții în perioada menționată, era necesară obținerea avizului/autorizației de privind prevenirea și stingerea incendilor în următoarele condiții:

Ad placeholder

– școli, licee, universități și alte clădiri de învățământ, cu aria desfășurată mai mare de 700 m2;

–  grădinițe cu capacitatea de peste 40 de locuri, situate la parterul construcțiilor și, respectiv, 20 de locuri, pentru cele situate la nivelurile superioare.

Orban și Ministerul Sănătății se contrazic, de la distanță, în legătură cu cele 115 milioane de măști
Recomandări
Orban și Ministerul Sănătății se contrazic, de la distanță, în legătură cu cele 115 milioane de măști
 

În intervalul 2002÷2006 (în vigoare H.G.R. 448/2002) construcțiile noi cu destinația de învățământ, sau cele la care au fost efectuate intervenții în perioada menționată, se supun avizării/autorizării din punct de vedere al securității la incendiu în următoarele condiții:

– clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația învățământ, cu aria desfășurată mai mare de 500 m2.

Pentru clădirile cu destinația de învățământ realizate în perioada 2006÷2016 (în vigoare H.G.R. 1739/2006 modificată și completată cu H.G.R. nr. 19/2014), sau cele la care au fost efectuate intervenții în perioada menționată, este necesară obținerea avizului/autorizației de securitate la incendiu în următoarele condiții:

– clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația pentru învățământ, supravegherea, îngrijirea sau cazarea/ adăpostirea copiilor preșcolari, elevi, studenți, bătrâni, persoane cu dizabilități sau lipsite de adăpost, indiferent de aria construită.

Ad placeholder
Descoperire șocantă a Curții de Conturi: peste jumătate din combinezoane și din măștile speciale pentru medici stau în depozite de luni bune și nu au ajuns în spitale!
Recomandări
Descoperire șocantă a Curții de Conturi: peste jumătate din combinezoane și din măștile speciale pentru medici stau în depozite de luni bune și nu au ajuns în spitale!
 

Din anul 2016 până în prezent (în vigoare H.G.R. 571/2016) este necesară obținerea avizelor/autorizațiilor de securitate la incendiu pentru clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația de învățământ, supraveghere, îngrijire sau cazare/adăpostire a copiilor preșcolari, elevilor, studenților, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități sau lipsite de adăpost, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 150 m2.

Situaţia unităților de învățământ din București

În primăvara, cât și în toamna anului 2017 au fost inventariate unitățile de învățământ de stat și private din  București, ocazie cu care au fost desfășurate verificări privind încadrarea/neîncadrarea acestora în categoriile de construcții care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu, rezultând următoarele date:

Total unități de învățământ 634 (407 de stat și 227 privat)

Unități de învățământ autorizate: 34 (5 de stat și 29 privat)

Unități de învățământ neautorizate: 495

Unități de învățământ care nu fac obiectul avizării/autorizării: 105

Total corpuri de clădire: 1077

Corpuri de clădire autorizate: 48

Corpuri de clădire neautorizate: 777

Corpuri de clădire care nu fac obiectul avizării/autorizării: 252

În perioada 01.01.2018- 31.07.2018 la sediul ISU Bucureşti au fost înregistrate 192 de cereri pentru emiterea avizelor de securitate la incendiu astfel:

Ad placeholder

– cereri avize pentru unități de învățământ-stat: 137

– cereri avize pentru unități de învățământ private: 55

Avize emise 2018:

– avize emise pentru unitățile de învățământ- stat: 66

– avize eliberate pentru unități de învățământ private: 19

O singură şcoală a fost autorizată într-un an

În perioada 01.01.2018- 31.07.2018 la sediul ISU Bucureşti au fost înregistrate 39 de cereri pentru emiterea autorizațiilor de securitate la incendiu 2018:

– cereri autorizațiilor pentru unități de învățământ-stat: 11

– cereri autorizațiilor pentru unități de învățământ private: 28

Autorizații emise 2018:

– autorizațiilor emise pentru unitățile de învățământ- stat: 1

– autorizațiilor eliberate pentru unități de învățământ private: 8

În anul 2017 cât și în anul 2018 au fost desfășurate întâlniri cu arhitecții privind neconformitățile constatate de inspectori la analiza documentațiilor tehnice elaborate de aceștia în vederea emiterii avizelor/autorizațiilor de securitate la incendiu și protecție civilă.

La inițiativa inspectoratului a fost acordată asistență tehnică de specialitate reprezentanților autorităților publice locale privind avizarea/autorizarea unităților de învățământ.

În fiecare zi de miercuri între orele 13.00-15.00 este stabilit programul de audiențe, iar în fiecare zi de joi între orele 13.00-15.00 se acordă asistență tehnică de specialitate, aspect postat pe site-ul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov și afișat la avizierul unității.

Ad placeholder
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Horoscop 3 iulie 2020. Berbecii caută cel mai bun răspuns la provocările care apar astăzi
HOROSCOP
Horoscop 3 iulie 2020. Berbecii caută cel mai bun răspuns la provocările care apar astăzi
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close