MENIU CAUTĂ
18 Iul. 2018 13:40

UPDATE/ Unul dintre minerii prinși în subteran în Mina Lupeni a murit. Celălalt este în afara oricărui pericol. Mina va fi închisă

Distribuie

Doi muncitori din Mina Lupeni au fost prinși în subteran, miercuri dimineață, după ce tavanul minei s-a surpat. Din păcate, unul dintre ortaci a murit din cauza rănilor grave, deși a fost resuscitat minute în șir. 

UPDATE 13:40Mina Lupeni va fi închisă în următorii ani. Anunțul a fost făcut de Anton Anton, ministrul Energiei, care a menționat că activitatea de extracție de cărbune va fi oprită definitiv.

UPDATE ora 11:45. Ministrul Energiei a trimis Corpul de Control la Mina Lupeni, după accidentul în urma căruia un miner a murit.

„Decizia a fost luată în cadrul întâlnirii convocate de ministrul Energiei Anton Anton imediat după producerea surpării din mina Lupeni, în care au fost prinşi doi mineri care dirijau presiunea din subteran. Unul dintre aceştia a fost scos din perimetrul surpării conştient şi cu semne vitale stabile, fiind dus la suprafaţă pentru a fi preluat de echipele SMURD. Celălalt miner a fost supus procedurilor medicale de prim ajutor”, potrivit unui comunicat de presă, citat de Agerpres.

UPDATE ora 11:10: Unul dintre minerii prinși în subteran în Mina Lupeni a murit. Informația a fost confirmată de Raed Arafat, secretat de stat în Ministerul de Interne. Salvatorii au încercat să-l resusciteze, însă bărbatul nu a putut fi readus la viață.

„Da, a decedat, din păcate. Persoana care se afla în stare mai gravă. Şi celălat este scos, el e în afara oricărui pericol”, a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat Raed Arafat.

Minerul șef schimb Lucian Gabriel Duleanţu Bolosin, în vârstă de 42 de ani, este cel care a fost găsit fără semne vitale în subteran.

Reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara (CEH) au precizat că accidentul de muncă a avut loc în abatajul cu banc subminat.

„Astăzi, 18.07.2018, în jurul orei 8, la EM Lupeni, în abatajul cu banc subminat pan.9, strat 3, bl.V, o echipă de muncitori din cadrul sectorului I producţie care executau operaţiuni specifice pentru avansarea abatajului au fost surprinşi de o surpare”, se arată într-un comunicat al CEH, potrivit Jurnalul Văii Jiului.

În schimb, ajutorul miner Raul Bărbat, în vârstă de 33 de ani, nu a fost afectat de surpare. El este conștient și primește îngrijiri medicale.

UPDATE ora 9:45. Raed Arafat a declarat, la Digi 24, că al doilea miner este în stare mai gravă și va fi preluat de elicopterul SMURD trimis la fața locului. Referitor la primul miner, Arafat a spus că acesta este conștient și în stare bună.

Un accident a avut loc azi în Mina Lupeni, doi muncitori fiind prinși în subteran. Unul dintre aceștia a reușit să se autoevacueze, în timp ce al doilea a rămas blocat în subteran. La fața locului a fost trimis și un elicopter SMURD.

Accidentul s-a produs în jurul orei 8 dimineața, după ce tavanul minei s-a surpat.

„Accidentul de muncă a avut loc în subteranul minei Lupeni, fiind soldat cu doi răniţi în urma unei surpări în abataj, la aproximativ 3 kilometri de la intrarea în mină. Primele date arată ca salvatorii minieri au ajuns la locul în care s-a produs accidentul şi acordă primul ajutor celor doi răniţi. Unul este semiconştient, iar celălalt stabil. La gura minei au fost trimise două ambulanţe SMURD şi SAJ, o autospecială complexă şi un container multirisc de la Detaşamentul Petroşani. De asemenea, a fost prealertat elicopterul SMURD de la Arad”, a declarat Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, potrivit Mediafax.

În mai 2018, un ortac a murit la Mina Livezi, după ce a fost lovit în cap de o piesă de 150 kilograme.

În octombrie 2017, doi mineri au murit la Lupeni, după ce o galerie a minei s-a surpat.

Accidentele se țin lanț în minele, în ultimele luni, în minele din România. Unul dintre cele mai  recente și dintre cele mai grave este cel care a avut loc, pe 30 octombrie, la Mina Uricani. Atunci, doi mineri au murit și alți doi au fost grav răniți. Mina Uricani, la fel ca alte exploatări miniere din Valea Jiului, urmează să fie închisă în scurt timp. Reporterii Libertatea Dragoș Sasu și Ionuț Iordăchescu au coborât alături de ortacii din Mina Uricani, de la care au aflat povești de viață nebănuite și nespuse până acum.

Reporterii Libertatea Dragoș Sasu și Ionuț Iordăchescu au coborât alături de ortacii din Mina Uricani, de la care au aflat povești de viață nebănuite și nespuse până acum. Le puteți citi pe toate în serialul Ultima tonă – Am fost miner la Uricani.

Citește mai multe despre mineri pe Libertatea.

Comentarii