Mergi direct la conținut »
Donald Trump a jignit Haiti și mai multe țări africane. Mesajul liderului de la Casa Albă
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Donald Trump a jignit Haiti și mai multe țări africane. Mesajul liderului de la Casa Albă

Donald Trump a jignit Haiti și mai multe țări africane. Mesajul liderului de la Casa Albă

Donald Trump a stârnit controverse, după ce a insultat mai multe țări africane, pe care le-a calificat drept "cocini". Organizația Națiunilor Unite a catalogat afirmațiile drept "șocante și rasiste", în timp ce liderul de la Casa Albă a spus, într-un mesaj pe Twitter, că nu a folosit acele cuvinte, relatează BBC News.

Donald Trump s-a întâlnit în Biroul Oval cu mai mulți senatori, printre care republicanul Lindsey Graham şi democratul Richard Durbin. Aceștia au discutat depsre un proiect susținut de ambele partide, care propune, printre altele, restrângerea accesului la loteria pentru „carte verde”. În schimb, acest acord ar permite continuarea programului DACA, program ce permite evitarea expulzărilor a mii de tineri, sosiți pe teritoriul SUA când erau copii.

În timpul întâlnirii, liderul a insultat mai multe țări. „De ce am avea nevoie de toate aceste persoane care vin aici din astfel de cocini?”, a spus Trump, referedindu-se la țări din Africa, precum și la Haiti și El Salvador. El a explicat că Statele Unite ar trebui să primească mai degrabă imigranți din Norvegia, afirmație făcută la scurt timp după întâlnirea cu premierul norvegian, în cadrul căreia a lăudat livrarea unor avioane de vânătoare care există doar în jocul „Call of Duty”.

Afirmațiile sale au sfârnit o mulțime de controverse. De altfel, ONU a catalogat aceste declarații drept „șocante” și „rasiste”. „Dacă se confirmă, acestea sunt nişte comentarii şocante şi ruşinoase din partea preşedintelui SUA. Îmi pare rău, dar nu există alt cuvânt decât ‘rasiste'”, a spus purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR), Rupert Colville.

„Nu este doar o problemă de vulgaritate a limbajului”, a continuat acesta, precizând că nu este tolerabil să denigrezi în acest fel națiuni. „Aceste cuvinte dezvăluie ‘latura cea mai rea a umanităţii, validând şi încurajând rasismul şi xenofobia”, a mai spus purtătorul de cuvânt al UNHCR.

Donald Trump: „Limbajul meu a fost dur”

În urma scandalului, președintele american a afirmat, într-un mesaj pe Twitter, că nu a folosit acele cuvinte. „Limbajul folosit de mine la întâlnirea DACA a fost dur, însă nu am folosit cele cuvinte”, a scris președintele american.


Citește și: EXCLUSIV/Primul turneu, prima lovitură. Băieții de la Voltaj și-au negociat un contract bănos peste Ocean


Close
Închide
  Close