Mergi direct la conținut »
Mina Lupeni va fi închisă. „Libertatea” scria anul trecut că istoria mineritului din Valea Jiului se apropie de final
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Mina Lupeni va fi închisă. „Libertatea” scria anul trecut că istoria mineritului din Valea Jiului se apropie de final

Mina Lupeni va fi închisă. „Libertatea” scria anul trecut că istoria mineritului din Valea Jiului se apropie de final

Mina Lupeni va fi închisă în următorii ani. Anunțul a fost făcut de Anton Anton, ministrul Energiei, care a menționat că activitatea de extracție de cărbune va fi oprită definitiv. Libertatea scria în octombrie 2018 că istoria mineritului din Valea Jiului se apropie de final. 

Decizia Ministerului Energiei vine în contextul în care un miner a murit în Mina Lupeni, după ce tavanul galeriei s-a prăbușit peste el și peste încă un coleg care a scăpat cu viață. În vârstă de 42 de ani, Lucian Gabriel Duleanţu Bolosin a fost găsit fără semne vitale de salvatori.

„Am primit cu profund regret vestea decesului unuia dintre minerii implicaţi în accidentul de astăzi de la Mina Lupeni. În aceste clipe grele doresc să transmit condoleanţe familiei şi putere de a trece peste un moment atât de greu. Activitatea minieră este una dintre cele mai periculoase din lume, munca în subteran fiind zguduită de evenimente ca cel de astăzi”, a precizat ministrul Energiei Anton Anton.

În urma accidentului, Ministerul Energiei a evaluat starea tehnică a minei Lupeni, precum și a dificultăţilor economice ale oamenilor care lucrează în subteran.

„Ca atare, Ministerul Energiei a renotificat Comisia Europeană şi aceasta a avizat programul de închiderea a minei Lupeni. Astfel, la finalul acestui an va fi oprită definitiv activitatea de extracţie de cărbune pentru ca, până în 2024, să fie realizate lucrările de ecologizare şi închidere a acestei mine.Conform legii minelor sunt asigurate toate sumele necesare pentru întregul proces.”, a anunțat Ministerul Energiei, într-un comunicat.

Libertatea arăta, în octombrie 2017, că mineritul din Valea Jiului, care are povești de aproape 200 de ani, se apropie să își încheie istoria. Până în 1990, lucrau în cele 15 mine 90.000 de mineri, care câștigau bani frumoși, chiar și peste salariul unui inginer. După căderea comunismului în România, a început decăderea mineritului, iar după 17 ani, este în pragul colapsului. Valea Jiului, cu cele patru mine care trebuie închise în următorii ani ar putea deveni ”jalea viului”.

Citește analiza publicată de Libertatea, pe 6 octombrie 2017: De la Valea Jiului…la jalea viului. În 1990, 90.000 de mineri lucrau în 15 mine. Acum, abia sunt locuri de muncă pentru 4000 de oameni


Citește și EXCLUSIV/ La 17 ani de la ”planul eșuat” de a se încuscri cu familia Dolanescu, Irina Loghin își mărită fata!


 

Close
Închide
  Close